Dostupni linkovi

Polemika Mihajlović i Lavrova oko otkazane posete Srbiji


Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović reagovala je u saopštenju 16. juna na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova povodom njegove nedavno otkazane posete Beogradu.

"Samo politički laik ne vidi da u ovim okolnostima poseta jednog od najviših funkcionera Rusije, našeg prijatelja, Srbiji ništa dobro ne bi donela. A znam da šef ruske diplomatije nikako nije politički laik", navela je Mihajlović.

Ona je tako reagovala na izjavu Lavrova, koju je na sajtu objavilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, pozivajući se na intervju koji je Lavrov dao za NTV 16. juna.

Lavrov je u intervjuu izjavu potpredsednice Vlade Srbije da bi njegova poseta zakomplikovala situaciju u Srbiji i da je dobro što je odložena nazvao "veoma čudnom".

"Ona (Mihajlović) je dalje rekla da ako Lavrov kaže da je prijatelj Srbije, nije trebalo ni da pomisli da dolazi kod nas kada smo pod pritiskom da uvedemo sankcije Rusiji", naveo je Lavrov.

Potpredsednica Vlade Srbije u saopštenju je navela da ne zna "šta je čudno u činjenici da se se Srbija, kao evropska zemlja, nalazi pod velikim pritiskom Evrope i čitavog Zapada samo zato što je jedina zemlja Evrope koja se nije pridružila sankcijama Rusiji i ruskim zvaničnicima".

"Srbija je pod pritiskom Evropske unije i čitavog Zapada ne zato što je nešto loše uradila, već naprotiv, zato što kao prijatelj pruža ovu vrstu podrške Rusiji, zemlji koja je ugrozila teritorijalni integritet jedne druge suverene zemlje – Ukrajine", izjavila je Mihajlović, saopštilo ministarstvo.

Planirana poseta Lavrova 6. juna Beogradu, gde je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, otkazana je jer su Bugarska, Crna Gora i Severna Makedonija zatvorile vazdušni prostor za njegov avion.

Odluku zvanične Podgorice, Sofije i Skoplja pozdravila je EU, dok je Kremlj oštro reagovao na taj potez, nazvavši ga "neprijateljskim činom".

XS
SM
MD
LG