Dostupni linkovi

Miomir Mugoša, kontroverzni 'vladar' Podgorice


Miomir Mugoša
Miomir Mugoša
Podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša sigurno je jedna od najživopisnijih figura crnogorske političke scene. Ima protivnike i one koji ga podržavaju. Ravnodušni ne postoje.

Zbog uvijek energičnog nastupa, ali i zato što s javnošću i naročito neistomišljenicima komunicira „bez rukavica“, često je u centru pažnje. Smatraju ga vladarom Podgorice koja je njegova „država u državi“, a uz njegovo ime se vezuju brojni gafovi, poput izbacivanja s posla slijepe Marijane Mugoše zbog psa vodiča, vrijeđanja protivnika tvrdnjama da su incestuozna familija, do neispunjenih obećanja o pet bazena koje će sagraditi u glavnom gradu im navodno, mutnim poslovima i ličnim interesima u pojedinim privatnim preduzećima bliskih prijatelja.

„Govor treba da liči na žensku suknju – da je dovoljno dugačak da pokrije suštini a dovoljno kratak da bude interesantan (Vinston Čerčil)“ - ovo su riječi koje je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, izgovorio tokom nedavne sjednice Skupštine glavnog grada.

Uprkos citatu koji ukazuje na potrebu dobro balansiranja javnog obraćanja, Miomir Mugoša, koji sigurno spada u red najkontroverznijih ličnosti crnogorske političke scene, takav status je, između ostalog, zavrijedio i zbog direktnog načina obraćanja javnosti, ali i sklonosti da sa protivnicima stupa u brutalne verbalne obračune.

Prijatelji, saradnici i istomišljenici će reći da je autoritativan, a politički protivnici i svi ostali koji mu nijesu skloni - autoritaran. Iako je njegovo djelovanje upakovano u imidž hiperaktivnog, nikad-spavajućeg gradskog oca, a njegovi konkretni potezi pokriveni zamršenim administrativno-pravnim procedurama, podgorički gradonačelnik je zbog, smatra se uzurpiranog samovlašća, dobio nadimak Veliki Vezir, a s obzirom da je znao da se našali na račun ove „titule“, čini se da ni njemu samom nije mrska.

Šef odborničkog kluba Mugošinog DPS-a, Momčilo Vujošević o gradonačelniku kaže:

„On je čovjek od autoriteta. Zacrtane ciljeve želi da ostvari što prije i bolje. Ono što je uradio za Podgoricu, najbolje govori o njemu. Više tolerancije – možda mu fali, ali da ima i tu osobinu, vjerovatno ne bi bio onakav kakav jeste.“

Utiske o Miomiru Mugoši smo potražili i sa druge strane vlasti. Advokat Nebojša Batrićević, iz opozicionog Demokratskog centra, se redovno i beskompromisno suprotstavljao brojnim gradonačelnikovim odlukama.

„Gradonačelnik Podgorice ima sve karakteristike i predispozicije da bude jedan od većih gradonačelnika u regionu. Ono što njemu smeta, bez obzira na dobro koje je napravio u glavnom gardu, kojim predsedava već preko osam godina, je njegov lukrativni odnos prema određenim projektima i sklonost da javni interes pomalo upodobi sa privatnim. Zbog toga mi je jako žao“, kaže Nebojša Batrićević.

Sinovi očevim stopama

Rođen 1950. godine na Cetinju, Mugoša je osnovno i srednje obrazovanje stekao u Podgorici, a Medicinski fakultet i hiruršku specijalizaciju u Beogradu. Radio je u podgoričkoj Hirurškoj klinici, a neko vrijeme je bio i direktor Kliničkog centra. Tokom 90-ih, bio je ministar (što zdravlja, što rada i socijalnog staranja), da bi jula 2000. godine bio izabran za predsjednika Opštine Podgorica, a 2006. godine, na neposrednim izborima za gradonačelnika glavnog grada. Član je vladajuće Demokratske partije socijalista i kao što se Podgorica smatra njegovom državom u državi, tako i u DPS-u ima svoju „struju“.

Zvanično, Mugoša živi u porodičnoj kući, kako je navedeno na zvaničnom sajtu glavnog grada „na imanju svojih predaka u naselju Mareza“. Otac je dva sina, Miljana i Marka, i oba se pominju u, medijski intenzivno, praćenim slučajevima.

Mlađi Marko tek nedavno, u vezi placa na koji su, prije izvjesnog vremena, oko bacili Kinezi, kao na pogodnu lokaciju za gradnju ambasade. Otkriveno je da je Marko Mugoša podigao kredit od 200.000 eura, kupio plac, pa ga prodao Kinezima za milion, da bi poslije toga vratio pozajmljen novac i zabilježio zavidan skor. U javnosti se, međutim, smatra da je spiritus movens ovog posla u stvari sam gradonačelnik Miomir, a ne njegov sin Marko Mugoša.

Miljan Mugoša
Miljan Mugoša
Njegov stariji sin Miljan je bio direktno umiješan u sukob sa urednikom i foto-reporterom dnevnika Vijesti, Mihailom Jovovićem i Borisom Pejovićem, koji su u više navrata bilježili nepropisno parkiran gradonačelnikov automobil. Mugoše su izgubili strpljenje, pa je došlo do fizičkog obračuna. Miljan Mugoša, inače mladi diplomata, tom prilikom je prijetio i isukanim pištoljem.

Stvar je završila na sudu, gdje su se događali trilerski obrti. Novinar Mihailo Jovović sa teškom tjelesnom povredom je dobio status napadača, a Mugoše i njihov vozač, žrtava, da bi tek nedavno, Miljan Mugoša otvoreno priznao da tri godine pred sudom nije govorio istinu.

Jedna od najvrelijih afera sa kojima je povezan Miomir Mugoša je slučaj koji je proistekao iz njegove odluke da 15.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom, umjesto za 13 i po, proda za svega dva i po miliona eura i to čovjeku koji važi za njegovog bliskog prijatelja i saradnika, a smatra se i da on lično u, formalno Popovićevom biznisu, ima svoj udio.

Odbornik opozicione Nove srpske demokratije Radoš Zečević je komentarisao Mugošine motive u istrajavanju da sporno zemljište pređe u vlasništvo privatnog preduzeća Carine:

„Mislim da su neki drugi, lični interesi u pitanju i da je to jedan poseban vid korupcije i zloupotreba ovlašćenja koju ima kao gradonačelnik.“

Gradonačelnik Miomir Mugoša je nedavno odgovorio na direktno pitanje - da li ima lični, poslovni interes u poslu sa privatnim preduzećem Carine:

„Mnoge ljude poznajem i od kada radim ovaj posao, nema tog biznismena, uspješnog u Podgorici, za koga me nisu vezivali i sa kojim nisam bio u nekom poslu. U svakom poslu u kojem sam bio mnogo se toga pisalo i sve su firme bile moje.“

Odbornica opozicionog Pokreta za promjene, Branka Bošnjak, smatra da, pored lične koristi, gradonačelnik Miomir Mugoša ima dodatne razloge za protežiranje određenih firmi.

„Pretpostavljam da ima mnogo dilova sa raznim privrednicima, da ima svoje favorite. Vjerovatno tu postoje i jedna doza inata“, kaže Branka Bošnjak.
XS
SM
MD
LG