Dostupni linkovi

Prvi krug debate demokrata: Kako pobijediti Trumpa?


Senatori Bernie Sanders i Elizabeth Warren tokom drugog kruga debate demokratskih kandidata za američke izbore
Senatori Bernie Sanders i Elizabeth Warren tokom drugog kruga debate demokratskih kandidata za američke izbore

Prva noć drugog kruga debata demokratskih kandidata za američke predsjedničke izbore 2020. nije donijela jasne pobjednike. Deset kandidata raspravljalo je o zdravstvenoj zaštiti, imigraciji i tome kako pobijediti Donalda Trumpa. Debatu je organizovao američki CNN, a prema prvim analizama najliberalniji kandidati, Elizabeth Warren i Bernie Sanders, našli su se na udaru ostalih umjerenijih kandidata.

Za mnoge progresivna kandidatkinja, senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, osvojila je pozornicu, dok drugi smatraju da su se gradonačelnik Pete Buttigieg, autorica Marianne Williamson i novi kandidat, guverner Montane Steve Bullock, posebno istakli tokom drugog kruga.

Jedan od značaja druge debate bio je u tome što su, kako navodi CNN, umjereni kandidati pronašli svoj glas.

Ko je učestvovao?

Obzirom da u utrci za demokratskog kandidata u narednim američkim izborima, učestvuje dvadeset demokrata, format drugog kruga debate je bio isti kao i prošli put: deset kandidata učestvovalo je u utorak 30. jula uveče na debati u Detroitu, a deset drugih će se naći na pozornici večeras, uključujući Joe Bidena i Kamalu Harris.

U prvoj noći debate učestvovali su: senatorica iz Massachusettsa Elizabeth Warren, senator iz Vermonta Bernie Sanders, gradonačelnik iz Indijane Pete Buttigieg, bivši kongresmen iz Teksasa Beto O'Rourke, senatorica iz Minnesote, Amy Klobuchar, Ohio kongresmen Tim Ryan, bivši kongresmen iz Marylanda John Delaney, guverner Montane Steve Bullock, bivši guverner Kolorada John Hickenlooper i autorica Marriane Williamson.

Guverner Montane Steve Bullock jedino je novo lice druge debate. On je zamijenio predstavnika Erica Swalwella koji je ovog mjeseca ispao iz utrke.

Tri kandidatkinje i sedam kandidata dijelilo je pozornicu u Detroitu
Tri kandidatkinje i sedam kandidata dijelilo je pozornicu u Detroitu

Kako piše CNN, Bernie Sanders i Elizabeth Waren, koji su u ovoj grupi kandidata i vodeći u anketama, dominirali su debatom. Problemi koje oni smatraju ključnim, poput Novog Zelenog Ugovora, oblikovali su debatu.

Zdravstvena zaštita

Debata je započela borbom oko zdravstvene zaštite kojom su dominirali Sanders i Warren koji brane Zdravstvenu zaštitu za sve protiv Delaneyja, Hickenloopera i guvernera Montane Stevea Bullocka.

Rasprava je vođena u smjeru toga da li demokrate trebaju prihvatiti prijedlog Zdravstvene zaštite za sve kojim bi vlada preuzela kontrolu nad industrijom zdravstvene zaštite.

Prema jednoj od analiza CNN-a, Berni Sanders odnio je pobjedu nad Warren.

Nastupao je žestoko, zalagao se za izmjenu sistema zdravstvene zaštite. Na kritike John Delaneya o njegovom planu za zdravstvenu zaštitu, Sanders je oštro odgovorio 'Nisi u pravu'.

Liberali koji od Sandersa traže da se ponosno i bez ispričavanja zalaže za ogromne strukturalne promjene u američkoj politici i kulturi, njegovim nastupom u drugoj debati, piše CNN, dobili su ono što su tražili.

Ryan i Delaney koji je radio u industriji zdravstvene zaštite napadali su Sandersov plan uz, kako ističe BBC, objašnjenje da bi oduzimanje zdravstvene naknade koju sponzorira poslodavac, negativno uticao na radničku klasu Amerikanaca. Sanders se fokusirao na to kako milioni Amerikanaca i dalje ostaju neosigurani ili nedovoljno osigurani dok s druge strane zdravstvena zaštita ostvaruje zaradu u milijardama.

Beto O'Rourke i Pete Buttigieg pokušavali su da pronađu sredinu po pitanju problema zdravstvene zaštite, te su njihovi odgovori o zdravstvenoj zaštiti podvukli i to gdje se oni ustvari pokušavaju uklopiti u demokratskom polju.

Granica sa Meksikom

Deset kandidata također je imalo različita stajališta o krizi koja se dešava na granici između Sjedinjenih Država i Meksika.

Pete Buttigieg i Beto O' Rurke ponudili su opcije promjene postojećih sistema, no naveli da bi prelazak granice i dalje bio ilegalan.

Liberalniji kandidati Warren i Sanders, naveli su da porodice koje pristižu na granicu ne bi trebale da budu kriminalizirane. Warren je naglasila da Amerika ne može živjeti u skladu sa svojim vrijednostima ako se na njenoj granici nalaze ljudi u kavezima.

​"Kriminalizacija omogućava Donaldu Trumpu da odvaja djecu od roditelja. To je ono šta mu daje mogućnost da zatvara ljude na našim granicama. Moramo nastaviti da imamo sigurnost na granici i to možemo uraditi. No mi ne možemo ne živjeti u skladu sa našim vrijednostima. Bila sam na granici, vidjela sam majke, vidjela sam bebe u kavezima. Mi moramo biti zemlja koja svaki dan živi u skladu sa našim vrijednostima."

Ko će pobijediti Trumpa?

Spor između umjerenog i liberalnog krila demokratske stranke stavio je u fokus centralno pitanje nominacije za predsjedničke izbore: Koji bi kandidat, između njih dvadeset, bio u najboljoj poziciji da pobjedi Trumpa sljedeće godine?

Centralno pitanje demokratske kampanje: Ko može pobijediti Donalda Trumpa?
Centralno pitanje demokratske kampanje: Ko može pobijediti Donalda Trumpa?

Pobjeda nad Trumpom je pitanje oko kojeg su svi bili ujedinjeni.

"Bilo ko sa ove pozornice danas ili sutra, bi bio bolji predsjednik", rekla je Elisabeth Warren.

"Razlog zbog koje ćemo poraziti Trumpa i značajno ga pobijediti jeste jer je on prevarant i lažnjak i mi ćemo ga razotkriti kao takvog," rekao je Sanders.

Pojedini kandidati kritikovali su politiku Sandersa i Warren karakterišući je nerealističnom i ne najboljim načinom kojim stranka može pobijediti Trumpa.

"Novi Zeleni Ugovor, osiguranje da svaki Amerikanac može imati državni posao ako želi, to je katastrofa za glasačku kutiju", rekao je guverner Kolorada John Hickenlooper Sandersu. "Možeš isto tako FedExom poslati izbornu pobjedu Donaldu Trumpu."

"Istina je da je svaka kredibilna anketa koju sam vidio stavlja mene ispred Donalda Trumpa", rekao je Sanders, čime je predstavnik iz Ohaja, Tim Ryan odgovorio: "Ja bih samo rekao da je i Hillary Clinton pobjeđivala u anketama."

Kako ističu u CNN-u, u središtu sinoćnje debate bilo je takmičenje između umjerenog demokratskog krila koji su se fokusirali na svoje prigovore o tuđim idejama i progresivnih kandidata koji su se fokusirali na probleme sa kojima se suočava nacija.

"Ne razumijem zašto neko prolazi kroz muku kandidovanja za predsjednika Sjedinjenih Država samo da bi pričao o tome šta mi ne bismo smjeli uraditi i za šta se ne bismo trebali boriti," rekla je Warren.

Demokratski kandidat za američke predsjedničke izbore bit će najavljen sljedećeg jula na konvenciji ove stranke. Predsjednički izbori bit će održani u novembru 2020. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG