Dostupni linkovi

Ured disciplinskog tužioca formirao predmet protiv sutkinje Suda u Gradačcu


Gradačac, 11. avgust 2023.
Gradačac, 11. avgust 2023.

Ured disciplinskog tužitelja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine formirao je predmet o postupanju sutkinja Općinskog suda u Gradačcu, tri dana nakon što je u ovom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine počinjeno trostruko ubistvo.

Sutkinja ovog suda izdala je 7. augusta rješenje kojim je odbijeno izricanje mjere zabrane približavanja ženi koja je supruga prijavila za zlostavljanje, a 11. augusta je ubijena.

Ovaj dokument suda u Gradačcu Radiju Slobodna Evropa na uvid je dala porodica ubijene žene Nizame Hećimović.

Glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević potvrdila je za RSE da je predmet formiran na osnovu članaka objavljenih u medijima o postupanju sutkinje Općinskog suda u Gradačcu Lejle Numanović.

"Ured će istragom utvrditi relevantne činjenice predmeta, kako bi se ispitali navodi o povredi službene dužnosti sudije u postupku donošenja odluke", naveli su iz Ureda.

Trodnevna žalost i protest u Gradačcu: 'Policija i sudstvo da rade svoj posao'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

Predmet je formiran nakon što je Nermin Sulejmanović 11. augusta u Gradačcu počinio trostruko ubistvo, a među žrtvama je bila i njegova supruga Nizama Hećimović.

Ubistvo je prenosio uživo na Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

Nakon trostrukog ubistava, stanovnici Gradačca su izašli na proteste zahtjevajući uspostavu posebne službe za podršku žrtvama nasilja, otvaranje sigurne kuće u Gradačcu te formiranje posebnog policijskog odjela koji će primati i obrađivati pozive kojima se prijavljuje nasilje i traži zaštita.

U Gradačcu je 12. avgusta proglašena trodnevna žalost, a u ponedjeljak je Dan žalosti proglašen i u Tuzlanskom kantonu. I vlade oba bh. entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, za srijedu su proglasile Dan žalosti. Na nivou države neće biti proglašen dan žalosti.

Protesti su za ponedjeljak najavljeni i u nekoliko drugih gradova u BiH.

Prema zvaničnim podacima u BiH je tokom 2021. i 2022. ubijeno 19 žena, a najvećem broju ubistava prethodilo je dugotrajno nasilje koje nije bilo prijavljivano ili je bilo prijavljivano, ali je izostala adekvatna reakcija institucija.

Kako prijaviti nasilje u BiH?

U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u oba entiteta.

Gender centar Federacije BiH uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji ovog entiteta.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender Centar Republike Srpske.

Nasilje se može prijaviti i na broj 033 222 000.

Na području BiH postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja. Sigurne kuće nalaze se u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Mostaru, Modriči, Banjaluci i Bijeljini.

Fondacija lokalne demokratije nudi besplatnu pravnu pomoć na brojeve telefona 033 570 560 i 033 570 561.

Psihološko, kao i pravno savjetovalište, nudi organizacija Medica Zenica. Oni imaju i centralu na koju se može prijaviti nasilje na broj 032 463 920.

U udruženju Udružene žene Banjaluka postoji besplatno pravno savjetovalište, a termin se može dobiti pozivom na brojeve 051 463 143 i 051 462 146.

Broj policije je 122.

BiH je 2014. godine usvojila Istanbulsku konvenciju, međunarodni sporazum Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Cilj Konvencije je nulta tolerancija na nasilje.

XS
SM
MD
LG