Dostupni linkovi

Širi se epidemija novog gripa


U Srbiji je potvrđeno 187 slučajeva obolelih od novog gripa, od kojih je dvoje preminulo. U više gradova je proglašena epidemija a vakcine neće biti pre kraja godine

Epidemija se širi u Srbiji na nove gradove a sedamdeset dva slučaja novog gripa dovode se u vezu sa putovanjem. Profesor dr Branislav Todorović iz epidemiološkog tima Srbije:

“Pored onih koje su proglašene u Kraljevu, Čačku, Užicu, Požegi, imamo i Niš, imaćemo sigurno u toku dana proglašenu epidemiju u Beogradu, mislim na deo koji je tzv. vojni sanitet, i pripreme su, na osnovu podataka i dokumantacije, obavljene i za Novi Sad.”

Šta nas očekuje, objašnjava epidemiolog Todorović:

“Ja ću reći otvoreno, da nikoga to ne zabrine, ali da shvatimo da je ovo blagi talas, i da ćemo sigurni imati još jedan do dva takvih talasa, i da onda dolazi onaj pravi pandemisjki udar sa značajnim brojem obolenja, najverovatnije iza Nove godine.“

Tridesetdvogodišnja Suzana R. druga osoba koja je u Srbiji preminula od novog gripa, je iz okoline Kruševca. Epidemiološka situacija u Kruševcu i celom Rasinskom okrugu nesigurna je i nema dovoljno aparata za veštačko disanje zbog čega se pacijenti sa najtežim simptomima šalju u kliničke centre u Nišu i Kragujevcu. To je za naš program izjavila Tanja Simović, direktorka Zavoda za javno zdravlje Kruševac:

“I to bez obzira na ovaj smrtni slučaj što se desio juče, već zbog toga što je u porastu, i to naglom porastu, broj pacijenata sa akutnim oboljenjima disajnih puteva na našem okrugu, i zbog toga što postoji cirkulacija virusa i u našem okruženju. Sada se jedan respirator nalazi na infektivnom odeljenju, mislimo da ćemo za sada moći da se snadjemo sa ovim jednim respiratorom, plus imamo nekoliko pokretnih u transportnim sredstvima.”


Iako zdravstveni zvaničnici poručuju da je najbolja preventivna mera vakcinacija stanovništva vakcine neće biti u Srbiji još dva meseca. Ali preduzete su sve mere da se ona hitno obezbedi, kaže doktor Branislav Tiodorović iz epidemioloskog tima:

“Tender će biti objavljen verovatno tokom naredna dva dana.

VAKCINA I ZA PREDSEDNIKA

RSE: Zašto to nije ranije uradjeno?

“Nije bilo moguće dobiti vakcinu kad su oni koji su imali para, nažalost mi smo jedan siromašna zemlja koja nije mogla da obezbedi sredstva kojima bi to mogla da plati odmah. Ista vakcina će biti data i gradjanima i…”


RSE: I predsedniku države?

“I predsedniku države.”

No, ministar zdravlja Tomica Milosavljević u danu kada je umrla i druga osoba od novog gripa ovako je objasnio gradjanima zašto će morati da potpišu saglasnost da li će primiti vakcinu ili ne:

“Ako odbije, ima pravo da je odbije ne možete mu narediti, onda mora da podeli odgovornost za to što je odbio, jer ako se sutra razboli neću mu ja biti kriv što je odbio. Onaj ko primi vakcinu takodje će potpisati, da postoji saglasnost da je primio, jer ako se desi da ga baš mnogo zaboli ruka, da zna da je to zbog toga što je to neželjeni efekat koji mora da prihvati.”

Zbog novog gripa povećana je tražnja za zaštitnim i epidemiološkim maskama. Firma "9. septembar" iz Gornjeg Milanovca, koja jedina u jugoistočnoj Evropi proizvodi trenutno najtraženiji medicinski proizvod, dnevno isporuči oko 60 hiljada maski. Vlasnik Mirko Kovačević, kaže za naš radio da se sve proizvedene količine isporučuju kupcima u Srbiji, ali da ne mogu da zadovolje potražnju:

“Radi se u tri smene, radimo i subote i nedelje, i državne praznike. Radnika je angažovano oko dvadesetak samo na proizvodnji maski. Trenutno u inostranstvo ne ide ništa, sve ide na domaće tržište. Mnogo je veća potražnja nego što možemo mi da proizvedemo.”
XS
SM
MD
LG