Dostupni linkovi

Tužilaštvo u Beogradu poručilo da se kršenje zabrane skupa kažnjava, reagovali iz Evroprajda


Prajd šetnja u Beogradu, 18. septembar 2021. godine
Prajd šetnja u Beogradu, 18. septembar 2021. godine

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da su zaprećene prekršajne kazne ako se ne poštuje odluka policije kojom su zabranjene šetnja u okviru Evroprajda i desničarski skup "antiglobalista", najavljene za 17. septembar.

"Više javno tužilaštvo u Beogradu podseća da kršenje odluke MUP-a implicira prekršajnu odgovornost, a u slučaju izvršenja bilo kog krivičnog dela na javnom skupu i krivičnu odgovornost", navodi se u saopštenju Tužilaštva 15. septembra.

U saopštenju, koje potpisuje viši javni tužilac Nenad Stefanović, pojašnjava se da prekršajne sankcije prete "licima koja pokušaju ili održe okupljanje", a da su predviđene kazne u rasponu od 30 hiljada do dva miliona dinara (od 250 do 17 hiljada evra).

Policija je 13. septembra zabranila šetnju u okviru Evroprajda, međunarodnog događaja posvećenog LGBT+ pravima, čiji je Beograd ovogodišnji domaćin. Zabrana je naišla na osudu zvaničnika Evropske unije, kao i međunarodnih i domaćih organizacija za ljudska prava.

Policija je zabranila i skup neformalne desničarske grupe "Antiglobalisti", zakazan za isti dan kad i Evroprajd šetnja. Ta grupa je proteklih sedmica u Beogradu organizovala skupove protiv Evroprajda, nazvane "litijama".

Policija je u odluci obrazložila da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana.

Reakcija Evroprajda

Na saopštenje Tužilaštva reagovali su iz organizacije Evroprajda, ukazujući da je delovanje organizatora i učesnika Evroprajda u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Molba i preporuka organizatora Višem javnom tužilaštvu jeste da pre bilo koje aktivnosti prvo još jednom konsultuje Ustav, kao najviši pravni akt ove države", navodi u saopštenju Goran Miletić, koordinator Evroprajda 2022.

Dodaje da je "borba sa osnova građanska prava kroz istoriju je oduvek bila teška i osporavana, ali i jedina moguća i ispravna".

Organizatori su, nakon što je policijska odluka o zabrani bila konačna, poručili da će ipak izaći na ulice u subotu, 17. septembra, kao i da su se na policijsku zabranu žalili Upravnom sudu.

"Apelujemo na Upravni sud da, u skladu sa praksom Ustavnog suda, do trenutka održavanja šetnje donese odluku kojom se poništava zabrana koju je izdao MUP i time omogući da u subotu 17. septembra u 17 časova šetamo i borimo se za svoja osnovna ljudska prava", izjavio je koordinator Evroprajda Goran Miletić.

On je najavio i da će se organizatori Evroprajda obratiti i Ustavnom sudu, od kog traže da "u skladu sa svojim prethodnim odlukama, zabranu šetnje proglasi neustavnom".

Šta je navelo Tužilaštvo?

Iz Tužilaštva porčujuću da će ta institucija, u saradnji sa policijom i osnovnim tužilaštvima u Beogradu, u subotu 17. septembra preduzeti "sve mere radi zaštite javnog reda i mira, imovine, kao i fizičkog integriteta i spokojstva građana".

U saopštenju su podsetili da je policija skupove, zakazane za 17. septembar, zabranila "nakon procene da postoji visok rizik da će bezbednost učesnika obe šetnje na najavljenim trasama biti ugrožena, kao i bezbednost drugih građana, obzirom na suprotstavljene stavove grupacija koje su planirale šetnju".

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović je istakao da zakon predviđa mogućnost ograničenja slobode okupljanja kada postoji opasnost od nasilja ili u slučaju ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala i prava drugih.

LGBT+ aktivisti pozvali premijerku Srbije na Evroprajd šetnju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Takođe, ukazuje da se skup može zabraniti, "kada su ciljevi okupljanja usmereni na pozivanje i podsticanje na oružani sukob ili upotrebu nasilja, na kršenje ljudskih i manjinskih sloboda i prava drugih, odnosno na izazivanje ili podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti".

"Ukoliko uoči održavanja okupljanja ili u toku njegovog trajanja nastupe ove okolnosti policijski službenici su ovlašćeni su da spreče ili prekinu okupljanje", napominje viši javni tužilac.

U Višem javnom tužilaštvu navode da je za organizatora zabranjenog skupa kazna od 100 do 150 hiljada dinara (od 850 do 1.300 evra), a da je od milion do dva miliona dinara (od 8.500 do 17 hiljada evra) propisana kazna ako je organizator skupa pravno lice.

Dodaje se da su tužilaštva nadležna "kada je u pitanju krivična odgovornost za eventualno izvršena krivična dela poput nasilničkog ponašanja, napad na službeno lice, učestovanje u tuči, nanošenje lakih i teških telesnih povreda i druga".

Za sva ova krivična dela zaprećene su zatvorske kazne, ukazuje Stefanović i apeluje na poštovanje rešenja MUP-a kojim nisu dozvoljene šetnje 17. septembra.

Evroprajd je međunarodna manifestacija koja se u Beogradu održava od 12. do 18. septembra, a šetnja je trebalo da bude njen centralni događaj. Otkazivanje Evroprajda od vlasti su tražile desničarske stranke, kao i Srpska pravoslavna crkva.

U susret Prajdu: Jesmo li imalo odmakli?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

XS
SM
MD
LG