Dostupni linkovi

'Vinska pećina' u fokusu rasprave demokrata


Senatorica Elizabeth Warren i gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg
Senatorica Elizabeth Warren i gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg

Dvadeset i četiri sata nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa opozvao predsjednika Donalda Trumpa, sedam demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 2020. godine našlo se na pozornici u Los Angelesu.

Šesta po redu debata tokom koje su kandidati raspravljali o zdravstvenoj zaštiti, američkom predsjedniku, opozivu, ipak je u fokus stavila jednu specifičnu raspravu: onu o vinskim pećinama.

Demokratski kandidat Pete Buttigieg gradonačelnik South Benda u državi Indiani, našao se pod napadom demokratskih kolega koji su propitivali njegovo ne tako veliko političko iskustvo te ga ujedno i kritikovali zbog sredstava koje dobija od bogatih donatora.

Sedam demokratskih predsjedničkih kandidata na pozornici u Los Angelesu
Sedam demokratskih predsjedničkih kandidata na pozornici u Los Angelesu

"Gradonačelnik je nedavno imao donatorski skup koji je održan u vinskoj pećini punoj kristala u kojoj su se služile boce vina od 900 dolara", rekla je senatorica Warren, dodavši da ona ne provodi vrijeme sa milionerima i milijarderima. "Milijarderi u vinskim pećinama ne bi trebali izabrati budućeg predsjednika Sjedinjenih Država", rekla je Warren.

No u odgovoru Warren, čija se neto vrijednost mjeri u milionima, Buttigieg je rekao da je on jedini kandidat na sceni koji nije milioner niti milijarder.

"Tvoja neto vrijednost je stotinu puta veća od moje. Potrebna nam je podrška od bilo koga ko je posvećen pobjeđivanju Donalda Trumpa“, dodao je Buttigieg.

'Vinska pećina' o kojoj je govorila Warren odnosila se na nedavni skup u dolini Napa u Kaliforniji poznatoj po vinskoj proizvodnji, gdje je, u pećini, Buttigieg organizovao donatorsku večer.

Podrška senatorici se prema anketama nalazi u zastoju, dok je popularnost gradonačelnika iz Indiane porasla.

Pobjednici i gubitnici

Na debati u četvrtak učestvovali su pored Warren i Buttgiega i senatorica iz Minhnesote, Amy Klobuchar, investitor Tom Steyer, poduzetnik Andrew Yang, senator Vermonta Bernie Sanders i bivši potpredsjednik SAD-a, Joe Biden.

Senatorica iz Minnesote, Amy Klobuchar, prema analizi američkog CNN-a, pobjednica je debate. Ona je imala je najveće koristi od debate, koja se po prvi put održala sa samo sedam kandidata, čime joj je omogućeno da govori mnogo više i da iskoristi to vrijeme veoma dobro. I New York Times stavlja Klobuchar na prvo mjesto kandidata sa najboljim ishodom šeste debate.

"Doslovno besprijekorna debata. Njeni napadi su bili efektivni te je djelovala pouzdano, iskusno i predsjednički", jedan je od komentara New York Timesa. Klobuchar je kao i Warren također kritikovala Peta Buttgiega, ali ne zbog njegovih donatora već zbog nedostatka političkog iskustva.

Dok je za New York Times Bernie Sanders na vrhu spiska pobjednika debate sa jednim od komentatora koji navodi da je 'Sanders najdosljedniji igrač i uvijek dobar", CNN koji ga stavlja na spisak gubitnika upravo to smatra manom, navodeći da, bez obzira šta je pitanje, Sanders odgovara sa ustaljenim odgovorom da milijarderi i milioneri uništavaju zemlju.

CNN također navodi da je šesta debata bila i najbolja do sada za Joe Bidena.

Warren je, piše britanski The Guardian, imala najbolji odgovor tokom debate u Los Angelesu. Kada joj je moderator rekao da bi, ukoliko bi bila izabrana, bila najstariji predsjednik na inauguraciji, Warren je odgovorila: "Također bi bila i najmlađa žena ikada inaugurirana".

Joe Biden, bivši potpredsjednik SAD i u većini anketa označavan kao najizgledniji kandidat koji bi se mogao naći u utrci sa Trumpom ponudio je veoma dobar nastup tokom debate. Njegova ranija učešća su veoma često opisivana kao nejednaka i neinspirativna, no sinoćnja debata stavila je Bidena ponovo u centar pozornosti.

Joe Biden i Elizabeth Warren
Joe Biden i Elizabeth Warren

Biden, koji se nalazi u središtu telefonskog razgovora koji je doveo do opoziva američkog predsjednika, čak je imao staložen odgovor na pitanje kako bi mogao ponovo raditi sa republikancima ukoliko bude izabran.

"Ako iko ima razloga da se ljuti na republikance i da ne želi sarađivati, to sam ja. Način na koji napali mene, moju porodicu, mog sina", rekao je Biden pozivajući se na Trumpovo insistiranje da Ukrajina pokrene istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru, a koje je na koncu dovelo do opoziva. "Nemam ljubavi prema njima. No činjenica je da moramo biti u stanju da odradimo stvari i kada ih ne možemo ubijediti, moramo ih pobijediti", rekao je Biden i dodao, za razliku od ostalih kandidata, da ne vjeruje da je nemoguće sarađivati sa Republikanskom strankom.

Poduzetnik Andrew Yang, smatra New York Times postao je bolji u nastupima i nastavlja da govori o važnim pitanjima, no da i dalje nema dovoljno šanse za pobjedom.

Gubitnik, prema analizama Guardiana ali i New York Timesa jeste investitor Tom Steyer, za kojeg smatraju da njegovo učešće u debati nije ni vrijedno pomena, te da uprkos tome što je postao vještiji, njegove političke sposobnosti i dalje nisu dovoljne za suočavanje sa oponentima.

Demokrate još uvijek bez vodećeg kandidata

Ukupno petnaest demokratskih predsjedničkih kandidata, uključujući i ovih sedam, još uvijek se nalazi u utrci za mjesto demokratskog kandidata koji će se naći nasuprot aktuelnom republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Nakon gotovo godinu dana kampanje, borba za nominaciju je još uvijek rascjepkana, bez vodećeg kandidata koji bi mogao imati jasan put prema osvajanju većine delegata prije konvencije Demokratske stranke na kojoj će biti najavljen kandidat za predsjedničke izbore.

Biden koji se duže vrijeme nalazio na vrhu anketa, može se pohvaliti podrškom jednog od četiri glasača Demokratske stranke, navodi se u anketama Washington Posta.

No kada su u pitanju pojedinačne ankete za Iowu i New Hampshire, države od važnosti za izbor kandidata, Bidenova popularnost je podijeljena sa još četiri kandidata.

Šesta debata je održana 45 dana prije prvih izbora za demokratskog kandidata koji će biti održani u američkoj državi Iowi. Američki predsjednički izbori bit će održani u novembru 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG