Dostupni linkovi

Crnogorski nastavnici 'pali' na testovima za malu i veliku maturu


Snimanje testa na maturskom ispitu i dijeljenje u viber grupi "Druženje", Podgorica, april 2023.
Snimanje testa na maturskom ispitu i dijeljenje u viber grupi "Druženje", Podgorica, april 2023.

Osnovno tužilaštvo u Rožajama ispituje ko je crnogorskim polumaturantima dostavio testove iz matematike sat prije polaganja ispita, zbog čega je 20. aprila prekinuto testiranje, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u tom tužilaštvu.

Navode da do sada nijesu primili krivičnu prijavu povodom "curenja testova", ali su nakon medijskih izvještaja da se to dogodio na teriotoriji Rožaja samoinicijativno pokrenuli istragu.

"U skladu sa rezultatima izviđaja tužilaštvo će donijeti odluku da li je neko lice iz Rožaja izvršilo bilo koje djelo koje se goni po službenoj dužnosti" , naveo je rukovodilac Aldin Kalač.

To je skandal prvog reda, kaže za RSE Radomir Božović, predsjednik Sindikata prosvete, koji ne isključuje mogućnost da je test procurio i iz štamparija, ali da je ipak vjerovatnije da je u pitanju neka od obrazovnih insttucija.

"Blizu smo zapravo ako kažemo da su testovi procureli iz Ispitnog centra ili škola", naglašava Božović.

Smatra da je umjesto nagađanja ko je dostavio testove najvažnije otkriti i adekvatno kazniti počinioca da se djeci ne bi poslala poruka:

"Evo, djeco, može da se prepisuje i vara."

Dijeljenje odgovora na maturskom ispitu u viber grupi, i snimanje testa, Podgorica, april 2023.
Dijeljenje odgovora na maturskom ispitu u viber grupi, i snimanje testa, Podgorica, april 2023.

Ko je u lancu nadležnih za sprovođenje testiranja odgovoran za curenje testova treba da utvrdi istraga, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Slobodan Savović, direktor Direktorata za opšte i srednje obrazovanje, kaže za RSE da će taj resor insistirati da svaki počinilac bilo kojeg prekršaja snosi odgovornost:

"To jest da odgovornost bude personalizovana i da u zakonskim okvirima snosi posledice."

Godinama unazad tokom testiranja za malu i veliku maturu pojedini nastavnici, učenici i njhovi roditelji ukazuju na neregularnosti. Nije međutim, poznato da je do sada neko zbog toga snosio odgovornost.

Šta se desilo sa polumaturskim iz matematike?

Eksterno testiranje je organizovao Ispitni centar, koji izrađuje testove i u hermetički zatvorenim vrećicama ih dostavlja upravama škola.

Da bi bile spriječene zloupotrebe na eksternoj provjeri znanja svi polumaturanati su istovremeno 20. aprila polagali matematiku.

Uprkos tome, testovi su procureli, a iz Ministarstva prosvjete saopštili su da provjera znanja nije održana po odluci Ispitnog centra:

"Naime, Ispitni centar je utvrdio da nisu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama".

U tom momentu u nekim školama đaci su uveliko rješavali zadatke kada im je saopšteno da se test prekida zbog neregularnosti.

Roditelj učenika devetog razreda, Milan iz Podgorice, smatra da ova dešavanja upozoravaju na uzdrman sistem vrijednosti u prosveti, koji djecu treba da uči pravim vrijednostima:

"Ova situacija baš ne pomaže izgradnji povjerenja djece u školski sistem i institucije, u društvo u kojem treba da se osjećaju sigurno i da budu ocijenjeni za ono što rade".

Njegovo dijete je, kaže, uveliko radilo test kada su ih obavijestili o prekidu testiranja.

"To je za djecu bilo iznenađenje, možda i svojevrsni šok. Moje dijete je bilo razočarano jer je nakon višesedmičnih priprema i privatnih časova očekivalo da će se i to završiti da bi se posvetilo drugim predmetima i postiglo što bolji uspjeh na kraju godine", priča za RSE.

Naglašava i da su djeca dovedena u nezavidan položaj na par sedmica do kraja školske godine jer će testiranje biti ponovljeno:

" Uz to ta djeca sada razmišljaju o upisu u srednju školu, o broju bodova i ovaj period je veoma stresan za njih. Imaju i polumatursko veče, što je dodatni stres. A riječ je o djeci od 15 godina. Dakle, u jeku su puberteta i mnoge stvari im nijesu jasne".

Ministarstvo je saopštilo da će ponovljeni polimaturski ispit iz matematike biti 26. maja.

Kako se polagao maturski pomoću Vibera?

Ovo je drugi slučaj neregularnosti u poslednjih deset dana tokom polaganja male i velike mature.

Prethodno su 11. aprila prijavljenje zloupotrebe tokom polaganja maturskog ispita iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika.

"U viber grupi 'Druženje' od preko 3.000 članova maturanti su razmjenjivali testove i rešenja ispitnih pitanja ", potvrdio je za RSE Krsto Vuković, direktor srednje škole "Danilo Kiš" u Budvi.

"To je skandalozno i to je jasan poziv da ministar prosvjete mora da reaguje", kaže Vuković.

Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja. Podgorica, april 2023.
Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja. Podgorica, april 2023.

On smatra da je to jasan znak da kompletan etos u školama ne funkcioniše.

"Umjesto pravog vrijednosnog sistema koji škole treba da promovišu učimo djecu da prepisuju, odnosno učimo ih prevarama", naglašava Vuković.

Dodaje da "to ne smije da se gura" pod tepih:

"U Ispitnom centru moraju da odgovaraju najodgovorniji od vrha od direktora pa nadalje. Naravno, moraju da odgovaraju i direktori škola u kojima se ovo događa."

On je dešavanja prijavio nadležnima i tražio zaštitu za 170 maturanta škole u kojoj je direktor i gdje je, tvrdi, ispoštovana procedura tokom polaganja.

Šta kažu maturanti?

Maturantkinja Milica iz nikšićke Gimnazije kaže da je ta viber grupa nekim učenicima omogućila da urade ovaj test bolje:

"Ali ne bi bilo fer eliminisati ispite svih članova jer nijesu svi iz grupe imali mogućnost da vide odgovore. Neki nijesu imali telefone. I to zahvaljujući nejednakosti koju su prouzrokovali upravo oni zaduženi da se procedura ispoštuje, a to su profesori."

Ona smatra da test ne treba da bude poništen jer se iste stvari dešavaju godinama unazad. I dodaje da "sve to znaju i profesori i ministarstvo" koji, kaže, to prećutno podržavaju.

"U nekim učionicama su test -administatori slikavali testove i slali ih profesorima maternjeg da ih urade. Logično je da su svi koji su bili u nemogućnosti da prepisuju diskriminisani, a to su učenici koji su učili i pokušali da urade ovaj test bez tuđe pomoći", kaže Milica.

Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja, Podgorica, april 2023.
Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja, Podgorica, april 2023.

Test-administratora određuje Ispitni centar iz reda nastavnika, ali ne može biti izabran nastavnik istog ili srodnog predmeta iz kojeg se vrši provjera znanja.

Maturant nikšićke Gimnazije, Marko, kaže da se u toj školi masovno prepisivalo, što je, smatra, obesmislilo taj ispit.

" U zavisnosti od toga unutar koje učionice se nalazite, zavisi i rezultat vašeg maturskog ispita. Pri ulasku nam je rečeno da telefone odložimo, ali to nije spriječavalo bilo koga od nas da zadrži telefon ili šverc. Većina administratora je žmurila na prepisivanje čime su neki dobili mogućnost da ispit, od kog zavisi upis na fakultet, urade mnogo bolje od onih koji doslovno nijesu smjeli da se okrenu".

Neki administratori zaduženi za kontrolu, kaže Marko, pomagali su učenicima i rješavali im pitanja.

Nikšićki maturanti su ogorčeni što je do interesovanja za neregularnosti došlo tek kada se saznalo za viber grupu:

"Ta grupa predstavlja najmanji problem, jer do trenutka njenog otkrića nikog nije bilo briga za diskriminaciju sa kojom su svakako svi bili upoznati", kaže Marko.

Ministarstvo najavilo istragu

Savović iz Ministarstva kaže da će dešavanja u pomenutoj viber grupi biti predmet policijske istrage. Naglašavaju da prepisivinje ipak nije bila masovna pojava na maturi:

"Smatramo da nije bilo zloupotrebe u tolikom obimu da bi se taj test morao poništiti. Tokom ocjenjivanja ćemo dobiti egzaktne podatke iz Ispitnog centra i moći da adektvatno odgovorimo. Ove godine maturantni su na ispitnom listiću imali upozorenje o posledicama korišćenja nedozvoljena sredstva."

Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja, Podgorica, april 2023.
Odgovori na maturskom testu u viber grupi tokom polaganja, Podgorica, april 2023.

Povodom ovog slučaja iz Ispitog centra se nijesu zvanično oglašavali, a direktorica Dragana Dmitrović nije odgovarala na upit RSE: da li će i ko snositi odgovornost za propuste.

Ministarstvo poručuje da su sve aktivnosti tokom testiranja upravo i služe kako bi čitavom društvu pokazali da je "društveno neprihvatljivo ostvarivati uspjeh uz pomoć prevara i prepisivanja".

* RSE je fotografije iz viber grupe "Druženje" ustupio profesor Krsto Vuković

XS
SM
MD
LG