Dostupni linkovi

'Pad podrške vraća Demokratski front u parlament'


Čelnici DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević

Nakon više od godinu bojkota, koji su prekidali povremeno kada bi procijenili da im je to u interesu, predstavnici opozicionog Demokratskog fronta (DF) vratiće se u crnogorski parlament.

Takva odluka uslijedila je nakon neuspjeha njihove ponude kolegama iz opozicije o zajedničkom političkom djelovanju i akcijama.

"Mi ćemo u slučaju odbijanja naših kolega, akciju nastaviti u Skupštini Crne Gore, gdje ćemo se vratiti u punom kapacitetu. Na osnovu prvih infomacija koje dobijamo vezano za odgovore koje šalju opozicione stranke, mogu ovog trenutka da saopštim da je to više nego izvjesno", kazao je lider Fronta Andrija Mandić nakon sastanka kojeg je tim povodom imao sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aivom Oravom.

Iako formalno imaju rok da odgovore do petka, većina partija iz redova tzv. građanske opozicije već su odbile platformu DF-a.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) i Ujedinjene reformske akcije (URA) stigao je odgovor da je za njih politika uslovljavanja neprihvatljiva, dok u Demokratskoj Crnoj Gori (DCG) uopšte nijesu komentarisali ponudu DF-a.

U Socijaldemokratskoj partiji (SDP) kažu da politika koju predstavlja DF, kao i njihovi posljednji postupci, ne ostavljaju ni promil mogućnosti da bilo ko iz građanske opozicije pozitivno odgovori na njihovu inicijativu.

"U značajnom dijelu tih postupaka oni idu na ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Kao što vidimo, njihova programska politička zalaganja na neki način povampiruju duhove prošlosti, vraćanje na nacionalni koncept, zalaganje za ukidanje građanskog koncepta Crne Gore. Sporna je i njihova vizija spoljne politike, kao i ono što je kulminacija svega, a što se desilo prije nekoliko dana - glorifikacija ratnih zločinaca poput Ratka Mladića. To sve je nešto što u elementarnom, suštinskom, vrednosnom smislu ne korenspondira sa politikom SDP-a, a mogao bih slobodno reći i ukupne građanske opozicije“, poručuje Ivan Vujović.

Uskoro bi dio praznih mjesta opozicije u Skupštini mogao biti popunjen
Uskoro bi dio praznih mjesta opozicije u Skupštini mogao biti popunjen

A koji su stvarni motivi za povratak DF-a u parlament?

Analitičari navode više razloga zašto se najjača opoziciona grupacija sa prošlogodišnjih oktobarskih izbora, koje je bojkotovala više od godinu, sada vraća u Skupštinu Crne Gore.

Činjenica je da DF opada podrška, da im DCG Alekse Bečića preuzima biračko tijelo, da se protiv njihovih lidera vodi sudski postupak u slučaju "Državni udar" i da su sve to motivi da se vrate u parlament, kaže za Radio Slobodna Evropa politički analitičar Miloš Bešić:

"Činjenica je da oni nemaju svoju pozornicu već dugo, da su jako dugo izloženi negativnoj kampanji, da imaju problem sa padom biračkog tela i da ulaskom u parlament to mogu da kompenziraju. To su pravi motivi njihovog povratka u parlament", ocjenjuje Bečić.

I profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Ivan Vuković kaže da već duže postoji negativan trend kada je podrška DF u pitanju i da je to ključni motiv za njihov povratak u parlament:

"Odsustvo iz parlamenta je jedna vrsta luksuza koji u ovom trenutku taj politički savez sebi ne može da dozvoli. Ovo je, pretpostavljam, iznuđen potez u cilju zaustavljanja ovih negativnih trendova i pokušaj da se DF vrati na pozicije na kojima je bio prethodnih godina", komentariše Vuković.

I prije prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, kao i u situacijama kada su se tokom bojkota povremeno vraćali u Skupštinu, odnosi sa DPS obilovali su incidentima u skupštinskoj sali, ali i van nje.

Zamalo fizički obračun u parlamentu CG
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

​Kako će se njihov definitivni povratak u skupštinske klupe sada odraziti na dinamiku rada parlamenta, pitali smo Miloša Bešića:

"DPS-u naravno odgovara u ovom trenutku što DF ulazi u parlament jer su te dve grupacije navikle da igraju svoju igru, a svi drugi koji ulaze u tu igru prosto im smetaju. Tako da će to biti jedna podeljena 'na ivici žileta' situacija u parlamentu u kojoj će DPS, budući da ima većinu, najveći deo svojih zakona i predloga uspeti da progura. Verovatno će i u par nekih stvari izaći u susret DF-u kako bi im ukazao kooperativnost", procjenjuje Bešić.

Nakon što je Demokratski front odlučio da prekine bojkot parlamenta, sada će neminovno rasti pritisak na ostatak opozicije da učini isto, smatra profesor Ivan Vuković:

"Zato što se na ovaj način u potpunosti obesmišljava ideja o bojkotu crnogorskog parlamenta, koja je i do sada djelovala prilično konfuzno na momente jer se DF povremeno vraćao u parlament i prisustvovao pojedinim raspravama. Čini mi se da građanskoj opoziciji ne preostaje ništa drugo nego da i sama razmisli o povratku u skupštinu u punom kapacitetu", kaže Vuković.

Na osnovu rezultata prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u novom sazivu Skupštine Crne Gore, koji čini 81 poslanik, DPS u koaliciji sa SDP i manjinskim partijama ima većinu od 42 poslanika, DF 18, partije iz tadašnje koalicije Ključ - DEMOS, URA i SNP devet, a Demokratska Crna Gora osam. Socijaldemokratska pratija osvojila je četiri poslanička mandata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG