Dostupni linkovi

Tri osobe ubijene u Gradačcu, počinitelj izvršio samoubistvo


'Ako se sad ne pokrenemo, ovo nam je kraj' - Protesti nakon trostrukog ubistva u Gradačcu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Muškarac iz Gradačca ubio je bivšu suprugu prenoseći ubistvo uživo na Instagramu, i još dvoje ljudi, a ranio troje, na području ovoga grada, u petak, 11. augusta.

Počinitelja ubistva Nermina Sulejmanovića (35) iz Gradačca policijske snage locirale su na širem području grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. On je počinio samoubistvo.

"Sulejmanović je iz pištolja usmrtio svoju bivšu suprugu i dva muškarca, oca i sina. Ranio je jednog policajca, te još jednog muškarca i ženu na različitim lokacijama u Gradačcu", potvrđeno je iz Tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona potvrđeno je da je jedno od ubistava počinitelj prenio uživo na Instagram nalogu, kao i da je riječ o osobi koja je ranije imala kriminogeno i socijalno neprihvatljivo ponašanje, te da nije imao dozvolu za nošenje oružja. Bivša supruga ga je nekoliko dana ranije prijavila zbog nasilja.

Zasad nisu poznati motivi ubistava.

"Policijske snage su na terenu. Uviđaj će obaviti dežurni tužitelj u saradnji s istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a TK-a i Policije Gradačac", saopćeno je iz Tužiteljstva.

Ulice Gradačca nakon višestrukog ubistva, 11. august
Ulice Gradačca nakon višestrukog ubistva, 11. august

"Policija ga je pronašla mrtvog u autu, a akcija je bila u toku", rekao je ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović za RSE.

Bivša supruga ranije prijavila nasilje

Potjera za osobom koja je počinila ubistva trajala je nekoliko sati. Počinitelj je u dvije objave na Instagramu objavio detalje pucnjava, ovi sadržaji su naknadno uklonjeni s društvene mreže.

Hajrudin Mehanović, ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, rekao je da je počinitelj odranije bio poznat policijskim organima.

Mehanović je potvrdio i da je Sulejmanović putem društvenih mreža uživo prenosio ubistvo bivše supruge.

Iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili su da su uklonjeni snimci koje je počinitelj podijelio na društvenim mrežama. U objavi on govori da će ubiti ženu koja se vidi na snimci jer ga je prijavila policiji zbog nasilja. Na snimku, potvrdila je policija, je i beba žrtve i počinitelja, koja nije povrijeđena.

Iz Kantonalnog tužiteljstva su rekli da je Sulejmanovića bivša supruga ranije prijavila policiji zbog nasilja u porodici.

"Prijava je bila upućena prije nekoliko dana, tri ili četiri dana. Kad smo krenuli u dokumentiranje tog događaja, odustalo se od svjedočenja", rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužiteljstva TK-a.

Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.
Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.

Uklonjeni videozapisi s društvenih mreža

"Inspektori Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, u saradnji s MUP-om Tuzlanskog kantona i uz odobrenje postupajućeg tužioca, uklonili su snimke s društvene mreže Instagram te pribavili podatke o korisničkom računu, a koji su proslijeđeni istražiteljima za cyber kriminal MUP-u Tuzlanskog kantona", rekao je šef kabineta federalnog ministra unutrašnjih poslova Ervin Mušinović.

Saša Petrović, inspektor u odjelu za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije, rekao je za RSE da je u 12.20 dobio informaciju o pomenutom videu. Kaže da je odmah poslao zahtjev kompaniji Meta da se sadržaj ukloni, a nalog blokira.

"Čim smo zaprimili usmeni zahtjev tužiteljice iz Tuzle (MUP TK-), ja sam nazvao Metu, tamo imam kontakt. Trebalo je nekih 20-ak minuta", rekao je Petrović.

Iz Federalnog ministarstva su istaknuli da će ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak zatražiti od Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona da ispituje sve osobe koje su na društvenim mrežama, a nakon stravičnih ubistava u Gradačcu, podržavale ubicu i veličale zločin koji je počinio.

Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.
Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.

"Ovo se posebno odnosi na komentare pojedinaca objavljene na dva videosnimka, a koji su uklonjeni od strane inspektora Federalne uprave policije i MUP-a TK. Također, bit će zatraženo da se protiv svih lica, za koja se utvrdi da su počinila krivično djelo gnusnim porukama podrške ubici, podnesu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu", rekao je Mušinović.

Odranije poznat pravosudnim organima

Nermin Sulejmanović je odranije bio poznat pravosudnim organima, potvrdio je Hajrudin Mehanović ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona.

Polovinom decembra 2006. godine Tužilaštvo TK optužilo ga je za nanošenje tjelesnih povreda. Kasnije je oslobođen zbog nastupanja apsolutne zastare u ovom predmetu.

Prema saopštenju Tužilaštva TK-a, koje se lokalni mediji preuzeli u avgustu 2013. godine, hapšen je i kao jedan od deset članova organizovane kriminalne grupe koja se godinama bavila trgovinom droge. Bodibilder i vlasnik lokalne teretane, Sulejmanović je poznat i pravosuđu Hrvatske gdje je 2014. godine bio jedan od jedanaest uhapšenih u u akciji "Nikita" pri pokušaju krijumčarenja 806 kilograma marihuane iz Albanije. Za njim je 2016. raspisana i međunarodna potjernica zbog nasilničkog ponašanja nad policajcem.

Trenutno nema informacija koliko je pravosudnih procesa pokrenuto protiv Sulejmanovića u BiH i drugim zemljama i koji je njihov epilog.

Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.
Mjesto na kojem se Sulejmanović ubio nakon što je ubio troje ljudi.
XS
SM
MD
LG