Dostupni linkovi

Velika Britanija najavila moguće odustajanje od dijelova sporazuma EU o Brexitu


Britanski premijer Boris Džonson drži govor na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije u Mančesteru, 2. oktobra 2019..
Britanski premijer Boris Džonson drži govor na godišnjoj konferenciji Konzervativne partije u Mančesteru, 2. oktobra 2019..

Britanija je 13. juna najavila planove da poništi dio sporazuma koji je potpisala prije tri godine s Evropskom unijom (EU) o trgovinskim pravilima sa Sjevernom Irskom nakon Bregzita (Brexit), rizikujući sukob s Briselom, razdor sa susjednom Irskom i tenzije sa Sjedinjenim Državama, pišu svjetski mediji.

Zaštita interesa UK-a

Vlada Borisa Džonsona (Johnson) objavila je planove o poništavanju dijelova sporazuma koji je dogovorila s EU 2019., nastojeći da promijeni protokol o Sjevernoj Irskoj kako bi se olakšao protok robe iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku, ističe BBC.

Za izmjene koje su navedene u nacrtu zakona o protokolu Sjeverne Irske, o kojem će raspravljati i glasati Parlament, vlada tvrdi da su neophodne da bi se zaštitili suštinski interesi Ujedinjenog Kraljevstva (UK) kao što su održavanje mira u Sjevernoj Irskoj i očuvanje ekonomskih i društvenih veza između Sjeverne Irske i Velike Britanije.

Protokol je, pojašnjava britanski servis, dio sporazuma o Bregzitu koji je zadržao Sjevernu Irsku na jedinstvenom tržištu robe EU i koji sprječava čvrstu granicu s Republikom Irskom. Međutim, vlada u Londonu kaže se da protokol trenutno stoji kao "barijera" za formiranje nove izvršne vlasti u Sjevernoj Irskoj.

Tri stranke u Sjevernoj Irskoj – Šin Fejn (Sinn Féin), Alijansa i SDLP – smatraju da je protokol neophodan za ublažavanje efekata Bregzita u Sjevernoj Irskoj. Protokolu se protivi Demokratska unionistička partija (DUP), koja je osvojila drugo mjesto po broju mjesta na nedavnim izborima za Skupštinu Sjeverne Irske.

Unionisti, dodaje BBC, tvrde da protokol stvara podjelu koja bi mogla dovesti do raspada UK, te odbijaju da uspostave novu vlast u Sjevernoj Irskoj sa Šin Fejnom, koji je osvojio najviše poslanika na izborima, dok se ne izvrše promjene.

Preduzeća koja uvoze robu iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku naišla su, kako ukazuje BBC, na poteškoće s protokolom pošto provjere i kontrole povećavaju troškove. Međutim, mnogi izvoznici imali su koristi jer su za razliku od drugih dijelova UK zadržali pristup tržištima Evropske unije bez problema.

Mogući pravni sudski postupak

Evropska unija bi mogla pokrenuti sudski postupak protiv Britanije zbog kršenja uslova sporazuma o Bregzitu nakon što je premijer Džonson predstavio zakon kojim se jednostrano ograničava uticaj Brisela u Sjevernoj Irskoj, napisao je Tajms (The Times).

Ako britanski parlament usvoji zakon, ministri bi mogli da uvedu izmjene u četiri oblasti protokola, koje pokrivaju carine i provjere sigurnosti hrane, primjenu propisa EU, izmjene PDV-a i ulogu Evropskog suda pravde (ECJ).

Usvajanjem zakona ukinule bi se provjere većine robe koja prelazi između Britanije i Sjeverne Irske. To bi također omogućilo kompanijama u Sjevernoj Irskoj da nastave da prodaju i proizvode robu čak i ako nisu u skladu sa sadašnjim ili budućim propisima EU, i značajno ograničilo ulogu ECJ-a u Sjevernoj Irskoj.

Govoreći u Briselu nakon što je prijedlog zakona objavljen, potpredsjednik Komisije EU Maroš Šefcovič je rekao da će EU vjerovatno ponovo pokrenuti pravni postupak protiv Britanije zbog kršenja uslova sporazuma potpisanog prije tri godine.

Očekuje se da će to biti potvrđeno 15. juna, na sastanku ambasadora EU i moglo bi dovesti do toga da se Britanija suoči s potencijalno neograničenim kaznama zbog nesprovođenja protokola ili suspenzijom cijelog ili dijela šireg trgovinskog sporazuma.

Brisel će, naglašava Tajms, vjerovatno odmah obustaviti i saradnju sa Britanijom po svim spornim bilateralnim pitanjima, od ribarstva do finansijskih usluga, i zaustaviti britansko učešće u programu naučne saradnje Horizon od 95 milijardi eura.

Prijeteći elementi

Kontroverzni nacrt zakona izazvao je negodovanje evropskih diplomata, irskih poslanika, ali i članova Džonsonove Konzervativne partije koji smatraju da bi jednostrani preokret mogao da izazove trgovinski rat sa EU, napisao je Vašington post (The Washington Post).

Britanska vlada također se plaši reakcije Bijele kuće i Kongresa, ocjenjuje list i naglašava da su američki političari više puta upozoravali Džonsona da ne čini ništa što bi moglo potkopati mir u Sjevernoj Irskoj. Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) zaprijetila je da nikada neće biti trgovinskog sporazuma sa SAD ako premijer poremeti ‘status quo’.

Potez britanskog premijera su kritikovali irski i škotski zvaničnici ali su i u Vestminsteru neki poslanici iz Džonsonove Konzervativne partije izrazili zabrinutost da bi to moglo ponovo otvoriti debatu o Bregzitu. Kritičari kažu da Džonson popušta ekstremističkim elementima koji prijete nasiljem.

Prema ocjeni Vašington posta, iako se promjene u protokolu tiču detalja o trgovini i papirologiji, na dubljem nivou riječ je o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva i da li će Sjeverna Irska ostati njen dio ili će težiti nezavisnosti, kao što Škotska to najavljuje.

U pitanju je, dodaje list, Sporazum na Veliki petak iz 1998., kojim je okončan 30-godišnji građanski sukob i kojim je izbrisana militarizovana granicu između Sjeverne Irske i Republike Irske. Pakt je stvorio nejasnu, nefunkcionalnu ali mirnu podjelu vlasti u Belfastu između unionista i republikanaca, probritanskih protestanata i proirskih katolika.

Promjena političkog pejzaža

Iako potez vlade premijera Džonsona da prekine trgovinski aranžman nakon Bregzita rizikuje sukob s EU i remećenje odnosa sa SAD, on možda najviše govori o izmijenjenom političkom pejzažu nakon što je Džonson preživio glasanje o povjerenju među poslanicima njegove Konzervativne partije, piše Njujork tajms (The New York Times).

Džonson se suočava sa upitnim putem za izglasavanje zakona u parlamentu koji je ohrabren pobunom protiv njega, ukazuje list dodajući da se očekuje da će se neki od torijevskih pobunjenika usprotiviti zakonu na osnovu toga da krši međunarodno pravo.

Britanski premijer je, dodaje list, negirao da bi novi zakon prekršio međunarodno pravo jer bi se njime zaštitio Sporazum na Veliki Petak, dok su se zvaničnici pozvali na doktrinu nužnosti, što je princip međunarodnog prava koji omogućava državi da privremeno zanemari svoje obaveze ako se suoči s "ozbiljnom i neposrednom opasnošću".

Međutim, ističe Njujork tajms, mnogi smatraju da je spor koji uprkos tome što ima široke međunarodne reperkusije za Britaniju, najviše obojen unutrašnjom politikom.

Premijer je, dodaje list, prihvatio agresivniji pristup koji je forsirala njegova ministrica vanjskih poslova Liz Trus (Truss) za koju analitičari kažu da nastoji ojačati odnose sa tvrdolinijaškim zagovornicima Bregzita u stranci, jer Džonson ne može da si priušti daljnju antagonizaciju svog desnog krila.

"Riječ je o borbi torijevaca koji stavljaju interese jednog čovjeka ispred interesa mira u Sjevernoj Irskoj i interesa naših odnosa sa EU i SAD", kazao je Džonatan Pauel (Jonathan Powell), koji je bio šef kabineta bivšeg premijera Tonija Blera (Tony Blair).

‘Stare melodije’

Prema Borisu Džonsonu, prijedlog zakona o protokolu za Sjevernu Irsku predstavlja "relativno trivijalan set prilagođavanja". Postoji, kao i uvijek, jaz koji razdvaja istinu i premijerove neiskrene tvrdnje, ocjenjuje u svom uredničkom komentaru Gardijan (The Guardian).

Tvrdnja britanske vlade da nacrtom zakona o protokolu Sjeverne Irske nastoji zaštititi Sporazum na Veliki petak i da time želi ubijediti nezadovoljnu Demokratsku unionističku stranku da se vrati u proces formiranja vlasti u Sjevernoj Irskoj nije iskrena. U pitanju je, ukazuje list, stara tvrdnja vlade kojom se nastojao iznuditi čvrst Bregzit zahtjevanjem granice u Irskom moru.

Jako oslabljen nakon prošlosedmičnog glasanja o povjerenju i suočen s dva skora dopunska izbora koji bi mogli izazvati daljnje pobune, Džonson se nada da neke od "starih melodija" mogu umiriti i ublažiti njegove kritičare.

Istina je da je oživljavajanje linija podjela oko Bregzita, koje su nekada tako dobro služile Džonsonu, orkestrirano kako bi se smirili euroskeptični tvrdolinijaši u Konzervativnoj partiji, zaključuju urednici Gardijana dodajući kako to ipak ukazuje "koliko je premijer satjeran u ćošak i očajan".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG