Dostupni linkovi

Kontroverze oko reizbora Mugoše


Miomir Mugoša, foto: Savo Prelević
Činjenica da je DPS podržao reizbor aktuelnog gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i pored brojnih kontroverzi i skandala koji su obilježili njegovu vladavinu, začudila je opoziciju.

Obrazlažući odluku vladajućeg DPS-a da podrži reizbor Mugoše, uprkos čnjenici da ta odluka može označiti kraj koalicije sa Socijaldemokratama na lokalnom nivou portparol DPS Rajko Kovačević potkrijepio je Mugošinim specijalnim zaslugama.

"Miomir Mugoša je neko ko je, ne samo iz perspektive DPS čovjek koji je u prethodnom periodu opravdao povjerenje ukazano na funkciji gradonačelnika. Bio je na čelu tima koji je u velikoj mjeri odgovorio potrebama glavnog grada i doprinio transformaciji Podgorice u jedna moderan grad sa sadržajima koji kao takav treba da ima. Sve to ga je preporučilo i učinilo našim kandidatom za obavljanje ove funkcije i u narednom periodu", naveo je Kovačević.

Velizar Kaluđerović, odbornik SNP u opštini Podgorica kaže da posljednji stav vladajuće stranke oko gradonačelnika Miomira Mugoše ranije nije bio preovlađujući u njegovoj partiji

" To se moglo prepoznati kada je zaključivana tadašnja koalicija između DPS i SDP-a. Mislim da će biti vrlo politički problematično i nekorektno prema ukupnoj političkoj javnosti i prema biračima da se u skupštini bira kandidat koji ne uživa podršku koalicionih partnera uz eventualnu podršku nekog odbornika koji je izabran sa izborne liste koja je zastupala potpuno drugačija politička stanovišta u odnosu na ona koju je zastupala lista koju je predvodio gospodin Mugoša. Ja mislim da su suštinski razlozi zbog kojih gospodin Mugoša ne treba da bude biran za gradonačelnika Podgorice to što je 11 godina na čelu izvršne vlasti glavnog grada obilježeno brojnim neregularnostima, nezakonitostima, nedomaćinskim odnosom prema imovini glavnog grada zbog čega su uslijedile i brojne krivične prijave koje su, na žalost oni koji su morali sa najvišim stepenom odgovornosti da se odnose prema tome, ostavljali po strani", kaže Kaluđerović.

Svi gradonačelnikovi skandali

Činjenica da je DPS ponovo predložio Mugošu uprkos ranijem sporazumu sa koalicionim partnerom da to neće biti tako, prema riječima Zarije Pejovića iz odborničkog kluba Pokreta za promjene samo je dokaz kako se okončavaju dogovori sa većom vladajućom strankom.

"Mislim da se tu radi o svojevrsnom političkom balansu, jer je Mugoša politička figura koja mnogo zna i koja, u slučaju da ne bude ispoštovana od strane DPS te svoje spoznaje može upotrijebiti kao sredstvo političke borbe, prije svega protiv aktera u svojoj partiji. Mugoša je drastično ulazio u kršenje zakona, lokalna samouprava kojom je koordinirao gospodin Mugoša bila je krajnje netransparentna. Činjenica da ga DPS i dalje predlaže govori o političkom kapacitetu samog DPS ali i o blansu moći unutar te partije", ocjenjuje Pejović.
Marijana Mugoša i njen pas Ksena

Vladavinu Miomira Mugoše u Podgorici obilježilo je više skandala.

Jedan od njih je zabrana dolaska na posao sa psom vodičem Marijani Mugoši, slijepoj službenici Opštine Podgorica.

Miomir Mugoša bio je i akter obračuna sa novinarskom ekipom Vijesti koja je šikanirana i pretučena na ulici nakon pokušaja da fotografiše gradonačelnikov nepropisno parkirani automobil. Iz te priče Mugoša je izašao sa prekršajnom kaznom. Iako urednik Vijesti Mihajlo Jovović, kome je tom prilikom probijena bubna opna tvrdi da je gradonačelnik aktivno učestvovao u napadu.

Predstavnici opozicije ali i manjeg koalicionog partnera Mugošinog DPS-a godinama tvrde da Mugoša opštinom vlada samovoljno i da je, prem njihovim riječima često u sukobu sa zakonom.

U žižu javnosti je dospio nakon što je Vrhovni sud donio presudu u kojoj su konstatovane nezakonitosti u slučaju Carine, zbog koga Mugošu civilni sektor sumnjiči da je neposrednom nagodbom sa njemu bliskim biznismenom opštinski budžet oštetio za više miliona eura.

Mugoša je na tapetu bio i nakon što je objelodanjeno da je opština djelila stanove navodnim zaslužnim pojednicima, čija imena Mugoša odbija da objavi, iako je opozicija više puta insistirala na tome.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG