Dostupni linkovi

Samo 10 posto traženog oružja stiglo u Ukrajinu, kaže zvaničnik odbrane


Ukrajinski vojnici voze američku samohodnu haubicu M109 kalibra 155 mm u regionu Donjecka 13. juna 2022.
Ukrajinski vojnici voze američku samohodnu haubicu M109 kalibra 155 mm u regionu Donjecka 13. juna 2022.

Ukrajina je dobila samo 10 posto oružja koje je zatražila od Zapada za pomoć u borbi protiv ruske invazije, rekao je zamjenik ministra odbrane zemlje 14. juna.

Anna Malyar je to komentirala na televizijskom brifingu, rekavši da bi Zapad trebao ubrzati isporuku oružja.

Koliko god se Ukrajina trudila, ma koliko naša vojska bila profesionalna, bez pomoći zapadnih partnera nećemo moći pobijediti u ovom ratu, rekla je Malyar.

Zapadne zemlje obećale su da će poslati sofisticirano oružje, uključujući napredne rakete, ali njihovo postavljanje zahtijeva vrijeme.

Malyar je rekla da treba da postoji "jasan vremenski okvir" za isporuke "jer svaki dan dolazi do kašnjenja, govorimo o životima ukrajinskih vojnika i civila".

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo apelovao na teško naoružanje sa Zapada, kritizirajući "suzdržano ponašanje" nekih evropskih lidera.

"Zahvalan sam za ono što dolazi, ali mora doći brže", rekao je on danskim novinarima na internet brifingu.

Rusija ima "stotine puta više opreme i naoružanja" od Ukrajine koja nije imala dovoljno "dalekometnog naoružanja" ni "oklopnih vozila i zbog toga gubimo ljude", rekao je on.

Zelenski je ranije izrazio emocionalni apel za naprednije oružje koje bi Ukrajini omogućilo da preživi "jednu od najbrutalnijih bitaka u i za Evropu".

"Moramo učiniti mnogo više zajedno da bismo pobijedili u ovom ratu", rekao je Zelenski njemačkom nedjeljniku Die Zeit u intervjuu objavljenom 14. juna, dan prije sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu kako bi razgovarali o tome kako ponuditi veću podršku Kijevu.

Zelenski je posebno tražio moderniju artiljeriju, kao što su višecijevni bacači raketa većeg dometa, rekavši njemačkom izdanju da su vojne zalihe iz Berlina -- osjetljiva tema između dvije zemlje od početka rata u februaru -- "još manje nego što bi mogli biti".

Bio je to drugi put u isto toliko dana da je Zelenski apelovao na više oružja, nakon što je u svom noćnom obraćanju rekao da će bitka za region Donbasa "sigurno ući u vojnu istoriju kao jedna od najbrutalnijih bitaka u Evropi i za Evropu".

Ruske snage sada imaju kontrolu nad Sjevjerodonjeckom, ali se nastavlja žestoka urbana borba u ključnom istočnom dijelu grada, rekli su ukrajinski zvaničnici 14. juna.

Ruska vojska juriša na grad, a zatim se pregrupiše, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske trupe su posljednjih dana polako jačale stisak na Sjevjerodonjeck, odsijecajući posljednji most u gradu 13. juna dok se borbe ulica po ulicu nastavljaju.

Ruske snage su preuzele kontrolu nad centrom grada zbog svoje superiorne artiljerijske vatrene moći koja je uključivala upotrebu višeraketnih sistema, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Oleksandr Motuzyanyk, dodajući da ruske snage "trpe značajne gubitke u pješadijskim jedinicama".

Šef gradske administracije Oleksandr Stryuk rekao je ukrajinskoj televiziji 14. juna da uprkos tome što je treći most uništen, "grad nije izolovan".

Spašavanje ranjenika očima lekara u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

"Postoje komunikacijski kanali čak i ako su prilično komplikovani", rekao je Stryuk, dodajući da se vode 24 sata borbe i da se situacija na terenu "mijenja svakih sat vremena".

Stryuk je rekao da se više od 500 civila nalazi u skloništu u gradskoj hemijskoj fabrici Azot, za koju vlasti kažu da je bila meta masovnog bombardovanja ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će otvoriti humanitarni koridor od 8 sati ujutro po moskovskom vremenu 15. juna kako bi se omogućilo civilima da odu i pozvalo ukrajinske borce koji su se skrivali u hemijskoj fabrici Azot u gradu da "zaustave svoj besmisleni otpor i polože oružje" na isto vrijeme.

Takođe se vode "žestoke borbe" kod Izjuma u oblasti Harkova, a oko 15.000 civila je ostalo u samom gradu, rekao je za RSE Maksym Strelnyk, član Gradskog veća Izjuma.

"Jedna od najžešćih bitaka u Ukrajini se odvija u Izjumu", rekao je Strelnyk. Ruske snage su okupile oko 25 bataljonsko-taktičkih grupa u blizini grada i pokušavaju da napreduju prema Slavjansku i gradu Barvinkove oko 25 kilometara istočno.

Uz izvještaje Reutersa, AP-a, BBC-a, CNN-a i AFP-a

XS
SM
MD
LG