Dostupni linkovi

Podgorica rekorder po broju tužbi građana


Gradonačlenik Podgorice Miomir Mugoša
Protiv glavnog grada Crne Gore, na čijem čelu je gradonačelnik Miomir Mugoša pred crnogorskim sudovima vodi se blizu 400 sporova po raznim tužbama od kojih dominiraju one koje se odnose na imovinsko pravne sporove. Među tužiocima su građani Podgorice, zaposleni u opštini, biznismeni pa čak i odbornici.

Šta taj podatak govori o upravi glavnog grada i da li će, kao i do sada sve izgubljene sporove, kao i armiju advokata morati da plaćaju građani, odnosno poreski obveznici?

U odgovoru na pitanje odbornice Pokreta za promjene Branke Bošnjak iz uprave glavnog grada navode da se protiv njih trenutno vodi 267 parničnih sudskih postupaka.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je da, na kraju, te sudske sporove koje glavni grad izgubi neko mora da plati. To ne plaćaju funkcioneri glavnog grada iz njihovog džepa već plaćaju građani Podgorice, kaže Raško Konjević za RSE.
Pred Upravnim sudom u toku je 118 upravnih sporova protiv Opštine Podgorica, navode iz glavnog grada koji se kao tužilac pojavljuje u 28 prekršajnih postupaka i pet sporova pred Upravnim sudom .

Na podužem spisku onih koji su tužili glavni grada, između ostalih su Žarko Rakčević, Vasilije Miličković, Veselin Šofranac, Marijana Mugoša, vajari braća Svetozar i Svetomir Radović….

Uprava poručuje da nema potraživanja na osnovu pravosnažnih presuda jer su sva dospjela već isplaćena. Naravno, trošak zbog izgubljenih sporova ne plaćaju opštinari i gradonačelnik iz svog već iz džepa poreskih obveznika, odnosno građana.

Među tužiocima je i bivši predsjednik Skupštine, sada odbornik SDP Raško Konjević.

"Definitivno mi se čini da je opština Podgorica ubjedljivo prva , mogu da kažem apsolutni rekorder po broju tužbenih zahtjeva u tom kontekstu u odnosu na sve opštine u Crnoj Gori. Slijedeći korak koji ja očekujem da kolege koje su tražile te informacije preduzmu jeste da zahtijevaju koliko novca je u zadnjih nekoliko godina plaćeno kroz te sudske sporove. Mislim da su u pitanju milioni a na žalost sve će platiti građani Podgorice", kaže Konjević.

Tuže grad da bi dobili informaciju

Gradonačelnik Miomir Mugoša je svojevremeno izjavio da nije sramota poći na sud.

"Nećete nas uvrijediti ako nas tužite, ili možda mi tužimo vas", glasila je opaska prvog čovjeka glavnog grada.

Među greškama Uprave glavnog grada koje će skupo koštati isključivo građane Podgorice je, između ostalih, i slučaj Carine. Okončan je presudom Vrhovnog suda koji je, po tužbi biznismena Veselina Šofranca poništio kupoprodajni ugovor između glavnog grada i kompanije "Carina" o zemljištu na Starom aerodromu.
Cijeli slučaj pokrenula je kompanija Mans koja je protiv Mugoše podnijela i krivičnu prijavu .

"Još uvijek nemamo odluku tužilaštva po tom pitanju dok je u međuvremenu crnogorsko sudstvo donijelo odluku da su ti ugovori između opštine i Carina bili štetni i da opština mora da vrati novac koji je uzela od te kompanije po osnovu tih ugovora. Apsolutnos e govori o šteti po budžet , odnosno govori se o tome da opština i gradonačelnik nijesu sposobni da zakonito upravlaj imovinom I to je ono za šta treba da postoji odgovornost. No, na žalost još nemamo odgovor crnogorskog tužilaštva", kaže Dejan Milovac iz Mansa

Prema nedavnom istraživanju Centra za demokratsku tranziciju o otvorenosti lokalnih samouprava prema građanima, Opština Podgorica našla se u grupi djelimilčno transparentnih. Upravo je zatvorenost ključ i mogući odgovor na pitanju otkuda toliki broj tužbi protiv glavnog grada.

"Ljudi prosto tuže glavni grad da bi dobili informaciju. Takođe ste svjedoci da su nekoliko presuda u zadnje vrijeme suprotne onome što je bio stav glavnog grada i u slučaju 'Carina' i kod izbora predsjednika i sekretara Skupštine opštine. Pitanje koje se samo po sebi nameće je da, na kraju, te sudske sporove koje glavni grad izgubi neko mora da plati. To ne plaćaju funkcioneri glavnog grada iz njihovog džepa već plaćaju građani Podgorice", zaključuje Raško Konjević za RSE.
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG