Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Čistač ulica na Karlovom mostu u Pragu, 25. mart, 2020.
Čistač ulica na Karlovom mostu u Pragu, 25. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 25. mart, 2020.:

Evropska komisija je izdvojila 38 miliona eura kako bi pomogla zdravstveni sektor u zemljama Zapadnog Balkana u krizi nastaloj zbog izbijanja korona virusa. Ovo je potvrdio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) na svom Twitter nalogu gde je naglasio da je o ovoj odluci obavestio premijere svih šest zemalja regiona.

U televizijskom obraćanju naciji, Putin je najavio da će odgoditi javno glasanje o ustavnim promjenama koje bi mu omogućile da ostane na vlasti do 2036. godine.

Vojska Srbije prilagodila je odmaralište "Letenka" na Fruškoj Gori potrebama trenutne krize zbog korona virusa i taj objekat će u vreme karantina moći da koriste srpski državljani koji dolaze iz inostranstva, izjavio je ministar odbrane Aleksanadar Vulin.

Sa ukupno 3.434 žrtve COVID-19 bolesti, Španija zvanično ima više smrtnih slučajeva od Kine koja ima 3.285 preminule osobe.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc povodom pomoći koju je njegova zemlja uputila BIH izjavio je da je u vrijeme kada se čitav svijet bori protiv pandemije virusa korona, saradnja, solidarnost i uzajamno pomaganje jedini način da se u ovoj borbi bude uspješan.

Iranski predsjednik Hasan Rohani upozorio je da je njegova administracija spremna na uvođenje novih mjera protiv virusa korona pošto je broj preminulih u toj zemlji premašio 2.000.

Na graničnim prijelazima u BiH počela je primjena odluke Vijeća ministara BiH o zabrani ulaska strancima u BiH, kako bi se umanjile posljedice pandemije korona virusa, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Kina danas, 25. marta, nije prijavila nijedan slučaj zaraze novim korona virusom na svojoj teritoriji i vlasti su delimično ukinule drastične mere karantina u provinciji Hubeji, gde se virus pojavio prvi put u decembru.

Indijski premijer Narendra Mudi naredio je uvođenje blokade širom zemlje u sklopu napora da se uspori širenje virusa korona. Zabrane su na snagu stupile u ponoć i trajaće 21 dan.

XS
SM
MD
LG