Dostupni linkovi

Tokom posjete Kijevu evropski lideri podržali status kandidata za EU za Ukrajinu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Dragi i predsjednik Rumunije Klaus Iohannis u Kijevu 16. juna
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Dragi i predsjednik Rumunije Klaus Iohannis u Kijevu 16. juna

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je posjeta Kijevu četvorice evropskih lidera pokazala da njegova zemlja nije sama u borbi protiv ruske invazije.

"Ukrajinci su danas na prvoj liniji borbe protiv ruskih napada. Ali nisu sami. A to potvrđuje i današnja posjeta Kijevu Emmanuela Macrona, Olafa Scholza, Maria Draghija i Klausa Johanisa", napisao je Zelenski na Telegramu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Lideri Francuske, Nemačke, Italije i Rumunije sastali su se u četvrtak, 16. juna sa Zelenskim u Kijevu kako bi uverili Ukrajinu u solidarnost Evrope pred agresijom Moskve dok su besnele borbe u Donbasu, gde su ruske snage nastavile da pojačavaju napad na ključni grad Severodonjeck.

U prvoj takvoj posjeti glavnom gradu Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju francuski predsjednik Emmanuel Macron njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Dragi i predsjednik Rumunije Klaus Iohannis također su dali podršku nastojanjima Kijeva za pridruživanje Evropskoj uniji.

"Moje kolege i ja smo danas došli ovdje u Kijev s jasnom porukom: 'Ukrajina pripada evropskoj porodici'", rekao je Scholz, dok je Macron rekao: "Sva četvorica podržavamo trenutni status kandidata za EU" za Ukrajinu, dodajući: "Evropa je uz vas, i tako će ostati dokle god bude potrebno, sve do pobjede."

Tokom zajedničke konferencije ukrajinski predsjednik je rekao da ruska invazija predstavlja agresiju na cijelu Evropu i da što više oružja Ukrajina dobije od Zapada, to će brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.

On je na konferenciji za novinare rekao da je u Kijevu sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije razgovarao o mogućnosti daljih sankcija Rusiji i poslijeratnoj obnovi.

Macron je na konferenciji dodao da će Francuska pojačati isporuke oružja Ukrajini kako bi pomogla snagama da se odupru ruskoj invaziji.

Isporuka će uključivati šest snažnijih artiljerijskih topova na kamionima, rekao je Macron, dodajući da lideri "čine sve kako bi Ukrajina sama mogla odlučiti o svojoj sudbini".

Ukrajina je bila zahvalna na isporukama oružja kako bi joj pomogla u borbi protiv rraniji uske invazije i očekuje da će dobiti teško naoružanje, uključujući modernu raketnu artiljeriju i odbrambene sisteme od raketa, rekao je Zelenski.

"Svaki dan kašnjenja ili odgođenih odluka prilika je za rusku vojsku da ubija Ukrajince ili uništi naše gradove", rekao je. "Postoji direktna korelacija: što snažnije oružje dobijemo, brže možemo osloboditi naš narod, našu zemlju," rekao je Zelenski.

"Ruska agresija na Ukrajinu je agresija na cijelu Evropu, na cijelu ujedinjenu Evropu, protiv svakoga od nas, protiv naših vrijednosti", rekao je Zelenski.

Ukrajina je ranije kritikovala Francusku, Nemačku i, u manjoj meri, Italiju, zbog navodnih oklevanja u njihovoj podršci Kijevu, optužujući ih da sporo isporučuju oružje.

Do posete je došlo dan pre nego što bi Evropska komisija trebalo da objavi svoju procenu ukrajinskog zahteva za članstvo u Evropskoj uniji. Suočen sa ničim izazvanom invazijom Rusije, Kijev se zalaže za ubrzani prijem.

Četvorica evropskih lidera, koji su putovali u Kijev vozom, ranije su prošetali ruševinama kijevskog predgrađa Irpin, poprištu teških borbi na početku invazije.

Šolc je tvitovao da je Irpin, kao i Buča, gde su ruske trupe optužene za ratne zločine, postao simbol "surovosti" invazije Moskve na Ukrajinu.

"Irpin je, kao i Buča, postao simbol nezamislive surovosti ruskog rata, besmislenog nasilja," napisao je Šolc. "Brutalno uništenje ovog grada je upozorenje: ovaj rat mora da se završi."

Dragi, okružen ruševinama, rekao je: "Uništili su vrtiće, uništili su igrališta. Sve će biti obnovljeno", obećao je on. "Sve ćemo obnoviti".

Videvši slogan na zidu "Stvarajte Evropu, a ne rat", Makron je rekao: "Veoma je dirljivo videti to. Ovo je prava poruka".

Reagujući na posetu lidera EU, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je na nove isporuke zapadnog oružja Ukrajini.

"Želeo bih da se nadam da se lideri ove tri države i predsednik Rumunije neće fokusirati samo na podršku Ukrajini daljim pumpanjem oružjea," rekao je Peskov novinarima.

Poseta dolazi u trenutku kada se lideri EU pripremaju da donesu odluku 23-24. juna o zahtevu Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, a uoči važnog samita NATO-a 29. i 30. juna u Madridu.

Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG