Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rusija 'ranjiva kao nacija', kaže bivši komandant NATO-a; EU između naplate gasa u rubljama i traženja alternativa


Ukrajinski vojnici postavljaju mitraljez na kupolu tenka u regpnu Donjecka, 27. april.
Ukrajinski vojnici postavljaju mitraljez na kupolu tenka u regpnu Donjecka, 27. april.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Šta Putin nije rekao o Kosovu?Kad može Kosovo, što ne bi mogli i Donjeck i Lugansk – poruka je koju je uputio ruski predsednik Vladimir Putin generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu. Tokom susreta sa Guterešom u Moskvi 26. aprila, Putin je takođe ustvrdio da je ista situacija i sa izražavanjem volje stanovnika Krima i Sevastopolja, kao što je bila sa proglašenjem nezavisnosti Kosova. Pročitajte šta je Putin rekao, a šta nije o Kosovu...

Manje EUFOR-a znači više NATO-a u BiH – Ako Rusija blokira produžetak mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, alternativne opcije su dodatno angažovanje NATO saveza i jačanje domaćih bezbjednosnih institucija, ali treba ostaviti otvorenu opciju da dođe do dogovora, rekao je za Radio Slobodna Evropa Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO.

Pred vratima 'tvrđave' naprednjaka – U nastojanju da sazna više o tome kako iznutra izgleda Srpska napredna stranka, koliko tačno članova ima, ima li debate unutar partije, šta motiviše ljude da budu njeni članovi i koliko često zovu lidera stranke Alekdsandra Vučića da donese odluku, RSE je razgovarao s članovima vladajuće stranke u Srbiji.

U Hrvatskoj gotovo 16.000 izbeglica iz Ukrajine – Hrvatska se dobro nosi sa prihvatom gotovo 16.000 izbeglica iz Ukrajine koji su od početka ruske agresije privremeni dom potražili u Hrvatskoj, ocenjeno je na sednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova koji je o toj temi raspravljao jer su 80 posto izbeglica žene.

Rat u Ukrajini

Bivši komandant NATO-a kaže da je Rusija zbog rata u Ukrajini 'ranjiva kao nacija' – Posle dva meseca rata u Ukrajini Rusija "nije u dobroj poziciji", kaže za Radio Slobodna Evropa bivši komandant američkih i NATO snaga u Evropi Kertis Majkl Skaparoti.

Muze su utihnule, ciljanje umetnika u Rusiji zbog rata u Ukrajini – U pokušaju da eliminiše drugačija mišljenja o rata protiv Ukrajine, Moskva je pojačala pritisak na umetnike širom Rusije, terajući ih da govore u korist invazije ili se suoče s otkazima ili još gore. Neki umetnici kažu da bi rat mogao značiti kraj postsovjetske ruske kulture.

Pogledajte video Performans Ruskinja u Beogradu: Ćutanje je zločin

Svet

EU na raskrsnici između naplate gasa u rubljama i iznalaženja alternative – Suočeni s mogućim prekidom dotoka ruskog gasa u zemlje Evropske unije, pojedini dobavljači traže način da zadovolje zahtev Kremlja za plaćanje gasa u rubljama a da ne prekrše sankcije koje je Brisel uveo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Ipak, ovonedeljni prekid isporuke gasa Bugarskoj i Rusiji predstavlja značajnu eskalaciju ekonomskog sukoba Rusije i Zapada, pišu svetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedeljka ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG