Dostupni linkovi

Detronizacija gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše?


Miomir Mugoša
Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša neće predvoditi listu vladajuće Demokratske partije socijalista na predstojećim izborima za Skupštinu glavnog grada, jer će rukovodstvo DPS-a za nosioca liste odrediti ministra prosvjete, Slavoljuba Stijepovića. Ova odluka je izazvala različita tumačenja opozicije koja u tome vidi stvaranje alibija za predstojeći poraz, ali i manevar čiju svrhu treba tražiti u mogućim postizbornim kombinatorikama.

Nakon 14. godina neprikosnovenog vladanja Podgoricom, aktuelni gradonačelnik Miomir Mugoša, najvjerovatnije, neće biti nosilac liste Demokratske partije socijalista na predstojećim lokalnim izborima u glavnom gradu. Rukovodstvo DPS-a će, po svemu sudeći, to mjesto dati partijskom funkcioneru i aktuelnom ministru prosvjete Slavoljubu Stijepoviću.

Mugoša je danas odgovorio na pitanje - da li je bila njegova želja da ovoga puta ne bude na čelu izborne liste za gradske izbore.

,,Želje su jedno a mogućnosti drugo.Ja sam rekao da je to bio plod analize najvišeg rukovodstva partije. Naravno i predsjednika partije i mene lično.Ja smatram da je dosta . Mislim da je to dobra odluka. Ja sam još u decembru rekao da ću se sa onim sa kojim sam ušao u politiku dogovoriti o svemu. To je predsjednik partije Đukanović."

Medjutim, iako je uobičajeno da nosilac liste pobjedničke partije bude i gradonačelnik, takva zakonska obaveza ipak ne postoji pa, iako je možda samo teoretska, mogućnost da Mugoša, ukoliko izborni rezultat dozvoli, zadrži staru funkciju i dalje postoji.

U opozicionoj Socijalističkoj narodnoj partiji ne vjeruju u takvu mogućnost, a u odluci DPS-a da na čelo liste stavi Slavoljuba Stijepovića vide traženje alibija za predstojeći poraz.

"Ta informacija koja se tiče nosioca izborne liste DPSa interesantna isključivo zbog toga što razotkriva koga je DPS odlučila da žrtvuje, odnosno ko će ponijeti oreol gubitnika na predstojećim izborima u Podgorici .Možda u tome leži i odgovor na pitanje zbog čega je još uvijek aktuelni gradonačelnik Miomir Mugoša izbjegao da bude nosilac te gubitničke izborne liste na izborima. Naravno za SNP je sve ovo samo usputna politička činjenica. Mi se isključivo rukovodimo kvalitetom i odgovornošću i ozbiljnošću naše kadrovske ponude koja treba da predstavlja pravi odgovor na želje, očekivanja i potrebe građana Podgorice na predstojećim, majskim izborima u glavnom gradu."

Lični sukobi

Gradonačelnik Miomir Mugoša, po struci hirurg, zbog uvijek robusnog nastupa, ali i zato što s javnošću, a naročito neistomišljenicima komunicira „bez rukavica“, često je u centru medijske pažnje. Mnogi ga smatraju vladarem Podgorice koja je njegova „država u državi“, a uz njegovo ime se vezuju brojni gafovi, a naročito je upamćeno da je slijepu službenicu gradske administracije, Marijanu Mugošu izbacio s posla zbog psa vodiča, ali i slučaj kada su na urednika i foto-reportera dnevnika "Vijesti": Mihaila Jovovića i Borisa Pejovića, koji su u više navrata bilježili nepropisno parkiran gradonačelnikov automobil, Miomir Mugoša i njegov sin Miljan inače diplomata, fizički nasrnuli, a mladji Mugoša je i prijetio "isukanim" pištoljem.

Stvar je završila na sudu. Novinar Mihailo Jovović sa teškom tjelesnom povredom je dobio status napadača, a Mugoše i njihov vozač žrtava, da bi tek naknadno, Miljan Mugoša otvoreno priznao da tri godine pred sudom nije govorio istinu.

Aktuelni gradonačelnik je, u medjuvremenu, zbog skoro ličnog sukoba sa SDP-om uspio da rasturi vladajuću koaliciju DPS-a i Socijaldemokrata koja je dugo godina, osim na državnom nivou, upravljala i glavnim gradom.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Branka Bošjak smatra da je jedan od mogućih razloga izbora Stijepovića upravo animozitet SDP-a i Mugoše.

,,Ovim potezom je DPS priznala da nema većinu u Podgorici sa svojim koalicionim partnerima i ovo meni djeluje figurativno rečeno kao da padaju na koljena SDP i Pozitivnoj kao nekoj novoj koaliciji hvatajući se za njih kao za slamku spasa a i očekuju vjerovatno neku postizbornu koaliciju sa njima . Nadam se da će oni biti toliko mudri da to ne dozvole."

"Odluka DPS-a da nosilac liste bude Slavoljub Stijepović otvara manevarski prostor za eventualnu postizbornu koalciju sa SDP-om", smatra i politički analitičar Zlatko Vujović koji je podgoričkom radiju Antena M rekao da "vjeruje da je na odluku DPS-a uticao i nedavni poraz na lokalnim izborima u Beranama".

"Teško je sada procijeniti uticaj odluke DPS-a na rezultate izbora Odluka govori da u DPS-u nijesu sigurni u projekat saradnje sa Srpskom pravoslavnom crkvom i NS-om, posebno nakon što taj recept nije uspio u Beranama", smatra Vujović.

Inače, aktuelnog ministra prosvjete i, sasvim izvjesno, nosioca liste DPS-a na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici, Slavoljuba Stijepovića u opozicionoj Pozitivnoj Crnoj Gori vide kao "dio stare garde DPS-a koja je kamen o vratu budućnosti Crne Gore, jer ih zanimaju isključivo lični i stranački, a ne državni interesi".

Ipak, to nije prvi put da Stijepovićev izbor na važnu funkciju izaziva burne reakcije opozicije. To se dešavalo i kad je postavljen za ministra prosvjete, a sličan tretman opozicionih kolega je imao i prilikom obraćanja parlamentarcima:
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG