Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore drži tajnim imena Rusa čija je imovina zamrznuta


Nekretnine i u Budvi (na fotografiji, avgust 2020.) pripisuju se Rusima sa spiska.
Nekretnine i u Budvi (na fotografiji, avgust 2020.) pripisuju se Rusima sa spiska.

Državne institucije Crne Gore ne žele zvanično da objave imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina u Crnoj Gori, pod obrazloženjem da nisu nadležni da daju takve informacije.

To je neformalno odgovoreno Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz svih relevantnih državnih institucija na pitanje o identitetu ruskih državljana koji su vlasnici zamrznutih nekretnina.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je saopštio 10. juna da su zamrznute 44 nekretnine u Crnoj Gori, čiji su vlasnici tridesetčetvoro ruskih državljana.

Zamrzavanje je sprovedeno, po osnovu ispunjavanja obaveza preuzetih usvajanjem Odluka o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Te odluke je Crna Gora, kao zemlja kandidat, usvojila prateći spoljnopolitičku politiku Evropske unije.

Komentaršući zamrzavanje imovine ruskim državljanima, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je na konferenciji za novinare 14. juna rekao da je ovo prvi u nizu koraka radi što efikasnijeg lociranja i zamrzavanja ruske imovine.

Krivokapić: Način da se ako ne spriječi, uspori ruska agresija (januar 2019.)
Krivokapić: Način da se ako ne spriječi, uspori ruska agresija (januar 2019.)

Dodao je da procedure, ne samo u Crnoj Gori nego i globalno, mogu biti predmet pravnog pokušaja osporavanja, ali da misli da ne mogu biti uspješne.

"Mjere su unisone, oruđa nacionalna, ali modeli su manje-više isti. Biće u svim pravnim državama mogućnosti i odbrane pojedinačnih prava, ali u cjelini to je način da se ako ne spriječi, a onda uspori ruska agresija", kazao je Krivokapić.

Javnost bez informacija o ruskim nekretninama

O ruskim državljanima kojima je zamrznuta imovina na postavljeno pitanje RSE nije želio da odgovori ni ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić na pres-konferenciji 14. juna, koja je bila organizovana drugim povodom.

Ni iz njegovog Ministarstva, nije stigao odgovor na ista pitanja.

Pohvaljujući odluku Vlade o uvođenju sankcija zbog agresije Rusije na Ukrajinu, direktor Istraživačkog centra MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora) Dejan Milovac za RSE kaže da je MUP trebalo da izađe u javnost sa kompletnom informacijom, a ne sa njenim dijelovima.

Milovac: Potreba za kompletnom informacijom (avgust 2016.)
Milovac: Potreba za kompletnom informacijom (avgust 2016.)

"Javnost sa pravom očekuje punu informaciju o tome kako se sprovodi međunarodna obaveza Crne Gore. Istovremeno su u javnost plasirana određena imena ali bez konteksta i razloga zbog čega je baš njima zamrznuta imovina", kaže Milovac.

Imaju li ruski komunisti nekretnine na primorju?

Pozivajući se na nezvanične izvore podgoričke "Vijesti" su objavile 34 imena ruskih državljana za koje tvrde su pod udarom sankcija zbog čega im je privremeno onemogućeno korišćenje imovine na teritoriji Crne Gore.

Zvanično nadležni nisu ni potvrdili, ni demantovali objavljeni spisak.

Najmanje deset imena sa objavljenog spiska su identična imenima poslanika u Državnoj Dumi Rusije ili visokorangiranim političarima.

To je objavio i međunarodni informativni web sajt silkway.news, u čijem se tekstu navode poslanici Jedinstvene Rusije Vladimira Putina, Ana Kuznjecova, Leonid Ivlev i Viktor Kazakov koji imaju nekretnine u Crnoj Gori, kao i deputati Komunističke partije Oleg Smolin, Oleg Lebedev i Irina Filatova.

Irina Filatova, navodno, ima šest nekretnina u Crnoj Gori (septembar 2021.)
Irina Filatova, navodno, ima šest nekretnina u Crnoj Gori (septembar 2021.)

Navodno poslanica Filatova ima šest objekata, na jugu u Reževićima i Budvi i na Žabljaku koji je na krajnjem sjeveru.

I poslanici Pravedne Rusije Dmitrij Kuznjecov i Andrej Kuznjecov, imaju nekretnine u Crnoj Gori.

Na spisku se nalaze imena, identična sa članom Savjeta bezbjednosti Rusije Sergeja Ivanova i visokorangiranim članovom Putinove administracije Sergejem Gromovim.

Budva (27. april 2022.)
Budva (27. april 2022.)

Svi oni imaju nekretnine u Budvi, Bečićima, Herceg Novom i Žabljaku, navedeno je u informaciji.

Dejan Milovac pretpostavlja da su Crnoj Gori imena ruskih državljana kojima je zamrznuta imovina, stigla iz Evropske komisije.

On ukazuje da civilni sektor postavlja pitanje šta tačno znači zamrzavanje imovine, osim što je stavljen jedan štrik za ispunjavanje međunarodne obaveze.

"Ima li još ruskih državljana u Crnoj Gori koji bi mogli da budu pod udarom sankcija. Da li je ovo kompletna istraga, da li se neko od tih ljudi nalazi u Crnoj Gori i da li oni ovdje imaju svoje kompanije", pita Milovac.

Milovac podsjeća da je od 2006. godine Crna Gora bila destinacija na kojoj se lako mogao oprati novac, a da je tada građevinski i finansijski bum sa kapitalom dolazio dominantno iz Rusije.

"Zato je pitanje da li neko od lica sa spiska ima nekretnine u Crnoj Gori koje nisu upisane na njihovo ime, već se kriju iza određenih off shore kompanija koje su u tom vremenu bile kupci nekretnina?", riječi su Milovca.

Infografika objavljena 28. marta 2022.
Infografika objavljena 28. marta 2022.

Kako će se postupati sa zamrznutom imovinom?

Iz Uprave za katastar i državnu imovinu za RSE je saopšteno da su postupili u skladu sa Odlukama o uvođenju međunarodnih restriktivnih mjera utvrđenih Odlukama Savjeta Evropske unije, a koja se odnosi na zamrzavanje imovine određenih lica.

Kako je u toku postupak uknjižbe, Uprava će u skladu sa Zakonom navedene podatke dostaviti Ministarstvu vanjskih poslova kao nadležnom organu, navedeno je u saopštenju Uprave.

To je bio jedini pisani odgovor na niz pitanja RSE poslatih na adrese Vladinih institucija, o okvirnoj vrijednosti imovine, njenom obezbjeđenju od potencijalne prodaje, korišćenja ili predaje drugim licima.

Budvanski Rusi prodaju nekretnine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Takođe, RSE je institucije pitao da je neko od ruskih državljana do sada uložio žalbu na odluku Vlade.

Pitanja su ostala bez odgovora, iako je Vlada na početku mandata obećala transparentnost kao osnovni princip rada.

Neophodna dublja istraga ruske imovine

Dejan Milovac zaključuje da se poštovanje međunarodne obaveze o sankcijama ne može zaustaviti na najjednostavnijoj istrazi, odnosno zamrzavanju samo imovine koja je upisana direktno na vlasnika.

Proširena istraga bi mogla da otkrije porijeklo novca koji je došao u Crnu Goru.
- ističe Milovac

"Proširena istraga bi mogla da otkrije porijeklo novca koji je došao u Crnu Goru. Ne samo da li je taj novac prljav, već da se otkriju i pomagači koji su je promovisali kao destinaciju za pranje novca. To bi bila korist za Crnu Goru", navodi Milovac.

Milovac sumnja da je oklijevanje, prethodne Vlade Zdravka Krivokapića da se pridruži sprovođenju sankcija EU protiv Rusije, od početka marta do 8. aprila, uticalo da vlasnici imovinu prodaju ili prebace na treća lica.

"To su podaci koje bi trebalo da ima Uprava za nekretnine. Treba provjeri da li je, od formalnog uvođenja sankcija Rusiji do njihovog sprovođenja, neko iskoristio vakuum i oslobodi se te imovine", kaže Milovac.

On podsjeća da su početkom agresije na Ukrajinu, brodovi i jahte ruskih vlasnika uplovljavali u crnogorske luke.

"Oni su uplovljavali u crnogorske vode, a nakon toga su izlazili. Za to vrijeme policija i carina nisu imali formalne mehanizme da te konkretne jahte i brodove zaplijene", dodaje Milovac.

Vlada Crne Gore je 8. aprila formalno usvojila sankcije Rusiji zbog vojne agresije na Ukrajinu, koje osim zamrzavanja imovine i ekonomskih resursa dijelu ruskih državljana i kompanija podrazumijeva zabranu rada ruskim provladinim medijima i zatvaranje vazdušnog prostora za ruske avione.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG