Dostupni linkovi

Oružane snage BiH počele postavljanje šatora za formiranje karantina na granične prijelaze


Postavljanje šatora na graničnom prelazu Izačić u Bosni i Hercegovini
Postavljanje šatora na graničnom prelazu Izačić u Bosni i Hercegovini

Oružane snage Bosne i Hercegovine počele su u četvrtak postavljanje šatora i prateće opreme na granične prijelaze u Bosni i Hercegovini, u svrhu formiranja karantina, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić.

Šatori se već postavljaju na granični prijelaz Gradiška,a u petak će biti nastavljeni i na još nekoliko lokacija.

"Na granične prijelaze Izačić, Gradiška, Brod, Rača, Šepak, Vardište i Bijača su upućeni naši ljudi sa šatorima i tamo će ih montirati. Dodaćemo još Zubce ukoliko bude potrebe na granici sa Crnom Gorom“, kazao je Okolić za RSE.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na vanrednoj sjednici, održanoj u srijedu poslijepodne donijelo Odluku o angažiranju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprječavanju širenja korona virusa u posebnim, šatorskim objektima za smještaj lica koja dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz inozemstva.

Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje vodiće ove aktivnosti a Oružane snage Bosne i Hercegovine, kaže Okolić radiće po njihovim zahtjevima.

„Mi ćemo raditi u saradnji sa tražiocima tih aktivnosti, da li ministarstava zdravstva, Granične policije ili bilo koga iz Koordinacionog tijela radi određivanja mikro i makro lokacija. Što se tiče ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, mi smo u obavezi da postavimo šatore i krevete, i prateću opremu za te krevete“, precizirao je Okolić.

Ovlaštenje za angažiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine važiće 30 dana.

Nakon što je Vijeće ministara BiH jučer donijelo Odluku o proglašenju stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kako je i najavljeno, danas je počelo postavljanje šatorskih karantina na graničnim prelazima.

Postavljanje šatora na graničnom prelazu Izačić
Postavljanje šatora na graničnom prelazu Izačić

Nešto iza 12 sati i na graničnom prelazu Izačić počelo je postavljanje šatora, a do kraja dana karantina bi trebala biti u funkciji. ​

XS
SM
MD
LG