Dostupni linkovi

Cvijanović: Biće formiran Fond za pomoć privredi u RS


Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović
Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović

U Republici Srpskoj će biti formiran Fond za pomoć privredi, najavila je predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović nakon razgovara sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom.

"Ovaj Fond bi se punio mobilizacijom domaćih i međunarodnih sredstava", kazala je Cvijanović.

Naglasila je da Vlada RS ima punu podršku u donošenju mjera koje za cilj imaju pomoć privredi koja trpi velike štete. Insitutcije u RS, kako u zdravstvenom tako i u drugim sektorima , prema njenoj ocijeni su dobro reagovali na krizu izazvanu virusom korona.

"Zdravstvene institucije su reagovale adekvatno, i sve službe su stavljene u pripravnost . Ali, vjerovatno neće biti moguće organizovati škole do kraja polugodišta. Moramo razumjeti da se nalazimo u vanrednoj situaciji", kazala je ona.

Prema njenim riječima zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca Republički štab za krizne situacije razmatra i određene mjere kako bi se pooštrila kaznena politika.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da se za sada neće odustati od povlačenja odluke o zamrzavanju maloprodajnih cijena na one od 5. marta, jer kako je objasnio, ova odluka je ustaglašena na prostoru cijele BiH.

"Eventualno ovu odluku možemo korigovati u skladu sa onim što vlada na terenu. Ako se ustanovi da neki proizvodi koji su u nabavci poskupili nakon tog perioda mogu se skinuti sa te liste, ali će im biti ograničena marža", rekao je on.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik, ocijenio je da će biti štete za privredu, jer u ovom trenutku mnoge zemlje brane svoje proizvode, a Evropska unija je zatvorila svoje granice.

"Obavljamo razgovore s Kinom. UNDP je sabrao potrebe oba entiteta i Brčko Distrikta tako da očekujemo da bi oni mogli reagovati u vezi s ovim pitanjem. Pokušavamo razriješiti probleme tranzita roba preko drugih zemalja", kazao je Dodik.

Ponovio je i da najveća opasnost dolazi od neodgovornih pojedinaca, te da se kod ljudi mora razviti svijest da moraju biti korektni.

XS
SM
MD
LG