Dostupni linkovi

Evropska komisija izdvojila 38 miliona eura za pomoć zemljama Zapadnog Balkana


Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi

Evropska komisija je izdvojila 38 miliona eura kako bi pomogla zdravstveni sektor u zemljama Zapadnog Balkana u krizi nastaloj zbog izbijanja korona virusa. Ovo je potvrdio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) na svom Twitter nalogu gde je naglasio da je o ovoj odluci obavestio premijere svih šest zemalja regiona.

“Izdvajamo 38 miliona eura za neposrednu podršku zdravstvenim sektorima i predviđamo preraspodelu preko 373 miliona za socijalni i ekonomski oporavak”, napisao je Varhelji na Twitteru.

Ranije su predsjednici parlamenata Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije uputili apel za pomoć zemljama Zapadng Balkana čelnicima Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

U Apelu za pomoć, kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, između ostalog se navodi da Zapadni Balkan bude izuzet iz odluke o restrikciji izvoza medicinske opreme iz Evropske unije kako bi kroz prenos stečenih iskustava i nabavku potrebne opreme i medicinskih sredstava, postao dio zajedničkog evropskog odgovora u suočavanju sa pandemijom korona virusa.

"Sada su nam, više nego ikada, potrebni solidarnost, koordinisani pristup i zajedničko djelovanje”, stoji u Apelu koji je, kako je saopšteno, potpisao predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

XS
SM
MD
LG