Dostupni linkovi

Prekinut rad Skupštine Kosova nakon protesta veterana OVK


Veterani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) uspeli su u četvrtak 16. juna da prekinu rad Skupštine.

Predsednik tog tela Glauk Konjufca rekao je da će se sednica zakazana za četvrtak održati sledeće nedelje, usled protesta opozicije, ali i blokade govornice u Skupštini.

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova traže povećanje penzija za 94 evra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Opozicija se pridružila zahtevima veterana da se nacrt zakona koji predviđa povećanje minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen 14. juna, vrati nazad. Konjufca je međutim poručio da neće dozvoliti da se rad Skupštine prekida u nedogled.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti pozvao je predstavnike veterana na razgovor u petak. Dodao je da će u tom slučaju otkazati učešće na Prespanskom forumu za dijalog, koji se održava u Ohridu u Severnoj Makedoniji. Pozvao je sve da ne blokiraju rad Skupštine.

U odgovoru Radiju Slobodna Evropa predsjednik Uruženje ratnih veterana OVK Faton Klinaku rekao je da su prihvatili sastanak sa Kurtijem u petak, ali se protive održavanju sjednice dok se nacrt zakona ne vrati. Udruženje je ranije tražilo sastanak sa kosovskim premijerom istog dana.

Kurti je tokom sednice rekao da njegova Vlada izdvaja oko 120 miliona evra za ratne kategorije društva, te napomenuo da je ta suma mnogo veća od one koja se izdvaja za bezbednost zemlje.

"Ne verujem da se razlikujemo oko poštovanja i zahvalnosti prema ratnim veteranima OVK, možda se razlikujemo oko njihovog broja", rekao je Kurti.

"Procenjuje se da je bilo više od 60.000 učesnika u oslobodilačkom ratu, ali je broj veterana uvećan", zaključio je Kurti.

Šta je prethodilo?

Kosovski premijer je i ranije izjavljivao da na Kosovu ima najviše 20.000 ratnih veterana.

Sednica Skupštine Kosova je prethodno privremeno prekinuta nakon što su veterani Oslobodilačke vojske Kosova upali u dvorište ovog zdanja nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu 14. juna.

Ispred ulaznih vrata Skupštine sada su raspoređene specijalne policijske snage.

"Ovim poslanicima koji krše zakone, koji krše Ustav, nije mesto ovde", rekao je vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK-a Faton (Klinaku) Kljinaku.

Faton Klinaku u razgovoru sa novinarima tokom protesta veterana Kosova, u centru Prištini 16. juna 2022.
Faton Klinaku u razgovoru sa novinarima tokom protesta veterana Kosova, u centru Prištini 16. juna 2022.

Zatražio da je da se taj Nacrt zakona povuče, najavljujući u suprotnom proteste.

"Mogu slobodno da vam kažem da ćemo kada ovi (poslanici) budu na sednicama i mi biti ovde," rekao je on.

Okupljeni uzvikuju "Želimo svoja prava" i "Želimo odgovor".

Kolike su trenutne zarade veterana?

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Poslanici o protestu veterana

Sednica Skupštine Kosova je na zahtev opozicionih poslanika započela raspravom o veteranima, iako su na dnevnom redu bile druge tačke.

Poslanik iz redova Demokratske partije Kosova Rašit Ćalaj (Rahit Qalaj) je naveo da redovna zasedanja ne bi trebalo da se održavaju dok se ne reši pitanje boračkih penzija.

"Danas bi trebalo da nas bude sramota, posebno one koji su bili protiv da veterani dobiju povećanje u skladu sa minimalnom zaradom," rekao je Ćaljaj.

Arben (Gashi) Gaši iz Demokratskog saveza Kosova je naveo da Vlada nije uspela da ostvari dijalog sa veteranima.

Arben Gaši, poslanik Demokratskog saveza Kosova, tokom jedne od skupštinskih sednica
Arben Gaši, poslanik Demokratskog saveza Kosova, tokom jedne od skupštinskih sednica

Alijansa za budućnost Kosova je zatražila da se sednica prekine i da počne dijalog sa veteranima.

U međuvremenu su pojedini poslanici iz opozicionih partija blokirali skupštinsku govornicu i tako sprečili nastavak plenarne sednice.

Predsednik Skupštine Gljauk (Glauk) Konjufca je zatražio sastanak sa šefovima parlamentarnih grupa, jer nastavak sednice nije bio moguć.

Portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu) je ranije za RSE objasnio da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Zbog čega se traže izmene Zakona?

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanje trebala da budu od 120 do 250 eura. Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Takođe, veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Optuženi su bili bivši ministri odbrane Agim (Çeku) Čeku i Rustem (Berisha) Beriša, te bivši poslanici Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demalijaj), Nuredin (Lushtaku) Ljuštaku, Sadik (Halitjaha) Haljitjaha, Ćelje Gaši (Qelë Gashi), Šukri (Shukri) Buja, Ahmet Daku, Faik (Fazliu) Fazljiu, Smailj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdhaj (Fadil Shurdhaj) i Džavit Jašari (Xhavit Jashari).

Protiv njih se vodi postupak na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u kojoj se izražava sumnja da je 19.500 osoba nezakonito dobilo status veterana.

XS
SM
MD
LG