Dostupni linkovi

Ministarstvo tvrdi da u RS ima dovoljno zaliha hrane


Ljudi kupuju više nego ubičajeno kako bi stvorili zalihe zbog panike oko korona virusa

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da u ovom bh. entitetu u veleprodajnim i maloprodajnim trgovinskim objektima ima dovoljno prehrambenih roba, a u firmama u domaćoj prehrambenoj industriji na stanju ima dovoljno prehrambenih zaliha, tako da nema potrebe za bilo kakvim strahom da će doći do nestašice određenih vrsta prehrambenih roba.

"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske svakodnevno prati stanje zaliha prehrambenih roba u našoj prehrambenoj industriji, a paralelno s tim, proizvodnja primarnih poljoprivrednih proizvoda u Republici Srpskoj se odvija nesmetano", navode iz Ministartsva.

Uveravaju i da u zalihama koje ima prehrambeni sektor ima dovoljno količina zamrznutog mesa, sirovina i gotovih proizvoda od mesa, brašna i pšenice, prerađenog voća i povrća, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Osim toga, prema podacima iz poljoprivrednih apoteka, povećana je potražnja za repromaterijalom za sjetvu, pa se očekuje povećanje sjetvenih površina u predstojećoj proljetnoj sjetvi, što će obezbijediti i više hrane na tržištu", kaže se u saopštenju.

Dodaju i da povećanoj tražnji repromaterijala za proljetnu sjetvu, svakako doprinosi i redovna isplata podsticaja, a podsjećaju da je isplata svih obaveza iz prethodne godine obavljena u rekordnom roku, kako bi se poljoprivrednici na vrijeme mogli pripremiti za proljetnu sjetvu.

XS
SM
MD
LG