Dostupni linkovi

Mugoša ponovo gradonačelnik, raspada se koalicija u Podgorici


Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Glavni grad Crne Gore dobio je novog-starog gradonačelnika.

Naime, Miomir Mugoša ponovo je izabran za gradonačelnika Podgorice.

Dosadašnji predsjednik skupštine glavnog grada Crne Gore Raško Konjević iz Socijaldemokratke partije koja se protivila izboru Mugoše, podnio je ostavku na tu funkciju.

Nakon raspada koalicije u Podgorici pitanje je da li je na pomolu razvod DPS i SDP i na državnom nivou?

Glasovima 28 odbornika koalicije DPS, Bošnjačke stranke i Liberalne partije uz po jedan glas odbornika opozicione Narodne stranke i Demokratske srpske stranke kao i, za mnoge poptuno neočekivano, jednog odbornika Nove srpske demokratije (NOVA), Miomir Mugoša ponovo je postao gradonačelnik Podgorice.

Kako je i najavio, zbog reizbora Mugoše dosadašnji predsjednik Skupštine Podgorice Raško Konjević podnio je ostavku na tu funkciju.

Prije glasanja o reizboru Mugoše ostali opozicioni predstavnici kao i odbornici SDP napustili su salu, no unutra je ostao odbornik NOVE Boban Vujačić koji je uz kolege iz Narodne stranke Slavišu Guberinića i Demokratske srpske stranke Dragana Ostojića podržao Mugošin izbor za gradonačelnika.

Tada se i dogodio incident jer je pri izlasku iz sale predsjednik Opštinskog odbora NOVE Radoš Zečević uz seriju uvreda Vujačića i pljunuo.

Evo šta je Vujačić odgovorio na pitanje zašto je podržao Mugošu:

"Pa, kada nema drugog kandidata – zašto da ne glasam? Za taj glas nijesam primio nikakvu nadoknadu jer nijesam ni znao da je sjednica za danas odložena za 11h nego sam došao sat ranije. Nikakve nadoknade nije bilo niti bih je primio jer ja nijesam čovjek koji može da se proda."

Za SDP nema dileme da je došlo do političke korupcije i da je reizbor Mugoše mimo izborne volje građana jer je novi - stari gradonačelnik, kako kažu - zarad ostanka na vlasti sklopio dil sa pro-srpskim partijama.

Konjević: Mugoša nije cijela partija

Tako je odagnana i posljednja dilema o sudbini koalicije na lokalnom nivou, kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare Raško Konjević iz SDP.

"Danas ste bili svjedoci da izabrana izvršna vlast u liku gradonačelnika koja nema demokratski izborni legitimitet i koja je formirana političkom korupcijom i tako ruši temljne principe i ugrožava ono što jeste ključni postulat Evropske unije a to su fer i demokratski izbori", rekao je Konjević.
Raško Konjević napušta Skupštinu Podgorice, 19. jul 2011.

Miomir Mugoša kaže da neće formirati novu koaliciju sa pro srpskim partijama koje su ga glasale kao i da nema potrebe za izborima

"Ne može biti nikakvih problema u funkcionisanju niti ugrožavanja bilo koje javne funkcije ili bilo kojeg sadržaja i nadležnosti glavnog grada. Nema nikakvih novih koalicija jer će vlast vršiti koalicija DPS, Liberalne partije i Bošnjačke stranke", naveo je Mugoša.

Pažnja crnogorske javnosti sada je usmjerena na sudbinu koalicije DPS i SDP na državnom niovu.

Hoće li zbog reizbora Mugoše pući i taj savez?

Možda se odgovor krije između redova onoga što je danas saopštio funkcioner socijaldemokrata Raško Konjević.

"Ako trećini Crne Gore formirate koaliciju sa ekstremno srpskim partijama mislim da je gospodin Mugoša danas udario na temelje Vlade Igora Lukšića. Svakako ćemo o tome razgovarati kroz komunikaciju sa našim koalicionim partnerom jer ja smatram da gopsodin Mugoša nije cijela partija ali svakako da ima njihovu podršku i mislim da će koalicija na državnom nivou funkcionisati na aparatima", rekao je Konjević.

Miomir Mugoša je već preko 10 godina prvi čovjek glavnog grada Crne Gore. Njegov rad i nekoliko mandata pratile su kontroverze.

Jedni ga proglašavaju graditeljem Podgorice koja je u nazad nekoliko godina zahvaljujući Mugoši izrasla u moderan evropski grad a drugi ga optužuju da je zloupotrebljavao zakon, nedomaćinski raspolagao gradskim zemljištem, da je nezakonito dijelio stanove u Podgorici kao i da je ugovorima sa privatnim kompanijama gradski budžet oštetio za nekoliko stotina miliona eura.
XS
SM
MD
LG