Dostupni linkovi

Smijenjena direktorica škole u Baru koja je pozivala učenike na moleban


Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar, oktobar 2020
Učenici odjeljenja V-2 na molebanu u Hramu Sv. Jovana Vladimira, Bar, oktobar 2020

Građanski pokret URA pozdravlja odluku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) da razriješi Radu Višnjić, vršiteljku dužnosti direktorice Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru, saopšteno je 20.jula iz te partije.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije se oglasilo ovim povodom.

Smjena Višnjićeve dolazi nakon žestokih reakcija javnosti na njeno imenovanje za direktoricu škole, pošto je prošle godine dobila otkaz jer je učenike zvala na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u tom gradu.

URA je dio vlasti sa prosrpskim Demokratskim frontom i Demokratama.

Opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) pokrenuće interpelaciju za smjenu ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić zbog, kako navode, skandaloznih imenovanja v.d. direktora obrazovnih institucija.

Interpelacija u kojoj će se tražiti smjena ministarke Vesne Bratić je pripremljena i danas će biti proslijeđena partijama vlasti - URA i Demokratama, kao i kolegama u opoziciji, saopštio je predsjednik SDP-a Raško Konjević 20.jula

"Očekujemo podršku i od kolega iz vladajuće većine. Razloga je više nego dovoljno", naveo je Konjević na Tviteru.

Inicijativa SDP , između ostalog, reakcija je na i odluku ministarke Bratić da za vršioca dužnosti direktorice Osnovne škole” Jugoslavija” u Baru postavi Radu Višnjić.

Nakon brojnih negativnih reakcija javnosti i najava protesta zbog ovog postavljenja 19.jula oglasilo se Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta saopštivši da je promijenilo ugao percepcije na izbor Višnjićeve:

“Kako su se u međuvremenu u slučaju kandidature R. V. pojavili privatni materijali, lične ali i opscene prirode, koje MPNKS dosad nije moglo imati na uvid, niti odrediti na osnovu datih sadržaja, čitav slučaj je tek kasnije, i sa naše strane drugačije percipiran”, naveli su iz kabineta ministarke Bratić.

Ministarstvo nije pojasnilo formulaciju o “privatnim materijalima opscene prirode”.

Višnjić koja je u istoj školi radila kao učiteljica, u novembru prošle godine dobila je otkaz nakon što je utvrđeno da je počinila težu povredu radne obaveze kada je preko interneta pozivala učenike na moleban. U tom periodu Ministarstvo prosvjete je kontrolisala sada već bivša vlast Demokratske partije socijalista (DPS)

Scene iz hrama djece koja kleče na podu, bez poštovanja mjera u vrijeme epidemije, izazvale su brojne kritike. Postupak učiteljice tada su osudili iz Ministarstva prosvjete i Ministarstva za ljudska i manjinska prava, na čijem čelu su bili ministri iz bivše vlasti.

Oni su ocijenili da je Višnjić zloupotrijebila djecu i njihovo zdravlje, pošto je moleban bio održan u jeku pandemije korona virusa.

U međuvremenu učiteljica Višnjić je na društvenim mrežama otvoreno podržala ratnog generala bosanskih Srba, Ratka Mladića tokom izricanja presude kojom ga je sud u Hagu 8. juna osudio na doživotnu robiju zbog genocida u Srebrenici.

“Višnjić isključivo može i treba biti razriješena zbog političke i vjerske indoktrinacije đece, nacionalističkih ispada i veličanja ratnih zločinaca a nikako zbog stila privatnog života i postojanja nekih opscenih materijala čiju objavu, ukoliko su doista njeni, gospođa Višnjić nije odobrila”, naveo je aktivista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković.

Iz vladajuće URA su 19. jula ocijenili da se imenovanjem Višnjićke urušava građanski koncept države, dodatno polarizuje društvo i ne radi u interesu profesionalizacije školstva.

Iz opozicione DPS su poručili da “vulgarna smjena direktora i nakaradni izbor novih vršilaca dužnosti prema utvrđenim partijskim kvotama partija na vlasti, uvodi Crnu Goru u morbidnu politizaciju prosvjete”

I izbor Vesne Bratić za ministarku u Vladi premijera Zdravka Krivokapića 4. decembra prošle godine izazvao je brojne javne reakcije zbog stavova koje je objavljivala na društvenim mrežama.

Vladu je izabrala nova parlamentarna većina koju čine prosrpski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA, koji su osvojili tijesnu većinu na izborima 30. avgusta 2020. Promjena vlasti poslala je nakon tri decenije DPS u opoziciju.

Ministarka Bratić sprovodi široke kadrovske promjena u crnogorskim obrazovnim institucijama na osnovu novog Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koji je stupio na snagu 12. juna.

Ona je smijenila direktore gotovo svih osnovnih i srednjih škola i na njihova mjesta postavila vršioce dužnosti na rok od šest mjeseci.​

XS
SM
MD
LG