Dostupni linkovi

'Ne damo đecu u četnike': Protesti zbog spornih imenovanja direktora škola u Crnoj Gori


Građani su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, 21. jula tražili ostavku ministarke Vesne Bratić, ali i cijele vlade
Građani su ispred Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u Podgorici, 21. jula tražili ostavku ministarke Vesne Bratić, ali i cijele vlade

Protesti, oštre osude, interpelacija za razrješenje ministarke prosvjete Vesne Bratić, rezultati su procesa masovne smjene dosadašnjih direktora osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori i imenovanja vršilaca dužnosti, a među kojima su i branioci ratnih zločinaca, promoteri četničkog pokreta, antivakseri.

Dio novopostavljenih rukovodilaca bllizak je prosrpskom Demokratskom frontu.

Protest za ostavku ministarke prosvjete Crne Gore
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Protest zbog smjena direktora škola

Grupa građana, među kojima su poslanici i funkcioneri opozicionih stranaka, protestovala je danas 21. jula ispred Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta zbog, kako su naveli, skandaloznih naimenovanja u školstvu.

Poručili su da neće dozvoliti fašizam u Crnoj Gori i tražili smjenu aktuelne ministarke Vesne Bratić. Nosili su transparente "Ne damo đecu u četnike", "Ministarstvo etničkog čišćenja", ”Sa fašizmom nema relaksacije”.

„Ne pristajemo da preko naše djece i obrazovnog sistema realizujete velikosrpski nacionalizam i projekat srpski svet. Za zasluge i usluge Srpske pravoslavne crkve za pobjedu na izborima nosioci vlasti neka se zahvale na drugačiji način“, kazao je građanin Nebojša Mrvaljević.

Građanski aktivista Aleksandar Zeković poručio je da je aktuelna Vlada marioneta velikosrpske vlasti:

„Pseudoevropske strukture podržavaju ovu Vladu, to je njihova obmana. Svaki ministar aktuelne vlade se zove Vesna Bratić, i svaki poslanik, dok god podržavaju ovu Vladu čiji odlazak tražimo“.

U novoj Vladi Crne Gore koja je izabrana 4. decembra prošle godine, većina ministara bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a Zdravko Krivokapić je na predlog SPC izabran za premijera. Nju su izglasali pojednici avgustovskih izbora, prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

Nakon burnih reakcija javnosti povodom imenovanja novih direktora, oglasilo se saopštenjem Ministarstvo prosvjete nazivajući bunt dijela javnosti "nepoštenim postupanjem":

“Nepošteno postupanje javnosti nalikuje na diskriminaciju prema novoizabranim vršiocima dužnosti direktora osnovnih i srednjih škola, koji su, ponavljamo, birani nepartijski i kojima su se vrednovali profesionalni angažman, znanje, kompetencije i stručnost”, navelo je Ministarstvo prosvjete poručujući ujedno razriješenim direktorima škola “koji vjeruju da su nezakonito razriješeni, da pravdu mogu potražiti pred državnim institucijama i da tamo zaštite svoja prava”.

Zahtjev za smjenu ministarke

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je Skupštini interpelaciju za razrješenje ministarke prosvjete Vesne Bratić. S obzirom da u parlamentu ima 40 opozicionih poslanika fali im najmanje jedan glas iz redova parlamentarne većine za ovu inicijativu

Visoki funkcioner SDP-a Ivan Vujović za Radio Slobodna Evropa objašnjava da je smjena Bratić neophodna zbog njene političko ideološke prošlosti koja nema veze sa konceptom građanskog društva. Kako kaže, radi se o osobi koja je profilisana kao rigidni kleronacionalista:

“Odluka o smjenama direktora je klasični politički revanšizam. A skandal oko postavljenja direktorke škole u Baru, osobe koja je prepoznata po veličanju ratnih zločinaca i koja je direktno politički instrumentalizovala djecu, bio je inicijalna kapisla. A ko zna koliko takvih slučajeva još ima”.

Vujović navodi da podršku, osim opozicionih stranaka, očekuje i od stranaka iz vlasti koje sebe promovišu kao građanske:

“Posebno tražimo podršku od Demokrata i Građanskog pokreta URA. Želimo da testiramo ove dvije partije koje se žele zvati građanskim, da li su spremne da podrže smjenu ministarke Bratić”.

Sporna imenovanja

Ministarstvo prosvjete postavilo je 12. jula, a potom, osam dana kasnije, pod pritiskom javnosti, opozvalo za vršiteljku dužnosti direktorku Osnovne škole “Jugoslavija” u Baru, učiteljicu Radu Višnjić.

Višnjić je prošle godine, u vrijeme vlasti Demokratske partije socijalista, dobila otkaz u istoj školi zbog pokušaja političke zloupotrebe učenika.

Ona je tokom protesta vjernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog Zakona o slobodi vjeroipovijesti početkom 2020. godine, naložila učenicima da crtaju zastave trobojke, simbol SPC i prosrpskih političkih partija u Crnoj Gori. Potom je fotografiju učenika sa crtežima podijelila na društvenim mrežama.

U oktobru iste godine, u vrijeme epidemije korona virusa, pozvala je učenike da prisustvuju crkvenom obredu u barskom Hramu SPC. Na objavljenim fotografijama vidi se velika grupa djece, koja bez fizičke distance, ljube krstove i kleče u crkvi. Na društvenim mrežama je objavljivala stihove i poruke podrške, u Hagu osuđenom, ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Nakon burnih reakcija javnosti, Ministarstvo prosvjete je saopštilo da su se u slučaju Rade Višnjić “pojavili privatni materijali opscene prirode”, nakon čega je donijelo odluku o njenom razrješenju.

Uslijedile su reakcije partija, nevladinog sektora, građanskih aktivista, u kojima je navedeno da je njeno postavljenje udar na građanski koncept drustva, te da je morala biti smijenjena zbog političke i vjerske indoktrinacije đece, i veličanja ratnih zločinaca a nikako zbog stila privatnog života.

Funkcioner Demokratskog fronta i bivši predsjednik Skupštine Opštine Berane Goran Kiković je, odlukom Ministarstva prosvjete, imenovan za v.d. direktora Doma učenika u Beranama.

Kiković je bio jedan od inicijatora za postavljanje spomenika u Beranama četničkom kompandantu iz Drugog svjetskog rata Pavlu Đurišiću 2017. godine. koji je odgovoran za masovna ubistva na sjeveru Crne Gore i Sandžaku uglavnom pripadnika bošnjačkog stanovništva.

Bio je na čelu Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova u Beranama, kada je predloženo - da jedna ulica dobije ime haškog osuđenika Ratka Mladića.

Bošnjačka stranka je ocijenila da imenovanje Kikovića svjedoči o ugroženosti građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore jer je “riječ o predsjedniku četničkog pokreta u Beranama” a funkcioner opozicionih Socijaldemokrata Damir Šehović da “ministarka prosvjete za direktore imenuje svoje ideološke drugove” koji su otvoreni podržavaoci četničkog pokreta.

Maja ove godine za vršioca dužnosti direktorice Direktorata za predškolsko vaspitanje, osnovnu školu i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, postavljena je Slavica Ilinčić na čijem se Facebook profilu može vidjeti zastava NATO-a u plamenu, poruka “Kosovo je dio Srbije” a na temu vakcinacije protiv korona virusa, da ona “viruse rastjeruje duvanskim dimom”.

I sama ministarka Vesna Bratić se krajem prošle godine, nakon što je premijer Zdravko Krivokapić predložio za tu funkciju, našla u fokusu javnosti zbog ranijih izjava u kojima, dio nevladinog sektora nazova "huntom", porijeklo Crnogorca stavlja u kontekst "etničkog inžinjeringa", za sebe kaže da je "žena četnik", regionalnog kolumnistu i borca protiv nacionalizma i primitivizma Borisa Dežulovića naziva ustašom…

​Partijska imenovanja

No, osim ideološki spornih imenovanja, malobrojne informacije o novim direktorima, jer ih Ministarstvo obrazovanja i pored zahtjeva medija ne objavljuje, upućuju na nastavak prakse partijskog zapošljavanja koje je karekterisalo i prethodnu vlast.

Na direktorsko mjesto podgoričke Gimnazije privremeno je postavljena, odlukom Ministarstva prosvjete, profesorica srpskog jezika Biljana Vučurović, supruga poslanika Demokratskog fronta Jovana Vučurovića.

U Budvi je za v.d. direktoricu Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ imenovana profesorica Nada Purić, bivša potpredsjednica Socijalističke narodne partije, koja je dio vladajuće koalicije.

Za vršiteljku dužnosti direktorke gimnazije Kotor imenovana je profesorica Slavica Stupić, koja je tokom prošlogodišnjih lokalnih izbora u Kotoru bila na izbornoj listi koju je predvodio Demokratski front.

'Sječa' direktora posledica revanšizma nove vlasti

Sve smjene direktora škola kojima nije istekao mandat su nezakonite, jer nema dokaza da je bilo ko od smijenjenih direktora zloupotrijebio svoj položaj ocjenjuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) Snežana Kaluđerović viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje.

Ne sporeći želju Ministarstva prosvjete da eliminiše partijska zapošljavanja koja su bila evidentna kod prethodne vlasti Demokratske partije socijalista, Kaluđerović kaže da se izbor novih vršilaca dužnosti direktora škola ne sprovodi na legalan način:

Nova vlast je u predizbornom periodu obećavala da će se izbor obrazovnog kadra vršiti isključivo na osnovu profesionalnog kvaliteta i eksperskog znanja, a što će suzbiti sve oblike diskriminacije. To ne vidimo na osnovu novih imenovanja direktora škola i smatramo da se radi o ideološkom pogledu aktuelne ministarke
Snežana Kaluđerović viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje

“Ovom sječom direktora se demonstrira revanšizam. Imenovanim novim direktorima je i dalje ključna preporuka partijsko ideološka podobnost”.

Kaluđerović podsjeća da je aktuelna situacija identična sa ranijom praksom kada su ministri zapošljavali svoj partijski kadar uz nepotizam:

“Nova vlast je u predizbornom periodu obećavala da će se izbor obrazovnog kadra vršiti isključivo na osnovu profesionalnog kvaliteta i eksperskog znanja, a što će suzbiti sve oblike diskriminacije. To ne vidimo na osnovu novih imenovanja direktora škola i smatramo da se radi o ideološkom pogledu aktuelne ministarke”, kaže Kaluđerović.

I ministarka Bratić je obećala prekid prakse partijskog zapošljavanja iz vremena vlasti Demokratske partije socijalista:

„Imenovanje novih direktora javnih ustanova izvršiće se bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji“, saopštila je ministarka u maju ove godine na skupštinskom zasijedanju.

Direktori gotovo svih osnovnih i srednjih škola smijenjeni su na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu 12. juna ove godine, a na njihova mjesta su postavljeni vršioci dužnosti na rok od šest mjeseci. Većina je dobila cirkularno pismo uz obrazloženje da su povrijedili radnu obavezu zato što nijesu formirali Školski odbor.

U crnogorskom obrazovnom sistemu radi oko 400 direktora i 600 njihovih pomoćnika.

XS
SM
MD
LG