Dostupni linkovi

Cjepkanje crnogorske opozicije


Poster Velike koalicije Ključ koju su činili DEMOS, SNP i URA na izborima 2016.
Poster Velike koalicije Ključ koju su činili DEMOS, SNP i URA na izborima 2016.

Na političkoj sceni Crne Gore izvjesno je novo cijepanje unutar opozicionih partija. Tinjajuća neslaganja i nezadovoljstvo čini se da su kulminirali u DEMOS-u i SNP, partijama koje su na prethodnim izborima postigle rezultat ispod očekivanog.

Raskol unutar DEMOS-a već danima puni stranice crnogorske dnevne štampe.

Naime, potpredsjednik te stranke Goran Danilović i, kako on tvrdi više od pola članova DEMOS-a, traže održavanje vanredne sjednice izborne skupštine na kojoj bi, između ostalog, bio izabran i novi predsjednik, odnosno bio smijenjen aktuelni lider Miodrag Lekić.

Sa druge strane nalaze se Lekić i njegove pristalice koji tvrde da Danilović želi da pocijepa stranku.

Aktuelni lider DEMOS-a, Miodrag Lekić
Aktuelni lider DEMOS-a, Miodrag Lekić

Danilović i Lekić formirali su DEMOS nakon što su prethodno napustili Demokratski front u kojem je Danilović bio dio tvrde struje predvođene Novom srpskom demokratijom, a Lekić umjerene, građanske opcije.

Za političkog analitičara Zlatka Vujovića ta kombinacija od početka nije imala osnovu za svijetlu budućnost, u čemu Vujović i nalazi uzroke za raskol u DEMOS-u:

„Na neki način eskaliralo je ono što je bilo vidiljivo od samog početka a to je da su oni koji su bliži gospodinu Lekiću više građanski orijentisani, dok sa druge strane gospodin Danilović dolazi iz jednog političkog miljea koji je prilično udaljen od Lekića.

Kada je nakon nauspjeha ove političke grupacije na izborima bilo potrebno koncepijski postaviti priču onda su na površinu izašli svi ti brojni problemi i razlike između njih dvojice funkcionera koji su nosili političku ideju DEMOS-a.“

I Socijalistička narodna partija našla se definitivno pred raskolom.

U nekada najjačoj opozicionoj partiji koja je već prošla kroz nekoliko cijepanja i koja trenutno u parlamentu ima četiri poslanika, postoje dvije suprotstavljene struje.

Jedna okuplja pristalice odlazećeg predsjednika stranke Srđana Milića, uz kojeg je kao Milićev favorit za budućeg lidera, poslanica Snežana Jonica, dok drugu frakciju čine funkcioneri SNP na čelu sa poslanikom Aleksandrom Damjanovićem i gradonačelnikom Berana Dragoslavom Šćekićem.

Odlazeći predsjednik SNP-a Srđan Milić
Odlazeći predsjednik SNP-a Srđan Milić

Situacija u partiji došla je do ključanja nakon što su pristalice Damjanovića i Šćekića optužile Milića da namješta kriterijume za Kongres i izbor novog lidera partije, favorizujući poslanicu Snežanu Jonicu.

Analitičar Zlatko Vujović kaže za Radio Slobodna Evropa da je novi raskol u SNP očekivan zbog velike količine nezadovoljstva u dijelu stranke:

„To je jedan prirodni tok koji traje već gotovo deceniju. Prvo je to bio gospodin Bulatović pa Bečić, sada je tu Damjanović. Postoji to veliko nezadovoljstvo dijela partije inferiornim položajem u stranci. Gospodin Milić nakon početnog uspjeha nije ispunio očekivanja ostalih podržavalaca. Tako da SNP ide ka gubitku parlamentarnog statusa kroz nove podjele.“

Na pitanje ko će na političkoj sceni najviše profitirati od raskola u dvijema opozicionim partijama, Vujović ovako odgovara:

„Svakako da će najviše profitirati Demokrate Crne Gore. Ta politička partija je inače u usponu i birači koji su podržavali DEMOS a jednim dijelom i SNP su dosta bliski ovoj opozicionoj grupaciji. Takođe, ovo može pozitivno uticati da se uspori trend opadanja podrške Demokratskom frontu. Kombinacijom ta dva elementa možemo reći da te dvije partije (Demokrate i DF) imaju najveće šanse da poberu benefite iz onoga što se dešava u SNP i DEMOS-u.“

Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), Demos Miodraga Lekića ima podršku od 5,9 odsto ispitanika, dok Socijalističku narodnu partiju (SNP) podržava 4,9 odsto ispitanika.

Najbolji rejting među partijama u Crnoj Gori ima vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) koju podržava 39 odsto građana, a slijedi Demokratska Crna Gora Alekse Bečića sa 19,9 odsto.

Treća partija po snazi je Demokratski front (DF) koji, prema istraživanju, ima podršku 11,6 odsto građana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG