Dostupni linkovi

Prosvjed komunalaca u Zagrebu traje i dalje


Oko tisuću radnika komunalnog poduzeća "Čistoća" tri dan je prosvjedovalo i nije uklanjalo otpad s gradskih ulica.
Oko tisuću radnika komunalnog poduzeća "Čistoća" tri dan je prosvjedovalo i nije uklanjalo otpad s gradskih ulica.

Zagrebački komunalci prikupljat će otpad samo pred bolnicama, školama i vrtićima, poručio je Mumin Hodžić, predstavnik tisuću zaposlenih komunalnog poduzeća "Čistoća" koji već četvrti dan prosvjeduju.

Iako je predvečer 25. siječnja postignut dogovor da se zaposleni "Čistoće" vrate na posao, a da im se poveća plaća, treća smjena kasno navečer nije izišla na teren.

Povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Zdravko Stoilković kazao je medijima da radnici "Čistoće" ne odustaju od svojih zahtjeva.

Izvijestio je kako su na teren ujutro 26. siječnja izašla 22 vozila koja će odvesti smeće ispred bolnica, vrtića i škola.

Dodao je da su radnici i dalje u buntu te da je njihovo nepovjerenje prema Upravi "Čistoće" veliko.

Propali dogovor

Nakon nekoliko sati pregovaranja predstavnika radnika, sindikata i poslovodstva zagrebačkog komunalnog poduzeća "Čistoća" i krovnog Zagrebačkog holdinga, dogovoreno je da se komunalci navečer 25. siječnja vraćaju na ulice.

Također, neoporezivi dio mjesečnih plaća komunalnim radnicima bit će povećan za 93,3 eura, a vozačima kamiona za 80 eura.

"Pokazali su da su složni, da će se boriti jedan za drugoga. Rekli su mi da se radnici vraćaju raditi u trećoj smjeni. Uprava je rekla da se neće nijedan prekršajni postupak pokretati prema radnicima zbog štrajka", kazao je nakon višesatnog sastanka predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel.

Trodnevni prosvjed oko tisuću radnika komunalnog poduzeća "Čistoća" i ne prikupljanje otpada s gradskih ulica, započelo je nakon što je najavljen otkaz za trojicu čistača.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel 25. siječnja 2023.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel 25. siječnja 2023.

Oni su otpad kojeg građani odvojeno prikupljaju bacali u isti kontejner, a taj video je objavljen na javnoj televiziji. Sučeni s prosvjedom, vodeći ljudi "Čistoće" odustali su od otkaza, ali prosvjednici su odmah istakli 11 novih zahtjeva – od povećanja plaće do raznih prava.

Gradske vlasti tvrde da je prosvjed nezakonit, sindikati nemaju kontrolu nad prosvjedom, a opozicija za sve krivi vladajuću koaliciju zeleno-lijevih Možemo i socijaldemokrata.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević suočio se sa vjerojatno najvećim izazovom otkako je pred gotovo dvije godine preuzeo vlast u gradu.

Tomašević pristaje na pet zahtjeva odmah, a na ostale pristaje na pregovore. Međutim, pitanje je - s kim pregovarati?

Nezakoniti prosvjed ili štrajk?

"Radnici kažu da ih sindikati ne predstavljaju. S kime onda uopće pregovarati? Koja je poanta sindikata koji kažu da nisu imali nikakvu informaciju o ovome što se dešava i što se ne može nazvati štrajkom, zato što je nezakonito", kazao je Tomašević u srijedu ujutro.

Naime, sindikati su pregovarali oko produljenja kolektivnog ugovora sa upravom Zagrebačkog holdinga, u sklopu kojeg je i "Čistoća", i kako je u toku postupak mirenja, za to vrijeme je štrajk po zakonu zabranjen.

Tomašević je najavio da će zato kazneno prijaviti prosvjednike, a da troškove plaće za dane kada ne rade – po 100.000 eura dnevno – trebaju nadoknaditi sindikati.

To su sindikati odmah odbili, s obrazloženjem da oni nisu organizatori štrajka. Jedan od sindikalnih lidera svakodnevno prisutan na prosvjedu, čelnik Novog sindikata Mario Iveković priznao je da je on nemoćan.

"Ja ni ne mogu sada više govoriti, to je psihologija mase. To je nešto sasvim drugo. Oni su sami odlučili, ali nisu nerazumni", ocijenio je Iveković 25. siječnja u izjavi medijima.

Nedjeljko Anušić: Samo da se nađe neka normalna sredina
Nedjeljko Anušić: Samo da se nađe neka normalna sredina

U krug "Čistoće" novinari ne mogu ući. Nedjeljko Anušić je jedini od petnaestak zaposlenih u "Čistoći" kojima smo se obratili dok je izlazio, a koji je pristao razgovarati za Radio Slobodna Europa (RSE).

Na naše pitanje zbog čega prosveduju, što traže i čime će biti zadovoljni, Anušić kaže: "Samo da se nađe neka normalna sredina, ali oni to ne žele i odbijaju."

Ostaju, kaže, dok se ne pristane na ono što traže. "Ako treba, i mjesec dana."

Otpad na ulicama Zagreba
Otpad na ulicama Zagreba

Prosvjed do ispunjenja zahtjeva

Od ranog poslijepodneva trajali su razgovori iza zatvorenih vrata radnika u prosvjedu, sindikata i poslovodstva "Čistoće".

Na dnevnom redu bio je najurgentniji od zahtjeva – povišenje koeficijenata što znači i povišenje plaća.

Plaće u Zagrebačkom holdingu nisu dizane desetak godina, ali u mandatu pokojnog gradonačelnika Milana Bandića nije bilo prosvjeda zaposlenih. Nova garnitura predvođena Tomaševićem digla je pred Novu godinu plaće u "Čistoći" za 13 posto.

Prema podacima koje je medijima 24. siječnja iznio voditelj "Čistoće" Davor Vić, po odluci donesenoj 28. prosinca prošle godine, nova viša plaća za komunalnog radnika u "Čistoći" iznosi u prosjeku 990 eura, a za vozača kamiona 1.240 eura.

Za prosvjed radnika "Čistoće" i neprikupljeni otpad koji se već počeo gomilati pored kontejnera u Zagrebu oporba – HDZ, Socijaldemokrati (frakcija SDP-a koja je izišla iz stranke), Most i drugi – optužuju Tomaševića, njegovu stranku "Možemo" i njihove manje koalicijske partnere SDP.

Milan Bandić umro je u veljači 2021. godine, usred svog šestog gradonačelničkog mandata. Zeleno-lijeva koalicija sa gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem na čelu je Zagreba od svibnja 2021. godine.

Izbornu kampanju je u prvom redu bazirala na obećanju da će prekinuti sa navodno koruptivnim poslovanjem iz Bandićevih vremena, gdje je upravo zbrinjavanje otpada, ali i poslovi grada sa kontroverznim poduzetnikom Petrom Pripuzom u njegovom zbrinjavanju bio jedan od naglasaka.

XS
SM
MD
LG