Dostupni linkovi

Zdravstvena zaštita u fokusu treće debate demokratskih kandidata


Demokratski predsjednički kandidati: senator iz Vermonta Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden i senatorica iz Massachusettsa, Elizabeth Warren

Treći krug debata demokratskih kandidata za američke predsjedničke izbore održan je sinoć u Hjustonu, Teksasu. Po prvi put svih deset kandidata našlo se na istoj pozornici. Sinoćnja diskusija pokazala je da je zdravstvena zaštita glavni problem oko koje se sukobe kandidati.

Početak utrke za demokratskog kandidata na američkim izborima koji će se održati u novembru 2020. počeo je sa dvadeset učesnika. Međutim, u treći krug debata dospjelo je deset kandidata, koji su uspjeli da ispune stroge donorske kriterijume.

Podijeljeni oko zdravstvene zaštite

Vodeći prema svim anketama, bivši američki potpredsjednik Joe Biden, sukobio se sa progresivnim demokratskim kandidatima senatorima Elisabeth Warren i Bernie Sandersom oko pitanja zdravstvene zaštite.

Većina kandidata slaže se oko toga da se nešto mora uraditi po pitanju klimatskih promjena. Svi žele reagovati po pitanju kontrole oružja.

I naravno, svi žele pobijediti aktualnog republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, piše CNN u svojoj analizi. U uvodnim riječima svu su kandidati napali predsjednika Trumpa, optužujući ga za podijeljeno liderstvo i rasizam.

No, kada se radi o zdravstvenoj zaštiti, kandidati su podijeljeni. S druge strane, zdravstvena zaštita je jedan od glavnih problema koji zanima glasače, tačnije 89 posto glasača koji su orjentisani ka Demokratskoj stranci smatraju da je ovo izuzetno važno pitanje, piše CNN.

Sanders i Warren podržavaju program 'Zdravstvene zaštite za sve', koji bi proširio postojeći federalni program namjenjen starijim građanima, na sve američke građane.

Bidenov odgovor je da je 'Zdravstvena zaštita za sve' preskupa da bi uspjela te je rekao da bi se zemlja trebala fokusirati na poboljšanje zdravstvene zaštite koja je bila usvojena za vrijeme mandata Baraka Obame.

"Znam da senatorica Warren kaže da je ona za Bernija. Pa, ja sam za Baraka. Mislim da je Obamacare bila funkcionalna. Moj plan košta mnogo, ali ne košta 30 triliona," rekao je Joe Biden.

Kontrola oružja

Bivši kongresmen iz Teksasa, Beto O'Rourke, u čijem je rodnom mjestu El Pasu u avgustu došlo do masovne pucnjave u kojoj je poginulo 20 osoba osvrnuo se na kontrolu oružja i kako se ističe u analizi američkog CNN-a, osvojio naklonost glasača svojim komentarom:

"Da, uzet ćemo vaše AR-15, vaše AK-47. Nećemo dozvoliti da se više koriste protiv Amerikanaca."

Senatorica iz Kalifornije Kamala Harris koja je svoje uvodno obraćanje završila riječima: 'I sada Trump može nastaviti gledati Fox vijesti' osvrnula se na aktuelnog američkog predsjednika i po pitanju problema kontrole oružja i masovnih pucnjava u Americi rekavši:

"Naravno, on nije povukao obarač, ali sigurno na Twitteru objavljuje municiju."

Demokratski kandidati na pozornici u Hjustonu
Demokratski kandidati na pozornici u Hjustonu

U debati u Hjustonu učestvovali su: senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, senator Vermonta Bernie Sanders, bivši potpredsjednik Joe Biden, bivši kongresmen iz Teksasa Beto O'Rourke, senatorica iz Kaliformije, Kamala Harris, senator iz New Jerseya Cory Booker, poduzetnik Andrew Yang, bivši sekretar za stanovanje, Julian Castro, Pete Buttigieg i senatorica iz Minnesote Amy Klobuchar.

Prema trenutnim istraživanjima, Joe Biden, potpredsjednik iz mandata Baraka Obame, ima vodeće mjesto a slijede ga progresivni kandidati Elisabeth Warren i Bernie Sanders.

Kandidati koji se uspiju kvalifikovati u novi krug, srest će se narednog mjeseca u Ohaju. Demokratski kandidati imaju manje od pet mjeseci da izlože svoje planove prije prvog glasanja koje će biti održano u Ajovi u februaru 2020. godine.

Izbori za američkog predsjednika biće održani u novembru 2020. godine.

XS
SM
MD
LG