Dostupni linkovi

Predsednik ruske Dume podržao zabranu javnih kritika Vagnera


Predsednik Državne Dume Vječeslav Volodin je naložio zaposlenima da istraže mogućnosti promene krivičnog zakona
Predsednik Državne Dume Vječeslav Volodin je naložio zaposlenima da istraže mogućnosti promene krivičnog zakona

Predsednik državne Dume Vječeslav Volodin podržao je u sredu, 25. januara, predlog osnivača plaćeničke grupe Vagner, koja učestvuje u ratu u Ukrajini, da javno kritikovanje boraca ili objavljivanje negativnih izveštaja o njima bude krivično delo.

Jevgenij Prigožin je uputio zahtev u pismu Vjačeslavu Volodinu, predsedniku donjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, rekavši da želi kaznu do pet godina zatvora za svakoga ko diskredituje njegove ljude.

Kako javlja agencija Rojters, Volodin je u sredu naredio zaposlenima da hitno istraže mogućnost izmene krivičnog zakona.


Brz i pozitivan odgovor bliskog saveznika predsednika Vladimira Putina najnoviji je znak da Prigožin, bivši prodavac hot-dogova i osuđenik, iskorišćava napredak svojih boraca na ratištu u Ukrajini da proširi svoj politički uticaj, navodi Rojters.

U drugom iskazu podrške prošle nedelje, visoki ruski političar objavio je sliku na kojoj drži čekić koji mu je dao Vagner, oruđe koje je grupa usvojila kao simbol od trenutka kada je njime ubijen njihov bivši borac koji se predao ukrajinskoj strani.

Prigožin je zatražio od parlamenta da kriminalizuje sve radnje koje diskredituju njegove borce - među kojima su i osuđenici regrutovani na osnovu obećanja da će dobiti pomilovanje nakon šest meseci, čak i ako su prvobitno bili osuđeni na doživotni zatvor.

Sjedinjene Američke Države procenjuju da je Vagner regrutovao oko 40.000 osuđenika.


Takođe je zatražio zabranu otkrivanja kriminalne prošlosti osuđenih boraca javnosti, nakon medijskih izveštaja koji su se fokusirali na to kako im je služba za Vagner obezbedila slobodu.

U saopštenju parlamenta objavljenom kao odgovor na Prigožinovo pismo kaže se da su „svi oni koji brane našu zemlju – vojnici, dobrovoljci, mobilisani i članovi PMC-a (privatne vojne kompanije) Vagner – heroji“ i da zaslužuju poštovanje.

Radnje koje se smatraju diskreditujućim prema redovnim oružanim snagama već su kažnjene sa do pet godina zatvora, dok je za svesno širenje „lažnih informacija“ o njima zaprećena maksimalna kazna od 15 godina.

Volodin se takođe zalaže za izmenu krivičnog zakona kako bi se vlastima omogućilo da konfiskuju imovinu Rusa koji žive u inostranstvu koji javno vređaju Rusiju ili njene oružane snage.

Sjedinjene Države su u petak najavile nove sankcije pripadnicima Vagnera, za koje su rekli da predstavljaju "transkontinentalnu pretnju" kroz obrazac "ozbiljnih kriminalnih aktivnosti".

XS
SM
MD
LG