Dostupni linkovi

Ukrajina objavila da se povukla iz Soledara


Volonteri evakuišu ukrajinske civile iz sela i blizini Soledara, 16. januar 2023.
Volonteri evakuišu ukrajinske civile iz sela i blizini Soledara, 16. januar 2023.

Ukrajinske snage povukle su se iz istočnog grada Soledara u Donjeckoj oblasti, izjavio je portparol vojske Serhiy Cherevatyi.

Njegovu izjavu objavila je ukrajinska državna televizija, preneo Rojters.

"(Naše snage) su ispunile svoj glavni zadatak: ne dozvoljavaju neprijatelju da sistematski probije u pravcu Donjecka", rekao je Cherevatyi.

Njegova izjava je prva ukrajinska potvrda da su Soledar zauzele ruske snage.
Moskva je objavila da je preuzela kontrolu nad malim rudarskim gradom pre više od nedelju dana.

Prethodno je agencija AFP objavila da im je portparol vojske Serhiy Cherevatyi rekao su se oružane snage Ukrajine nakon meseci teških borbi, uključujući i protekle nedelje, povukle duž periferije na unapred pripremljene položaje.

On nije otkrio AFP-u kada su se ukrajinske trupe povukle iz Soledara, ali je rekao da je manevar pažljivo isplaniran.

"Dok su jedni (vojnici) držali predgrađe Soledara, drugi su gradili odbrambenu liniju, utvrđujući nove tačke, dok su u isto vreme zadavali ogroman udarac neprijatelju", rekao je Cherevatyi AFP-u.

Dodao je da nije bilo "masovnog zarobljavanja" ili "opkoljavanja" ukrajinskih snaga.

Ruska plaćenička grupa Vagner, koja je tvrdila da je predvodila ofanzivu za Soledar, saopštila je da je zauzela grad 11. januara, navodi AFP.

Rusko ministarstvo odbrane je samo dva dana kasnije saopštilo da moskovske snage kontrolišu grad rudnika soli sa predratnim stanovništvom od oko 10.000.

Moskva je tada saopštila da je preuzimanje kontrole nad Soledarom važan korak ka zauzimanju obližnjeg većeg grada Bahmuta, gde borbe traju duže od bilo kog drugog mesta u Ukrajini otkako je Kremlj započeo svoju invaziju.

Potpuno zauzimanje istočnog regiona Donjecka Ukrajine, koji je godinama delimično kontrolisan od strane separatista koje podržava Moskva, primarni je vojni cilj Moskve u Ukrajini, naveo je AFP.

Izvor: Rojters i AFP

XS
SM
MD
LG