Dostupni linkovi

Udarac sankcija Zapada na ruske avio-kompanije


Ruske avio-kompanije sve teže dolaze do rezervnih delova zbog zapadnih sankcija.
Ruske avio-kompanije sve teže dolaze do rezervnih delova zbog zapadnih sankcija.

Piše: Marina Aronova

Četiri godine star avion Erbas A320 (Airbus) ruske avio-kompanije S7 leteo je 9. januara iz sibirskog grada Bratsk za Moskvu kada je naišao na problem: njegov toalet sistem je bio u kvaru. Avion je morao da bude preusmeren u grad Kazanj na neplanirano sletanje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Četiri dana ranije, putnički avion kompanije Red vings (Red Wings) koji je leteo od Kazanja do Jekaterinburga bio je primoran da se okrene i vrati na polazni aerodrom pošto se stajni trap nije uvukao.

Dva meseca pre toga, visoki transportni zvaničnik u pacifičkom regionu Primorje poslao je pismo Ministarstvu za razvoj Dalekog istoka i Arktika u Moskvi: trebaju nam novi putnički avioni, jer naši postojeći avioni više neće moći da lete posle ove godine.

Razlog je, prema pismu do kojeg je došao poslovni mediji RBK, što motori Prat end Vitni (Pratt & Whitney) proizvedeni u Kanadi, ne mogu da se popravljaju zbog sankcija Zapada.

Ruske avio-kompanije su od početka 2023. prijavile najmanje sedam incidenata u kojima su letovi prekinuti, odloženi ili otkazani, prenose ruski mediji. Mada su za par njih okrivljene ljudska greška, većina je bila mehaničke prirode.

Skoro godinu dana otkad je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu prošlog februara, pretvarajući tinjajući regionalni sukob u najveći kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata, pojavljuju se pukotine u ruskom avio-sektoru.

Ruske avio-kompanije se muče pod teretom zapadnih sankcija koje su praktično izolovale taj sektor koji je već bio u problemima zbog neophodnih uvoznih delova.

Najmanje devet ruskih avio-kompanija je prestalo da leti 2022. godine, navodi list Komersant – četiri od njih nakon što je nacionalni regulator za avijaciju Rosavijacija suspendovao njihove sertifikate koji omogućavaju letenje.

Stručnjaci kažu da ruske avio-kompanije mesecima pribegavaju "kanibalizaciji" – skidanje delova radi popravki – kako bi održavale svoje flote, koje se sastoje od malih kanadskih DHC-6 turboelisnih aviona koje koristi dalekoistočni regionalni avio-prevoznik Aurora pa do velikih aviona vodećeg nacionalnog avio-prevoznika Aeroflota, koji koristi Erbasove i Boinge (Boeing), kao i ruske Tupoljeve i Irkute.

Telegram kanal Baza u novembru je izvestio da je Aeroflot rastavio 25 aviona radi delova, dok je još 18 aviona na održavanju i čeka na popravku. Ruska vlada je u decembru konačno legalizovala praksu "kanibalizovanja".

"'Kanibalizam' se zapravo dugo koristi, ali kao iznuđena praksa i ne u velikim razmerama. A u našoj situaciji, to postaje jedini način da se nekako zamene delovi koji nedostaju", rekao je za RSE Andrej Patrakov, osnivač kompanije za bezbednost letova Ranavia (RunAvia). "Očigledna mana te prakse je što "kanibalizacija" dovodi do smanjenja flote. Niko ne može poreći da se time samo privremeno rešava problem nedostatka rezervnih delova."

Drugi proizvođači aviona počeli su da prilagođavaju propise o održavanju kako bi se prilagodili nedostatku rezervnih delova.

Masovno čitan kanal na Telegramu posvećen avijaciji u decembru je izvestio da je državna kompanija za proizvodnju avionskih motora preporučila da se prljavi filteri za gorivo na avionima SuperJet 100 čiste kočionom tečnošću, umesto da budu zamenjeni novim.

SuperJet 100 je regionalni avion za kratke letove koji je napravio državni gigant Suhoj i koji je ima poteškoće još od 2008. kada je predstavljen u okviru nastojanja da se revitalizuje domaća avio-industrija.

Mesec dana ranije, u novembru, avio-kompanija Jakutija je navodno "kanibalizovala" toliko mnogo delova dva od četiri aviona SuperJet 100 koje ima u svojoj floti da ih je državna lizing kompanija, od koje je kompanija dobila avione, uzela nazad.

Poslovni list Vedomosti izvestio je u novembru da je 80 odsto ukupne flote te avio-kompanije, koja ima više od 20 aviona zapadne i ruske proizvodnje, van pogona zbog problema s održavanjem i kanibalizacije.

List je takođe naveo slučaj koji je prethodio sankcijama Zapada: 2020. je trebalo zameniti staklo u pilotskoj kabini u jednom avionu, ali umesto da prepuste proizvođaču, radnici su to uradili sami – i propustili da postave zaptivke, zbog čega je došlo do poplave u pilotskoj kabini.

Izveštaj koji je u novembru objavio američki tink-tenk RAND korporacija (RAND Corporation) ustanovio je da je bilo najmanje šest nesreća s ruskim civilnim i vojnim avionima u prethodna dva meseca. Četiri su bila borbena aviona, a dva nisu, navodi se u izveštaju.

"Dok se u avionima tokom vremena očekuju mehanički kvarovi, nagli porast mehaničkih kvarova širom flote može ukazivati na to da se nešto fundamentalno promenilo", navodi se u izveštaju. "Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji mogle bi da utiču na mogućnost Rusije da proizvodi i održava delove potrebne za bezbednost aviona".

'Visok prioritet'

Kako zapadne sankcije nagrizaju ukupnu privredu i posebno sektore kao što je avio-industrija, vlasti pokušavaju nekako pronađu preko potrebne delove – poput onih potrebnih da bi civilni avioni nastavili da lete.

Nedugo posle početka invazije 24. februara, Ministarstvo saobraćaja objavilo je nacrt osmogodišnjeg plana za razvoj domaćih avio-kompanija. U predlogu se navodi da je nabavka rezervnih delova i zaliha za održavanje "visoki prioritet".

Početkom maja vlada je donela nove propise kojima je proširena mogućnost avio-kompanija da koriste rezervne delove u servisiranju svojih aviona. Ranije su prevoznici mogli da koriste samo delove s dokumentacijom koju su obezbedili evropski, kanadski ili američki regulatori.

Rusija je u julu potpisala memorandum o razumevanju za kupovinu rezervnih avionskih delova od Irana, koji je godinama pod zapadnim sankcijama.

U decembru je, prema pisanju lista Izvestija, vlada formalno legalizovala praksu "kanibalizacije", iako je već široko korišćena.

Sam broj vladinih uredbi po tom pitanju, rekao je Patrakov, pokazuje "očajanje".

"Kada je postalo jasno da čak i ako dozvolite ugradnju originalnih rezervnih delova, ali s dokumentima iz trećih zemalja, nije dovoljno", rekao je on, "vazduhoplovne vlasti su preduzele još očajniji korak – dozvolile su neoriginalne rezervne delove, pa čak i s dokumentima iz trećih zemalja, uključujući Iran".

Kanibalizacija je uobičajena praksa avio-kompanija širom sveta, rekao je Roman Gusarov, glavni urednik Avia.ru koji pokriva teme iz vazduhoplovstva. On je rekao da su ruski regulatori promenili nacionalna pravila koja regulišu ovu praksu kao rezultat zapadnih sankcija.

"Sve avio-kompanije u svetu uzimaju rezervne delove iz nekih aviona i postavljaju ih u druge", rekao je Gusarov.

"Ništa novo. Mi samo korigujemo naše zakonodavstvo i ništa ne popuštamo", rekao je on. "Ovo nije carte blanche za demontažu aviona, već instrument za upravljanje našom imovinom. Rezervni delovi koji nedostaju mogu da se uklone iz aviona koji još ne leti."

Ministar trgovine Denis Manturov rekao je da regulatori pokušavaju da izbegnu "potpunu kanibalizaciju" aviona radi nalaženja rezervnih delova.

Iza horizonta

S obzirom na ogroman prostor Rusije, putovanje avionom ostaje jedini ekonomičan i praktičan način za prelaženje velikih razdaljina između gradova i regiona.

Ta zemlja ima veliku železničku mrežu. Za mnoge, međutim, to nije realno. Na primer, ako živite u sibirskom gradu Irkutsku i morate da obavite nešto u Moskvi, to je četiri dana putovanja vozom.

U Primorju su regionalnog avio-prevoznika problemi već primorali da prepolovi broj letova, rekao je za RBK Jevgenij Timonov, zamenik regionalnog ministra saobraćaja.

On je rekao da će helikopteri Mi-8 početi da se koriste za odlazak do udaljenih naselja koja su se ranije oslanjala na avio-kompaniju Aurora.

"Ruska vazduhoplovna industrija je u izvesnom smislu imala sreće: do 2022. je došla do velikog viška u floti", rekao je Andrej Kramarenko, ekspert Instituta za ekonomiju saobraćaja i transportnu politiku na Višoj ekonomskoj školi u Moskvi.

Razlog su ekonomska zatvaranja zbog pandemije COVID-19, koja je naglo smanjila vazdušni saobraćaj, a samim tim i habanje aviona i delova, rekao je on.

Avion 'Pobeda' na letu iz Volgograda za Moskvu, (arhivska fotografija)
Avion 'Pobeda' na letu iz Volgograda za Moskvu, (arhivska fotografija)

Ipak, prema njegovim rečima, jedan od problema improvizovanog sistema za održavanje ruskih vazdušnih flota je opasnost od falsifikovanih delova.

"Ako se koriste rezervni delovi, ali s resursima i s proverljivom istorijom, to nije velika stvar", rekao je on. "Odvezemo avion negde u Boliviju, Ugandu ili Mjanmar, rastavimo ga, uklonimo neophodne komponente, pažljivo ga spakujemo i isporučimo."

"Ali kada počnu da stižu komponente za koje proizvođač aviona nikada nije čuo i koje nije odobrio, napravljene u nekoj radionici blizu Teherana, tada mogu nastati tehnički rizici", rekao je on.

Patrakov je povukao analogiju s restoranskom industrijom i Mekdonaldsom (McDonalds), koji je jedan od nekoliko zapadnih lanaca brze hrane koji su se povukli iz Rusije posle uvođenja zapadnih sankcija.

"Dok su restorani (Mekdonalds) radili po modelu franšize u Rusiji, sve je bilo u redu", rekao je on. "Ali kada je menadžment prenesen na ruske vlasnike, sve se promenilo."

"Ideš u toalet — nema dovoljno sapuna, pod je prljav. To se, naravno, dešavalo i ranije, ali mnogo ređe. Pa šta je problem", rekao je on.

"Izgleda da su ljudi ostali isti: specijalisti koji su tamo ranije radili ", rekao je on. "Oprema je ista, aparati za kafu. Čini se da su čak i standardi isti, iako su nekako ponovo napisani. Šta se promenilo?"

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG