Dostupni linkovi

Vučić i Tači na panel diskusiji u Minhenu


Aleksandar Vučić i Hašim Tači
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

Presednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da je dijalog Prištine i Beograda u "pat pozicii" jer Priština "želi da dobije sve a da mi izgubimo sve", navodeći da je Beograd spreman za nalaženje kompromisnog rešenja.

"Zar mislite li da će se tako desiti", upitao je Vučić, pominjući nastojanje Prištine da dobije sve, na panelu "Bezbednost u jugoistočnoj Evropi - dva koraka napred, jedan nazad?", na kojem je učestvovao i kosovski predsednik Hašim Tači.

Vučić je rekao da takvo ponašanje "može da ugrozi sve" i naglasio da je Beograd za nastavak dijaloga i učiniće sve za kompromis, ali je istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze iz potpisanih dokumenta pa je, sem toga, uvela i "necivilizovane takse".

"Mi smo spremni za dijalog, ali samo slušamo obećanja da će povući takse, Priština zna da priča, ali ne i da ispuni obaveze", rekao je Vučić, koji danas nije optimista da su Beograd i Priština nalaze blizu kompromisa već smatra da su daleko od toga.

Kazao je i da se Srbija suočava sa novom pregovaračkom platformom vlade u Prištini koja je, prema njegovoj oceni, "platforma protiv dijaloga".

"U platformi se kaže da Kosovo mora da očuva teritorijalni integritet koji je nedeljiv, a da će Srbija morati da prizna nezavisnost i da će da formiraju novi tribunal za Srbe i Srbiju koji bi sudio za zločine na Kosovu. Još jednom pitam zašto smo onda uopšte deo dijaloga? Zašto im treba Srbija, ako oni odlučuju o svemu i čekaju samo naš potpis? Da li zaista mislite da će se stvari tako odigrati (...) Želimo da nastavimo dijalog i daćemo sve od sebe da dostignemo kompromis. To neće biti kapitulacija jedne strane, u ovom slučaju srpske. Ako žele da nastave istinski dijalog, mi smo na raspolaganju", poručio je Vučić.

Ukoliko im Srbija nije potrebna, kako onda Kosovo nije u UN, Unesku i Interpolu, upitao je Vučić. "To znači da moramo da pregovarmo", poručio je on.

Vučić je istakao da je dogovor važan za odnose dva naroda, to se "tiče nas - Srba i Albanaca".

Ako smo spremi da napravimo mir imeđu Srba i Albanaca, dva najbrojnija naroda na Balkanu, to je mir i za budućnost, rekao je Vučić, navodeći da je spreman da rizikuje svoju političku sudbinu zbog toga i više od toga.

"Kada kažemo da ćemo nešto uraditi, uradićemo. Otišao sam u Severnu Mitrovicu (posle potpisivanja Briselskog sporazuma), izviždao me je sopstveni narod, gotovo da su me fizički napali, ali imao sam hrabtosti da kažem da je mir postao najvažniji za Srbe. Nešto što može sve da ugrozi je naš odnos s Prištinom. Najvažniji kako ćemo razvijati srpsko-albanske odnose", kazao je on.

Reagujući na istup Hašima Tačija, Vučić je rekao da je kosovski predsednik kazao da su mnoge stvari ispunjenje osim jedne - formiranje Zajednice srpskih opština, što je bila jedina obaveza Prištine.

Vučić je rekao da je Tačijev komentar bio da ZSO nije formiran zato što je protiv Ustava Kosova, dodajući da "ako je sve protiv Ustava Srbije", a skoro sve nije u skladu sa njime, onda treba da se prekinu razgovori sa predstavnicima Prištine.

"Nas ne zanima njihov Ustav, jer ne priznajemo njihovu državu, na isti način na koji oni ne birnu o Ustavu Srbije. Zato imamo ovakav dijalog", rekao je Vučić.

Vučić je podvukao i da su za uspeh dijaloga odgovorni on i Tači, jer su oni ti koji treba da stvore atmosferu za postizanje sporazuma. Ocenio je i da je bolje što se na panelu vidi koliko su stvari komplikovane, nego da se govori o tome kako je dogovor blizu i kako ćemo "evo sada da dobijemo Nobelovu nagradu za mir".

"Treba nam posvećenost, trud i rad. Mogu da vam garantujem da ćemo dati sve od sebe", poručio je predsednik Srbije.

Tači: Ukinuti takse i nastaviti dijalog

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je na panelu da je zamrznuti konflikt nazadovanje za Kosovo, i da je zato od presudnog značaja da se nađe kreativno rešenje kako bi se jednom za svagda izgradio mir, i koje bi obezbedilo međusobno priznanje Srbije i Kosova, i članstvo Kosova u UN.

"Što pre ukinemo takse to će dati priliku za dijalog, i nikome to ne bi trebalo da daje izgovor za zaustavljanje dijaloga", poručio je Tači, dodajući međudim da je Priština uvela takse isprovocirana blokiranjem članstva u Unesku i Interpolu.

Kazao je da u Briselskom sporazumu stoji da Srbije ne bi smela da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, što je, međutim, Vučić demantovao. On je dao Tačiju primerak Briselskog sporazuma na engleskom jeziku, uz poruku da u njemu neće naći da to piše.

Tači je rekao i da je istina da se Priština Briselskog sporazuma obavezala da formira ZSO, ali je ponovio da se to mora sprovesti u skladu sa Ustavom Kosova, te da je "nesporazum u tome što Vučić ne razume da je Kosovo suverena zemlja, koju je priznalo 116 država."

Dodao je, međutim, da je svestan da priznanje Srbije ne bi bilo poklon, i da rešenje mora da bude kompromis. Podsetio je da se dijalog sprovodi pod pokroviteljstvom EU, uz veliki podršku SAD, kao i da ima indicija da bi Rusija mogla da podrži dogovor Beograda i Prištine, što bi značilo "globalno priznanje".

"Mi ćemo izgraditi mir, postojaće razlike, ali Kosovo i Srbija mogu da budu model poput Francuza i Nemaca. Ne čujem alternativne ideje. Stalno se pominje Pandorina kutija, ali Pandorina kutija je na Balkanu već otvorena i upravo bi sporazum Kosova i Srbije pomogao da se ona zatvori. Svi podržavaju naše napore, neki iznose ideje koje nisu realne. Možemo da održavamo zamrznute odnose, ali to će se negativno odraziti na čitav Balkan", upozorio je on.

Predsednik Kosova je ocenio i da bi neko pre njega i Vučića postigao sporazum, da je to lako učiniti.

"Ne bi bilo na nama da ga tražimo. I dalje se nadam, jer postoji spremnost da se sedne za sto, barem ja i Vučić sednemo i razgovaramo. Oni koji se protive dijalogu i miru, čak predlažu i zid imzeđu Srba i Albanaca. Imamo različita mišljenja, ali bar razgovaramo. Izrazili smo spremnost da razgovaramo i dođemo do trajnog, a ne privremenog rešenja, koje bi doveo do članstva Kosova u UN", rekao je Tači.

XS
SM
MD
LG