Dostupni linkovi

Vlasti Srbije 'da prestanu sa maltretiranjem poslanika Crne Gore'


Granični prelaz Batrovci (ilustrativna fotografija)
Granični prelaz Batrovci (ilustrativna fotografija)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je, povodom privođenja poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Dragice Sekulić prilikom ulaska u Srbiju, da maltretiranja nisu mjera dobrosusjedskih odnosa, te pozvalo srbijanske vlasti "da prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima".

Najavljujući da će zatražiti od zvaničnih organa Republike Srbije objašnjenje o postupanju granične policije prema poslanici Sekulić i drugim slučajevima zadržavanja crnogorskih poslanika, Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore konstatuje da se ovakav manir ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj.

Bivšu ministarku ekonomije u Vladi Crne Gore i sadašnju poslanicu DPS-a Dragicu Sekulić policija Srbije zadržala je na granici sa Crnom Gorom, a zatim privela u policijsku stanicu nakon što je kod nje pronašla šest tableta bromazepama 7. septembra.

Srpska policija tereti Sekulić za krivično djelo koje se odnosi na posjedovanje psiho-aktivnih supstanci.

"Nakon tri sata u policijskoj stanici, 'učinili' su nam i pustili nas da se branimo sa slobode zbog posjedovanja psiho-aktivnih supstanci, a protiv nas su pokrenute krivične prijave", navela je Sekulić.

Do maltretiranja crnogorskih poslanika na graničnim prelazima, prilikom prelaska iz Crne Gore u Srbiju, došlo je nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici 17. juna.

Kroz detaljne pretrese i višečasovno zadržavanje u Srbiji su prošli poslanici: Draginja Vuksanović Stanković, Božena Jelušić, Suada Zoronjić, Ervin Ibrahimović i Damir Šehović.

"Još jedno nekorektno postupanje na granici Republike Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se ovakav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj. Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zbog ovog, kao i ranijih sličnih slučajeva poziva vlasti Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima", navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva.

Srpski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin se, nakon usvojene Rezolucije o genocidu u Srebrenici, založio da se crnogorskim poslanicima zabrani ulazak u Srbiju.

"Svima je jasno da privođenja i maltretiranja poslanika crnogorske Skupštine nisu mjera dobrosusjedskih odnosa i ne nailaze na odobravanje nikoga u političkom životu kako Crne Gore, tako ni Srbije, bez obzira na kom se dijelu političkog spektra nalazili", kažu u crnogorskom Ministarstvu, dodajući da posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša.

"Što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusjedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države", ističe Ministarstvo.

Osuda zbog neosnovanog privođenja poslanice Dragice Sekulić na granici Republike Srbije stigla je iz nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje.

"Neprijatnost koju trpe poslanici Skupštine Crne Gore obavezuje Vladu Crne Gore da zaštiti integritet i dostojanstvo države. Ima li Vlada snage i hrabrosti za to?", navodi se u saopštenju Centra.

Privođenje poslanice Sekulić u Srbiji oštro su osudile opozicione političke partije koje zahtijevaju reakciju Vlade Crne Gore prema državnim institucijama Srbije.

XS
SM
MD
LG