Dostupni linkovi

Engel: Uzajamno priznanje, temeljac odnosa Srbije i Kosova


Američki kongresment Eliot Engel, arhivska fotografija

Očigledno je da je potrebno uzajamno priznanje Kosova i Srbije ali isto tako nadam se da obje zemlje mogu sjesti zajedno i pronaći plan koji će im pomoći da krenu dalje i da budu primljene u Evropsku uniju, smatra demokratski kongresmen Eliot Engel.

Engel je danas u Briselu na pitanje Radija Slobodna Evropa o ulozi Sjedinjenih Država i pismu američkog predsjednika u kojem kaže da bi uzajamno priznanje trebalo biti kamen temeljac sporazuma, rekao da je očito da je potrebno uzajamno priznanje, ali isto tako da je potrebno da Evropska unija pozitivno reaguje na ispunjene zahtjeve koje su imali prema Kosovu.

"Jedno od pitanja je bila demarkacija granice između Kosova i Crne Gore i Kosovo je trebalo dobiti bezvizni sistem i to se još uvijek nije dogodilo. To je frustrirajuće. Tako da ako Kosovo vidi da kada odgovore pozitivno, dobiju nešto pozitivno, mislim da neće biti problema," rekao je Engel.

On je naveo da Vlada Srbije treba da se također promijeni.

"Ne može Srbija da drži, odnosno da pokušava da drži Kosovo van Interpola, van UNESCO-a, da nastoji da druge zemlje povuku priznanje, to također nije fer. Potrebna je dobra volja obje strane. Ja bih želio vidjeti i Srbiju i Kosovo kao članice EU.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG