Dostupni linkovi

Vlada Kosova traži proveru liste veterana pre povećanja penzija


Znak OVK na reveru jednog od poslanika Skupštine Kosova, decembar 2018.
Znak OVK na reveru jednog od poslanika Skupštine Kosova, decembar 2018.

Poslanici Skupštine Kosova su 14. juna izglasali, u načelu, Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, čime se otvara put za povećanje minimalnih penzija na 264 evra bruto, odnosno 250 evra neto.

Minimalna zarada trenutno iznosi 130 evra za radnike do 35 godina i 170 evra za radnike starije od 35 godina.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati je rekao da će od ovog zakona koristi imati više od 100.000 radnika, koji su imali manje plate od 264 evra.

Protiv ovog zakona su bile opozicione Demokratska partija Kosova (DPK) i Alijansa za budućnost Kosova (ABK) jer ne uključuje povećanje penzija za veterane bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Boračka penzija na Kosovu iznosi koliko i minimalna plata ali Nacrtom zakona, koji je prethodno usvojila usvojila Vlada Kosova, neće biti povećana.

Šta kažu veterani?

Veteran OVK Dževdet Ćerići (Xhevdet Qeriqi) ocenjuje nepravednim usvajanje Nacrta zakona o povećanju minimalne zarade bez mogućnosti da se poveća boračka penzija.

"Velikom delu veterana je jedini izvor prihoda boračka penzija", kaže Ćerići za Radio Slobodna Evropa (RSE) i dodaje da usled velikog poskupljenja jedino rešenje povećanje zarada.

Ćerići je i član Udruženja ratnih veterana, koje je 6. juna protestvovalo ispred Skupštine Kosova, dok je novi protest zakazan za 16. jun.

Protesti veterana OVK ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.
Protesti veterana OVK ispred Skupštine Kosova, 6. juni 2022.

Zbog Zakona o minimalnoj zaradi je aktuelizovano i pitanje "lažnih veterana".

Veruje se da je od oko 53.000 ratnih veterana, njih 20.000 lažno, a sudski postupak u tom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

Portparol Vlade Kosova Prparim Krueziu (Perparim Kryeziu) objašnjava da do 2017. godine penzija veterana nije smela biti manja od minimalne zarade, ali da je te godine izmenjen Zakon o ratnim veteranima, te da to pravilo više ne važi.

Zgrada Vlade Kosova u Prištini, 5. maj 2022.
Zgrada Vlade Kosova u Prištini, 5. maj 2022.

Sa druge strane, ministar rada, finansija i transfera na Kosovu Hekuran Murati je, izveštavajući pred skupštinskom Komisijom za zdravstvo i socijalno staranje 7. juna, rekao kako zemlja ne izdvaja malo za veterane, već da neki uzimaju ono što im ne pripada.

Nema 60.000 veterana OVK. Ima ih najviše 20.000.
- tvrdi premijer Kurti

Prethodno je krajem marta premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti za lokalne medije rekao da veterani zaslužuju veća primanja od minimalne zarade, ali da se spiskovi moraju pročistiti.

"Nema 60.000 veterana OVK. Ima ih najviše 20.000", rekao je on.

Prema zvaničnim podacima Vlade Kosova, status ratnog veterana ima 53.188 osoba, a prema podacima Kosovske agencije za statistiku, njih 37.006 koristi boračku penziju.

Šta se desilo sa slučajem 'Veterani'?

Apelacioni sud je 26. aprila 2022. vratio na ponovno suđenje predmet "Veterani", dok je početkom juna za glavnog sudiju imenovan Gazmend Bahtiri.

Do te odluke Apelacionog suda je došlo nakon što je Osnovni sud u Prištini 19. januara 2021. godine oslobodio optužene za zloupotrebu službenog položaja zbog dodavanja imena na spisak veterana OVK.

U ovom slučaju, to znači da je lista boraca priznata kao i njihovo pravo na status veterana.

Optuženi su bili bivši ministri odbrane Agim (Çeku) Čeku i Rustem (Berisha) Beriša, te bivši poslanici Škumbin Demaljiaj (Shkumbin Demalijaj), Nuredin (Lushtaku) Ljuštaku, Sadik (Halitjaha) Haljitjaha, Ćelje Gaši (Qelë Gashi), Šukri (Shukri) Buja, Ahmet Daku, Faik (Fazliu) Fazljiu, Smailj Eljezaj (Smajl Elezaj), Fadilj Šurdhaj (Fadil Shurdhaj) i Džavit Jašari (Xhavit Jashari).

Protiv njih se vodi postupak na osnovu optužnice Specijalnog tužilaštva Kosova u kojoj se izražava sumnja da je 19.500 osoba nezakonito dobilo status veterana.

Kako će se liste 'pročistiti'?

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu smatra da lista "lažnih veterana" ne može biti pročišćena dok se ne okonča sudski proces u tom slučaju.

"Da je bilo osuđujuće presude i da smo onda imali pravosnažnu presudu [u tom slučaju], onda bi se ceo proces vratio na početak", kaže Miftaraj.

Arton Demhasaj iz nevladine organizacije "Cohu", koja se bavi demokratijom i antikorupcijom, kaže da se spiskovi "lažnih veterana" ne mogu pročistiti u ovom trenutku jer tako nešto ne dozvoljava Zakon o ratnim veteranima.

"Ukoliko Vlada želi da krene u novi proces, onda bi trebalo da donese novi zakon ili da promeni trenutni i ponovo pokrene proces revizije. Ko bi trebao to da radi? Obično to rade isti ljudi, jer niko ne može da proveri da li je neko bio pripadnik OVK, ukoliko ta provera ne ide preko njihovih komandanata", kaže Demhasaj i dodaje da bi taj proces trebao da se prepusti pravosudnim institucijama.

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja ratnih veterana OVK Faton Kljinaku (Klinaku) poručuje da pročišćavanje spiska veterana ne zavisi od Vlade.

Kljinaku: Ratni komandant mora da obavi verifikaciju (desno, 6. jun 2022.)
Kljinaku: Ratni komandant mora da obavi verifikaciju (desno, 6. jun 2022.)

"Sud procenjuje da li je bilo povrede zakona. Sud ne radi na verifikaciji [statusa ratnih veterana]. Verifikacija je završena. Čak i da ova Vlada želi da formira novu komisiju, čemu ćemo se mi usprotiviti, verifikaciju mora da obavi ratni komandant", kaže Klinaku.

Šta će se desiti sa kategorizacijom veterana?

Veterani traže da i oni dobiju povećanje penzija uz povećanje minimalne zarade na Kosovu, dok se ne izvrši kategorizacija.

Izmenom Zakona o ratnim veteranima 2017. godine predviđena je kategorizacija boraca na osnovu godina angažovanja u OVK, što znači da bi njihova primanje trebala da budu od 120 do 250 eura.

Da bi taj zakon stupio na snagu, neophodno je da se napravi i konačna kategorizacija spiska veterana, što se do sada nije desilo.

Iz Vlade Kosova niko nije odgovorio na upit RSE zašto kategorizacija veterana još nije završena.

Sa druge strane, iz Udruženja ratnih veterana OVK ukazuju da kategorizacija nije ni počela, iako je od promene zakona koji predviđa tako nešto, prošlo pet godina.

"Vlada je u obavezi da formira komisiju za kategorizaciju i da se obave kategorije", navodi Kljinaku.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravdu smatra da kategorizacija ratnih veterana nije završena zbog nedostatka političke volje.

Međutim, Arton Demhasaj iz Organizacije "Cohu" zaključuje da kategorizacija u ovom trenutku nije moguća, jer nema ko da je sprovede.

Prema njegovoj oceni, Vlada je sada u obavezi da pronađe, makar i privremeno rešenje za ratne veterane, dok se ne donese pravosnažna presuda u slučaju liste "lažnih veterana".

Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG