Dostupni linkovi

Tužilaštvo naredilo istragu o ubistvima u Gradačcu


Detalj s protesta u Gradačcu nakon masovnog ubistva u tom bh. gradu, 12. avgust
Detalj s protesta u Gradačcu nakon masovnog ubistva u tom bh. gradu, 12. avgust

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obavlja istražne radnje tokom i nakon trostrukog ubistva te pokušaja ubistva tri osobe u Gradačcu, izvijestilo je u ponedjeljak kantonalno Tužilaštvo.

U Gradačcu, na sjeveru Bosne i Hercegovine, 11. avgusta je počinjeno trostruko ubistvo, a u napadu su ranjene i tri osobe.

Nermin Sulejmanović je ubio suprugu koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja.

Ubistvo je prenosio uživo na svom Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen, a u toku policijske akcije počinio je samoubistvo.

U tom bh. gradu je 12. avgusta proglašena trodnevna žalost.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je navelo da će u ponedjeljak biti održan i sastanak istražne grupe tužilaca i osoba agencija za provođenje zakona kako bi se utvrdile smjernice u vezi s rasvjetljavanjem tragedije u Gradačcu.

"Održat će se i sastanak (...) na kojem će se analizirati postupanje institucija u vezi sa prijavljenim krivičnim djelom nasilja u porodici povodom konkretnog slučaja, kao i ostalih slučajeva nasilja u porodici i drugih oblika nasilničkog ponašanja", istaklo je kantonalno Tužilaštvo.

Trodnevna žalost i protest u Gradačcu: 'Policija i sudstvo da rade svoj posao'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:59 0:00

U Gradačcu je 12. avgusta proglašena trodnevna žalost, a u ponedjeljak je Dan žalosti proglašen i u Tuzlanskom kantonu. I vlade oba bh. entiteta, Federacija BiH i Republika Srpska, za srijedu su proglasile Dan žalosti. Na nivou države neće biti proglašen dan žalosti.

Kako prijaviti nasilje u BiH?

U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u oba entiteta.

Gender centar Federacije BiH uspostavio je SOS telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici na teritoriji ovog entiteta.

SOS liniju 1264 za područje Republike Srpske uspostavile su 2005. godine četiri nevladine organizacije i Gender Centar Republike Srpske.

Nasilje se može prijaviti i na broj 033 222 000.

Na području BiH postoji osam sigurnih kuća sa ukupno 200 raspoloživih mjesta za žene i djecu žrtve nasilja. Sigurne kuće nalaze se u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Zenici, Mostaru, Modriči, Banjaluci i Bijeljini.

Fondacija lokalne demokratije nudi besplatnu pravnu pomoć na brojeve telefona 033 570 560 i 033 570 561.

Psihološko, kao i pravno savjetovalište, nudi organizacija Medica Zenica. Oni imaju i centralu na koju se može prijaviti nasilje na broj 032 463 920.

U udruženju Udružene žene Banjaluka postoji besplatno pravno savjetovalište, a termin se može dobiti pozivom na brojeve 051 463 143 i 051 462 146.

Broj policije je 122.

BiH je 2014. godine usvojila Istanbulsku konvenciju, međunarodni sporazum Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Cilj Konvencije je nulta tolerancija na nasilje.

XS
SM
MD
LG