Dostupni linkovi

Diplomate pozvale na održavanje Evroprajda u Beogradu


Zastave podignute na otvaranju Europrajda u Beogradu, 12. septembar 2022.
Zastave podignute na otvaranju Europrajda u Beogradu, 12. septembar 2022.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je 15. septembra da je razočaran odlukom da se zabrani ruta šetnje u okviru Nedelje ponosa u Beogradu, te da se nada da će skup u subotu, 17. septembra proći mirno i bezbedno.

On je novinarima posle konferencije "Primena Evropske konvencije o ljudskim pravima – iskustva i izazovi sudova centralne i jugoistočne Evrope", rekao da je važno što se Evroprajd održava u Srbiji kao prvoj zemlji u kojoj se ta manifestacija održava u jugoistočnoj Evropi, a da je šetnja važan deo Evroprajd nedelje.

"Razočarani smo jer je MUP Srbije zabranio rutu šetnje. Šetnja je otvorena demonstracija želje da se ostvari jednakost prava za LGBTQ osobe. Zato je voma važno da se održi i nadamo se da će biti pronadjen način da se šetnja održi u miru i bezbedno", izjavio je Žofre, a prenela agencija Beta.

Žofre je istakao da u Evropi vlada veliko interesovanje za ovaj događaj i da će u Beograd doći gosti iz cele Evrope uključujući institucije EU.

Pored njega Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je na svom zvaničnom Tviter nalogu prenela poruku ambasadora SADa u Srbiji Kristofera Hila (Christopher Hill).

"Drago mi je što vidimo bezbedan početak Evroprajda. Čestitam organizatorima i celom timu. Nadam se da ćemo videti bezbednu nedelju ispunjenu sjajnim događajima kao primer osnovnih sloboda koje su garantovane svima".

On je zatim u Tvitu od 15. septembra, nakon sastanka sa ministron finansija Sinišom Malim dodao da su "različitost i međusobno poštovanje od suštinskog značaja za napredak, a samo kroz saradnju i jedinstvo ćemo zajedno prevazići izazove sa kojima se suočavamo."

MUP: Odluku može da promeni samo sud, ambasadori ne

Istog dana se nakon izjava Žofrea i Hila oglasio i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je u saopštenju poslatom medijima naveo da su izjave dvojice diplomata "pritisak na pravosuđe".

"Odluku MUP-a može da promeni samo sud, ali ambasadori ne mogu. Pritisak na pravosuđe nije u skladu sa proklamovanim vrednostima Evropske unije kojoj tako uporno težimo, a ni u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo moguće da bilo koji ambasador izrazi nadu da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa njegovim uverenjima ili stavovima", stoji u saopštenju.

Organizatori Europrajda su dan ranije saopštili da je Ministarstvo untrašnjih poslova (MUP) odbilo njihovu žalbu na policijsku zabranu Prajd šetnje u Beogradu.

Naveli su da nisu iznenađeni ovom odlukom policije Srbije, alije, kako su rekli, "ovo još jedan razlog u nizu zbog kog kažemo da ćemo 17. septembra u 17 sati šetati za svoja osnovna ljudska prava".

U toku 15. septembra oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje je saopštilo da su zaprećene prekršajne kazne ako se ne poštuje odluka policije kojom su zabranjene šetnja u okviru Evroprajda i desničarski skup "antiglobalista", najavljene za 17. septembar.

Policija je 13. septembra zabranila šetnju u okviru Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima, čiji je Beograd ovogodišnji domaćin. Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Policija je zabranila i skup neformalne desničarske grupe "Antiglobalisti", zakazan za isti dan kad i Evroprajd šetnja. Ta grupa je proteklih sedmica u Beogradu organizovala skupove protiv Evroprajda, nazvane "litijama".

Policija je u odluci obrazložila da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

XS
SM
MD
LG