Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Britanija najavila poništavanje delova sporazuma s EU o Brexitu; Posledice raspada vladajuće koalicije u Bugarskoj


Grupa dece prolaze pored ruševina posle ruskog raketnog udara u gradu Bahmutu na 55 kilometara jugozapadno od Lisičanska i Sjeverodonjecka gde se vode žestoke bitke, 13. jun 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Predsednik Srbije potvrdio hapšenje bivšeg ukrajinskog obaveštajca – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je na granici između Srbije i Severne Makedonije uhapšen Andrij Naumov, nekadašnji visoki zvaničnik Službe bezbednosti Ukrajine. Naumov je Ukrajinu, prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, napustio nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara i u svojoj zemlji je pod istragom zbog veleizdaje.

Vlada Crne Gore drži tajnim imena Rusa čija je imovina zamrznuta – Državne institucije Crne Gore ne žele zvanično da objave imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina u Crnoj Gori, pod obrazloženjem da nisu nadležni da daju takve informacije. To je neformalno odgovoreno Radiju Slobodna Evropa u svim relevantnim državnim institucijama na pitanje o identitetu ruskih državljana koji su vlasnici zamrznutih nekretnina.

Vlada Kosova traži proveru liste veterana pre povećanja penzija – Poslanici Skupštine Kosova su 14. juna izglasali u načelu Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, čime se otvara put za povećanje minimalnih penzija na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto. Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Zakon o minimalnoj zaradi je, međutim, aktuelizovao pitanje "lažnih veterana". Veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je u aprilu vraćen na početak.

Hrvatska otkupljuje knjige na ukrajinskom – Hrvatsko Ministarstvo kulture otkupilo je od ukrajinskih izdavača knjige na ukrajinskom za preko dve stotine biblioteka u Hrvatskoj. U Zagrebu je predstavljen i upravo u Kijevu objavljeni Hrvatsko-ukrajinski rečnik.

Rat u Ukrajini

Pogledajte video prilog o otkriću masovne grobnice u Buči, blizu Kijeva, u kojoj su pronađena tela s rukama vezanim na leđima i rupama od metaka u glavi i kolenima

U Spasavanje ranjenika očima lekara u Ukrajini možete da vidite kroz šta prolaze ukrajinski vojni lekari dok leče ranjene i evakuišu nastradale s ratišta u Donjecku.

Svet

Velika Britanija najavila moguće odustajanje od delova sporazuma EU o Brexitu – Britanija je 13. juna najavila planove da poništi deo sporazuma koji je potpisala pre tri godine s Evropskom unijom o trgovinskim pravilima sa Severnom Irskom posle Bregzita, rizikujući sukob s Briselom, razdor sa susednom Irskom i tenzije sa Sjedinjenim Američkim Državama, pišu svetski mediji.

Raspad vladajuće koalicije gura Bugarsku ka prekretnici – Šta god da se desi posle raspada bugarske vladajuće koalicije, jasno je da Sofija usporila usvajanje evra, sprovođenje ključnih reformi i rad na postizanju kompromisa sa Severnom Makedonijom za evrointegracije Skoplja.

O razlozima izbijanja rata za Foklande i njegovim implikacijama pogledajte u Post scriptumu Dragana Štavljanina Spor tinja i nakon 40 godina od Foklandskog rata.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG