Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nemačka i SAD šalju tenkove u Ukrajinu; Poverljivi dokumenti i u kući bivšeg potpredsednika Pensa


Predsednik SAD Džo Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i tenkovi Abrams M2 i Leopard 2A6, kolažna fotografija.
Predsednik SAD Džo Bajden, nemački kancelar Olaf Šolc i tenkovi Abrams M2 i Leopard 2A6, kolažna fotografija.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Crnogorski parlament je pred odlukom koja četiri od 26 kandidata izabrati za sudije Ustavnog suda, za čiji je izbor potrebna podrška dvotrećinska većine od 81 poslanika. Zbog neizvesnosti da li će poslanici vlasti i opozicije postići dogovor, potpredsednica parlamenta Branka Bošnjak je najavila da će predložiti da sudije Ustavnog suda budu izabrane žrebanjem. Predsednik Udruženja pravnika Branislav Radulović ocenjuje da će se time derogirati najviša sudska institucija u Crnoj Gori.

Građani Rusije su prošle godine, u kojoj je počela ruska invazija na Ukrajinu, odlukom vlade Srbije dobili tri puta više državljanstava Srbije u odnosu na 2021, pokazuje analiza Radija Slobodna Evropa. Od 84 strana državljana koja su u 2022. godini, na osnovu rešenja Vlade, dobila srpsko državljanstvo, gotovo dve trećine su građani Rusije.

Nakon osvajanja titule prvaka Bosne i Hercegovine u fudbalu sa Zrinjskim iz Mostara prošle godine, 22-godišnji Igor Savić je odlučio da karijeru nastavi u Rusiji, iako je klubovima iz te zemlje zabranjeno da igraju evropska takmičenja. Uprkos toj zabrani u ruskoj Premijer ligi ove sezone igra šest fudbalera iz BiH, nakon što su prošle sezone igrala samo dvojica, pokazuju podaci specijalizovanog portala Transfer Markt.

Pogledajte i video prilog o tome kako vlasti Republike Srpske kupuju propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova.

Nakon nekoliko sati pregovaranja predstavnika radnika, sindikata i poslovodstva zagrebačkog komunalnog preduzeća Čistoća i krovnog Zagrebačkog holdinga, dogovoreno je da se komunalci vrate na ulice, s kojih prethodna tri dana zbog štrajka niko nije prikupljao otpad.

Rat u Ukrajini

Nemačka vlada je odobrila isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini, kao i njihov ponovni izvoz iz partnerskih zemalja, dok je američki predsednik Džo Bajden rekao da će SAD poslati 31 borbeni tenk M1 Abrams u Ukrajinu. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Nemačkoj i SAD. "Ovo je istorijski dan. Jedan od onih dana koji će odrediti našu buduću pobedu", dodao je Zelenski. Pročitajte i zašto Ukrajina želi Leoparde i koliko je tih tenkova dostupno.

Ukrajinske snage povukle su se iz grada Soledara u blizini Bahmuta na istoku Ukrajine, izjavio je portparol vojske Serhij Čerevati. "(Naše snage) su ispunile svoj glavni zadatak: ne dozvoljavaju neprijatelju da sistematski probije u pravcu Donjecka", rekao je Čerevati. Zvaničnik kojeg je Rusija postavila za guverner ukrajinske oblasti Donjeck izjavio je da jedinice plaćeničke grupe Vagner napreduju u gradu Bahmut i da se borbe vode u naseljima koja su ranije bila pod kontrolom Ukrajine.

Predsednik ruske državne Dume Vječeslav Volodin podržao je predlog osnivača plaćeničke grupe Vagner, koja učestvuje u ratu u Ukrajini, da javno kritikovanje boraca ili objavljivanje negativnih izveštaja o njima bude krivično delo. Jevgenij Prigožin je taj uputio zahtev u pismu Vjačeslavu Volodinu, predsedniku donjeg doma ruske skupštine, rekavši da želi kaznu do pet godina zatvora za svakoga ko diskredituje njegove ljude.

Svet

Poverljivi dokumenti pronađeni su u i kući bivšeg američkog potpredsednika Majka Pensa, dok federalne vlasti nastavljaju da istražuju kako su osetljivi vladini dokumenti završili u privatnim rezidencijama Džoa Bajdena i Donalda Trampa. Ostaje nejasno kako će poslednja otkrića uticati na predsedničke izbore 2024, pišu svetski mediji.

Skoro godinu dana otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog februara pojavljuju se pukotine u ruskom avio-sektoru, pošto se avio-prevoznici muče pod teretom zapadnih sankcija koje su praktično izolovale taj sektor koji je već bio u problemima zbog neophodnih uvoznih delova. Stručnjaci kažu da ruske avio-kompanije već mesecima pribegavaju skidanju delova s jednih aviona radi popravki drugih kako bi održavale svoje flote. Ipak, ukazuju oni, time se samo privremeno rešava problem nedostatka rezervnih delova.

Tražimo odgovore

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, mnoge zemlje su se obavezale da će prekinuti ili ograničiti uvoz nafte i gasa kako bi smanjile prihode Moskve i omele njene ratne napore.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte kakav su uticaj imale sankcije Zapada na ruski izvoz nafte i gasa.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG