Dostupni linkovi

Dačić: Razgraničenje zvanični predlog Srbije za Kosovo


Ivica Dačić
Ivica Dačić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zavnični predlog Srbije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova u dijalogu - "razgraničenje".

Dačić je posle skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" u Beogradu u odgovoru na pitanje Radio Slobodna Evropa, rekao da će se, "ukoliko ova ideja ikada bude na stolu", o njoj izjasniti dve strane.

Prema njegovim rečima, pitanje gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to pitanje, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači zalaže se za ideju o korekciji granice sa Srbijom, koja bi podrazumevala pripajanje Preševske doline Kosovu.

Iako je kazao da je spreman da napravi neophodne kompromise radi postizanja "balansiranog sporazuma", što je naveo i u pismu američkom predsedniku Donaldu Trampu, do sada nije javnosti rekao koji bi to kompromis bio sa kosovske strane.

Ideji bilo kakve izmene ili korekcije granica oštro se protivi premijer Kosova Ramuš Haradinaj koji, pored toga, odbija i da ukine taksu od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, što je uslov Srbije za nastavak dijaloga u Briselu.

Nakon zasedanja vlade u utorak, Haradinaj je rekao da stav Dačića nije ništa novo i da je sada samo još jednom potvrdio da je "etnička podela" zvaničan stav Srbije.

"To je ono što je prouzrokovalo tragedije na Balkanu – želja rukovodioca da stvore monoetničke države. Takve izjave su rizične i podrazumeva se da ko god u Evropi i u svetu to ne razume... podela po etničkoj liniji je nemoguće i u realnosti i u praksi, ali i nema smisla na političkom nivou", kazao je Haradinaj.

Zvaničnici Evropske unije su odbili da se izjasne oko Dačićeve izjave.

Portparolka EU Maja Kocijaničič tvrdi da oni ne da komentarišu "konkretne sadržaje diskusija, niti izjave koje se daju u javnosti".

Kocijančič: Fokus EU je na pravno-obavezujućem sporazumu
Kocijančič: Fokus EU je na pravno-obavezujućem sporazumu

"Naš fokus je na pravno-obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji će doneti trajno rešenje za otvorena pitanja – održivo i realno rešenje zasnovano na uzajamnoj saglasnosti i u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU te koje će biti prihvatljivo za sve države članice EU", rekla je za RSE Maja Kocijančič, u odgovoru koji je dostavila u pisanoj formi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući Dačićevu izjavu, kazao da je on sam isto izjavio pre dve godine.

"Nemam šta da komentarišem. To sam rekao pre dve godine", kazao je Vučić tokom posete Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" u Beogradu.

Osvrćući se na konstataciju iz pisma koje je američki predsednik Donald Tramp uputio povodom Dana državnosti Srbije, a u kojem se podvlači da je "uzajamno priznanjе trеbalo da budе cеntralni еlеmеnt trajnе normalizacijе odnosa", Vučić kaže da razume želje američkog predsednika.

"Ko je očekivao da će Amerika da promeni svoju politiku ili da najveća sila sveta promeni svoj stav, taj je mnogo naivan. Amerika je priznala nezavisno Kosovo, nemojte da mislite da je moguće da neko promeni odluku Amerike. U skladu sa tim ja razumem žele američkog predsednika. Mi imamo svoje želje, svoje potrebe, svoje programe i svoje planove. Poštujući želje svih gledaćemo kako na najbolji način da sačuvamo naše interese, da se ne sukobljavamo sa Amerikom jer to niti možemo, niti nam je potrebno, niti je normalno da činimo, već da i to razumemo kao potrebu da Tramp kaže ‘dogovorite se, pa kada se dogovorite da uđemo u to što je neveliki pomak, ali taj maleni pomak je pomak unapred’. Od Amerike je teško više od toga očekivati. Da li sam zbog toga srećan? Nisam", kazao je Vučić.

Gde su vaše granice?
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Engel: Uzajamno priznanje kamen temeljac između Srbije i Kosova

Očigledno je da je potrebno uzajamno priznanje Kosova i Srbije ali isto tako nadam se da obe zemlje mogu da sednu zajedno i pronađu plan koji će im pomoći da krenu dalje i da budu primljene u Evropsku uniju, smatra demokratski kongresmen Eliot Engel.

Engel je danas u Briselu na pitanje Radija Slobodna Evropa o ulozi Sjedinjenih Država i pismu američkog predsednika u kojem kaže da bi uzajamno priznanje trebalo biti kamen temeljac sporazuma, rekao da je očito da je potrebno uzajamno priznanje, ali isto tako da je potrebno da Evropska unija pozitivno reaguje na ispunjene zahteve koje su imali prema Kosovu.

"Jedno od pitanja je bila demarkacija granice između Kosova i Crne Gore i Kosovo je trebalo dobiti bezvizni sistem i to se još uvijek nije dogodilo. To je frustrirajuće. Tako da ako Kosovo vidi da kada odgovore pozitivno, dobiju nešto pozitivno, mislim da neće biti problema", rekao je Engel.

On je takođe naveo da Vlada Srbije treba da se takođe promeni.

"Ne može Srbija da drži, odnosno da pokušava da drži Kosovo van Interpola, van UNESCO-a, da pokušava da druge zemlje povuku priznanje, to takođe nije fer. Potrebna je dobra volja obe strane. Ja bih želeo da vidim i Srbiju i Kosovo kao članice EU", reči su Engela.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG