Dostupni linkovi

Crnogorska poslanica 'ponižavana' na beogradskom aerodromu


 Draginja Vuksanović Stanković u Podgorici 5. jula
Draginja Vuksanović Stanković u Podgorici 5. jula

Opoziciona Socijalidemokratska partija (SDP) zahtijevaće od Vlade Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova da ostvari komunikaciju sa nadležnim ministarstvom u Srbiji kako bi dobili informaciju o tretmanu poslanice ove partije Draginje Vuksanović Stanković od strane pripadnika policije Srbije na aerodromu „Nikola Tesla“, rečeno je na konferenciji ove partije održanoj u Skupštini Crne Gore.

Uz to traže informaciju o tome šta dalje mogu očekivati crnogorski poslanici prilikom ulaska u Srbiju.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković saopštila je da je imala neprijatnosti tokom pasoške kontrole kako prilikom ulaska u Srbiju 30. juna, tako i u vrijeme izlaska iz te zemlje 4. jula.

„U momentu kada sam na pasoškoj kontroli u Srbiji predala ličnu kartu, rekli su mi da sam označena crvenom bojom u kompjuteru i da treba da uslijedi pretres. Pretresana sam do zadnjeg detalja, nisam dobila bilo kakvo obrazloženje. Tokom povratka u Crnu Goru puštena sam poslije 40 minuta, takođe uz pretres“, navela je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila da kako je rekla neće biti vazal niti sluga trenutnoj zvaničnoj politici Srbije.

„Prema meni se postupalo kao prema potencijalnom kriminalcu, od pretresanja do najsitnijih detalja do provokacija na nacionalnoj osnovi. Nikada neću biti izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju. Prema Srbiji imam posebnu emociju. A zvaničnu politiku Srbije nikada neću izjednačiti sa srpskim narodom i državom Srbijom“, rekla je Vuksanović Stanković.

Reakcija šefa diplomatije CG

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović saopštio je da ne razumije razloge zbog kojih je poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković, dva puta u roku od sedam dana, zadržavana na aerodromu u Beogradu.

“Ja sam manje više neformalno upoznat sa razlozima zadržavanja (poslanice Vuksanović Stanković) ali ne bih sad o tome javno govorio. Poenta je da je ambasada Crne Gore u Beogradu odmah reagovala i kontaktirala ministarstvo spoljnih poslova (Srbije) i gospođa Vuksanović Stanković je odmah poslije toga puštena na let za Podgoricu”, rekao je ministar Radulović odgovarajući na pitanje da li je ministarstvo upoznato sa slučajem uznemiravanja poslanice SDP na aerodromu u Beogradu.

Šta kažu u SDP-u?

U SDP-u smatraju da je maltretiranje poslanice Vuksanović Stanković posljedica glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu, nakon čega je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio mogućnost zabrane ulaska u Srbiju poslanicima koji su glasali za Rezoluciju.

„Mi se pitamo da li je ovo operacionalizacija onoga što je Vulin najavio. Izjava ministra unutrašnjih poslova je stav zvanične politike jedne Vlade. Istovremeno, Srbija nam ne izručuje kriminalce kao što je Svetozar Marović, ali zato poslanike crnogorskog parlamenta tretiraju kao kriminalce“, rekao je funkcioner SDP Ivan Vujović konstatujući da je to upečatljiv dokaz odnosa zvanične Srbije prema Crnoj Gori.

Dvotrećinska većina poslanika Skupštine Crne Gore usvojila je 17. juna Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

To je izazvalo nezadovoljstvo Demokratskog fronta, najvećeg političkog saveza u vlasti Crne Gore. Usvajanje Rezolucije o Srebrenici je otvorilo pitanje opstanka Vlade Crne Gore i vladajuće koalicije.

Uslijedile su žestoke reakcije i iz Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da će tražiti da se, onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

„Neka svoje porodice, dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori“, napisao je Vulin u saopštenju za javnost 18. juna.

Upitani o reakciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore prema zvaničnim organima Srbije, Vujović je rekao da je ministarstvo reagovalo tokom prvog pretresanja Vuksanović Stanković, te da je uslijedila i neformalna reakcija tokom drugog pretresanja. On smatra da reakcija ministarstva nije dovoljna te da se slučaj ne smije tretirati kao izolovan.

„Treba ga tretirati maksimalno ozbiljno, jer mi moramo da znamo šta očekuje poslanicu Vuksanović Stanković ili nekog drugog poslanika koji je glasao za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ili nekog drugog državnog funkiconera ili građanina, a čiji se politički stavovi ne sviđaju aktuelnoj Radikalno- SPS vlasti u Beogradu. Da li će oni proći ovakvu torturu, ponižavanje i torturu kao što je prošla naša poslanica? A to treba da odgovore državni organi Crne Gore“, rekao je Ivan Vujović.

Kada SDP objavio informaciju o tome šta prolazi poslanica Vuksanović Stanković na beogradskom aerodromu, reagovale su uglavnom opozicione političke partije. Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je na Twitteru osudio događaj.

"Poruke kojima se na način pun neistina i podmetanja komentarišu odluke crnogorskog parlamenta (o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici), praćeni pozivima visokih zvaničnika za zabranu ulaska u zemlju predsjedniku i poslanicima crnogorskog parlamenta, uz konstantno crtanje meta i vođenje prljavih medijskih kampanja protiv predsjednika Skupštine i Vlade Crne Gore, čemu se danas nadovezuje i neuobičajeno i, vjerujem, nepotrebno ophođenje prema poslanici Draginji Vuksanović Stanković na aerodromu u Beogradu, sigurno je sve, samo ne pokazatelj želje za dobrim bratskim, prijateljskim, komšijskim i regionalnim odnosima", napisao je Bečić.

Ministrastvo vanjskih poslova Srbije nije se do sada oglašavalo ovim povodom.

XS
SM
MD
LG