Dostupni linkovi

Dva nova slučaja korona virusa u FBiH


Ljudi koji čekaju pregled ispred šatora koji je postavljen ispred Kliničkog centra u Sarajevu

Dva nova slučaja zaraze korona virusom potvrđena su nakon testiranja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kazala je Feni direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

Urađeno je ukupno devet novih testova, a dva su pozitivna - po jedan iz Zenice i Bihaća.

Od zaraženih, jedan je taksista, a drugi je bio u Italiji.

Također su testirani uzorci iz Brčkog, Kiseljaka i Sarajeva, ali su bili negativni.

Novi slučajevi u Mostaru i Konjicu

Dva nova slučaja potvrđena su danas i u Mostaru i četiri u Konjicu, saopštili su ranije danas na pres konferenciji iz Kriznog štaba Federalne uprave civilne zaštite.

Od danas Krizni štab HNK će biti zadužen za obavještavanje javnosti i to samo putem redovne konferencije za novinare svakoga dana u 13 sati.

“Radi se o kontaktima supruge prvozaraženog. Zaraženi su dobro, gotovo da nemaju nikakve simptome i u kućnoj su izolaciji", kazao je specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest Jurica Arapović.

Kako je rekao, epidemiološka situacija u Konjicu, gdje su ranije u četvrtak potvrđena četiri slučaja zaraze, nije povezana sa žarišnom točkom u Mostaru.

S novim potvrdama ukupan broj zaraženih u Bosni i Hercegovini skočio je na 47, odnosno 18 u Federaciji Bosne i Hercegovine, te 29 u Republici Srpskoj koja od jutros nije prijavila nijedan novi slučaj.

XS
SM
MD
LG