Dostupni linkovi

Đukanović: Destabilizacija Crne Gore vodila bi destabilizaciji Balkana


Milo Đukanović

Prvi put od početka protesta dijela opozicije okupljenog u Demokratskom frontu, i dva dana uoči najavljenog novog okupljanja, premijer Milo Đukanović odredio se prema proteklim događajima u Podgorici u intervjuu za Federalnu TV Bosne i Hercegovine. Optužio je organizatore protesta da su protiv evropske i evratlantske Crne Gore i upozorio kako bi destabilzacija Crne Gore značila i destabilizaciju Balkana ali i Evrope.

U Demokratskom frontu nijesu se osvrtali na ocjene premijera Đukanovića o karakteru njihovih višenedjeljnih protesta, kojima je cilj pad aktulene i formiranje prelazne vlade, nakon što su ranije više puta negirali da njihove demonstracije imaju bilo kakve veze sa uticajima iz Srbije i Rusije. Međutim, jedan od lidera Fronta Predrag Bulatović, na najnovijoj konferenciji za novinare, uoči za subotu zakazanog nastavka protesta, reagovao je na Đukanovićevo odbijanje da ponese ostavku.

„Demokratski front može da kaže da ćemo mi potpuno demokratski, mirno ali politički snažno, da ostvarimo naše ciljeve. Naravno da je Đukanović tvrdoglav u svome stavu. Mi očekujemo da će on uz veliki protisak naroda podnijeti ostavku toga dana i da će naši politički zahtjevi biti ispunjeni. Na kraju, pored Đukanovića postoje i parlamentarni i drugi subjekti, koji pod pritiskom demonstranata mogu da objave da vlada nema većinu i da konstatujemo na tim protestima da je Vlada izgubila većinu.“

Sa druge strane, u intervjuu za sarajevsku Federalnu televiziju premijer Milo Đukanović u prvi plan je stavio, kako je istakao, težnju organizatora protesta da spriječe izvjestan ulazak Crne Gore u NATO ali i da uspore evropsku i evroatlantsku integraciju Balkana.

“Ovo nije samo naša bitka, ovo je bitka za evropsku i evratlantsku perspektivu Balkana. Za mene je integracija Balkana drugo ime za njegovu stabilnost. Dakle, svako ko misli da može da prepusti Balkanu neku alternativu van procesa evropskih i evroatlanstkih integracija, potcjenjuje naš kapacitet destabilzacije koja nikada nije samo destabilizacija samo jedne države Balkana. To je, dopadalo se to nekome ili ne, destabilizacije Evrope.“

Đukanović tvrdi kako su se iste snage koje su bile protiv crnogorske nezavisnosti obnovljene 2006., sada urotile na istom zadatku i da pokušavaju da destabilizuju Crnu Goru i ponište njenu državnost.

Markirajući centre koji, prema njegovim riječima stoje iza organizatora protesta DF-a , crnogorski premijer je najprije označio velikosrpske krugove iz Beograda, među koje ubraja Srpsku pravoslavnu crkvu, ali ne i aktuelnu vlast u Srbiji. To je ponovio i u četvrtak pred novinarima u Budvi.

“To je kontinuitet politike nacionalističkih krugova okupljenih oko Vojislava Koštunice, koji su sve učinili da Crna Gora ne bude nezavisna.“

Prvi put Đukanović je direktno optužio i rusku zvaničnu politiku da podrškom protesta u Podgorici želi da zaustavi put Crne Gore u NATO.

“Nema valjda više nikakve sumnje, nakon dva saopštenja ruskog Ministarstva inostranih poslova, da je ruska politika na strani organizatora protesta, kroz ono što su njihovi proklamovani politički ciljevi, identifikovala i svoje ciljeve a to je: zaustavljanje Crne Gore na putu članstva u NATO, samim tim zaustavljanje procesa proširenja NATO-a na Balkanu, što je oficijelni cilj ruske državne politike. Zbog toga možemo nedvosmisleno zaključiti da organizatori protesta u Crnoj Gori imaju vrlo snažna uporišta i u određenim centrima politike i u određenim ekonomskim, bezbjednosnim i svim drugim centrima izvan Crne Gore.“

Sa stavovima i konstatacijama gotovo identičnim Đukanovićevim, prethodnih dana oglasili su se organizacije sa nacionalnim predznakom, kao što su Matica crnogorska, crnogorski PEN centar i Crnogorsko društvo književnika kao i dio intelektualaca koji je neskriveno podržao Djukanovića. O ciljevima protesta DF-a istoričar Živko Andrijašević je u srijedu uveče, gostujući u emisiji RTCG, rekao:

„Mislim da se ne tiču onoga što su interesi učesnika u ovom protestu, činilaca našeg političkog života, već da imaju sasvim drugi razlog a tiče se onoga što svi mi znamo, dobijanja pozivnice za ulazak Crne Gore u NATO.“

  • 16x9 Image

    Dimitrije Jovićević

    Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG