Dostupni linkovi

Milo Đukanović ulazi u trku za predsjednika Crne Gore


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio da uđe u novu predsjedničku trku
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlučio da uđe u novu predsjedničku trku

Aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i lider opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), ući će u trku za još jedan petogodišnji predsjednički mandat.

Đukanović je dobio jednoglasnu podršku Glavnog odbora DPS-a na sjednici održanoj 24. februara .

DPS je od avgusta 2020. godine u opoziciji.

Đukanović je političar čija je vlast u Crnoj Gori bila neprikosnovena od uspostavljanja višepartijskog sistema, odnosno duže od 30 godina.

Đukanovićevih trideset godina vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:45:45 0:00
Direktan link

Ovo je treća Đukanovićeva kandidura za predsjednika. Šest puta bio je na čelu Vlade.

Tri decenije na čelnim pozicijama

Prvi put je bio predsjednik od 1997. do 2003. godine u vrijeme Savezne Republike Jugoslavije, kada se distancirao od politike Slobodana Miloševića. Drugi predsjednički mandat dobio je na izborima aprila 2018.

Predvodio je pokret za nezavisnost Crne Gore koja je obnovljena na referendumu 2006. godine.

Potom je u vrijeme njegovih mandata započet proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji, a kao premijer uveo je Crnu Goru u NATO alijansu 2017. godine.

Milo Đukanović: Nema prečice za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:25:55 0:00

U vrijeme njegove vlasti isplivao je niz afera oko njegovih ličnih računa, kredita, firmi u inostranstvu, dugova i protivzakonitog finansiranje izborne kampanje Demokratske partije socijalista.

Politički protivnici su optuživali Đukanovića da je političku moć koristio da zaštiti nelegalne poslove porodice i prijatelja, da se brutalno obračuna sa intelektualcima, medijima i dijelom nevladinog sektora koji je kritikovao njegov način vladanja.

Njegova Demokratska partija socijalista je, nakon tri decenije vladavine, izgubila izbore 2020. godine. Tadašnja opozicija osvojila je jedan mandat više od DPS-a i njegovih partnera, grupe manjih prozapadnih i stranaka manjinskih naroda.

Tome je prethodio Đukanovićev direktan sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori koja je organizovala protestne litije i okuplila podijeljene prosrpske opozicione lidere i time uveliko uticala na ishod izbora.

Aktuelna vladajuća većina, proruski Demokratski front, Demokrate i Ura su izabrale Vladu Zdravka Krivokapića koja je pala početkom 2022., nakon čega je glasovima DPS formirana manjinska Vlada na čelu sa liderom pokreta Ura Dritanom Abazovićem.

Njoj je DPS uskratio podršku zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC u avgustu prošle godine, od kada funkiconiše u tehničkom manadatu.

Tokom tog perioda Đukanović koji je bio na funkciji predsjednika države imao je brojne poltičke sukobe sa parlamentarnom većinom, a odbijao je više predloga Vlade za imenovanja ambasadora Crne Gore u svijetu.

Đukanovićevi protivkandidati

Đukanovićevi protivnici u predsjedničkoj trci biće lider proruskog Demokratskog fronta Andrija Mandić i poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković čije kandidature su več potvrđene.

Zvanično je objavljeno da će se za predsjednika kandidovati Aleksa Bečić lider Demokrata, kao i Jakov Milatović jedan od vođa pokreta Evropa sad i Goran Danilović iz Ujedinjene Crne Gore.

Izbori su zakazani za 19.mart.

XS
SM
MD
LG