Dostupni linkovi

Preko 130 osoba zadržalo diplomatski pasoš u Crnoj Gori mimo propisa


Najmanje 131 osoba u Crnoj Gori je zadržala diplomatski ili službeni pasoš suprotno propisima, saopštila je nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO).

"Među tim licima su pripadnici prethodne državne administracije, ali i onih ranijih", kaže za Radio Slobodna Evropa Damir Suljević, saradnik na programu u CGO.

Ovi pasoši su izdati uredbom o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, a u određenim slučajevima ih odobrava ministar vanjskih poslova.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa koliko je ukupno slučajeva zadržavanja diplomatskih i službenih pasoša nakon prestanka funkcije njihovih nosilaca, niti što će učiniti tim povodom.

Prošle sedmice je iz MVP saopšteno da bivši ministar pravde Vladimir Leposavić nije vratio diplomatski pasoš i da će on biti poništen.

Leposavić je smijenjen u junu 2021. godine zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Prema podacima CGO iz marta 2022. godine, u Crnoj Gori je važeće 669 diplomatskih i 159 službenih pasoša.

Diplomatski i službeni pasoš se izdaju na pet godina. Njihovo korišćenje prestaje u slučaju prestanka funkcije piše u Zakonu o putnim ispravama.

Diplomatski pasoš imaju najviši državni funkcioneri, lica sa diplomatskim ili konzularnim statusom, članovi državnih delegacija i druga lica kada je to u interesu Crne Gore, stoji u Zakonu o putnim ispravama.

Službeni pasoš se izdaje se diplomatskim ili konzularnim predstavnicima koji nemaju diplomatski pasoš, državnim službenicima i namještenicima kada putuju u drugu državu radi obavljanja službenih poslova.

Iz Centra za građansko obrazovanje su pozvali Ministarstvo vanjskih poslova da poništi diplomatske i službene pasoše za sva lica koja nemaju osnov da ih više koriste.

XS
SM
MD
LG