Dostupni linkovi

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića među prijedlozima za naziv ulice u Beranama


Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Ratko Mladić je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Ime haškog osuđenika Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, nalazi se među prijedlozima za naziv ulice u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore.

Prijedlog je na listi koju je usvojio opštinski Savjet za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova. U Beranama je gotovo polovina stanovništva srpske nacionalnosti.

Na čelu opštinskog Savjeta je Goran Kiković iz Nove srpske demokratije, partije Andrije Mandića. Ta partija je deo Demokratskog fronta, koalicije koja je na vlasti na državnom nivou sa još dvije koalicije - Demokrate i građanski pokret URA.

Brisel se protivi

Veličanje ratnih zločina u suprotnosti je sa osnovnim evropskim vrijednostima i očekujemo od političkih lidera, uključujući i one na lokalnom nivou, da poštuju žrtve prošlih konflikata, saopšteno je u Briselu povodom inicijative da ulica u Beranama dobije ime generala Ratka Mladića.

Kako je saopštila portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez "glorifikovanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i ratne zločine, u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrijednostima".

Kako dalje, poslije inicijative?

Prijedlozi koje usvoji Savjet za davanje imena ulica i trgova moraju proći proceduru koja uključuje i javnu raspravu, odobrenje resornog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, da bi o njima u konačnom odlučivali odbornici lokalnog parlamenta.

"Tako da to nije usvojeno, Savjet koji je sastavljen od predstavnika političkih partija, nevladinih organizacija itd, može da uzme u obzir sve prijedloge građana i proslijede u dalju proceduru, ali to nije konačan stav ni lokalne samouprave, ni Opštine Berane, a ni nadležnih instanci. To je ostalo samo na nivou prijedloga", kaže predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić za Radio Slobodna Evropa.

Šćekić je čelnik Socijalističke narodne partije, članice vladajuće koalicije na državnom nivou.

O tome kako sa pozicije predsjednika opštine komentariše činjenicu da jedan haški osuđenik uopšte može biti nečiji prijedlog za imenovanje ulice, Šćekić kaže da se uvijek bori protiv generalizovanja.

"Ne želim da pričam o bilo kom prijedlogu pojedinca, jer će nadležne instance odlučivati o tome. A pojedincima svašta pada na pamet. Ali, to nije konačno, i ja takve stvari ne prihvatam", kaže Šćekić.

Ocjene nevladinih organizacija

Iz nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuju da je već samim prijedlogom izvršeno krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

"U tom dijelu pozivamo i Tužilaštvo da ovaj slučaj procesuira", navode direktorice HRA Tea Gorjanc Prelević i CGO Daliborka Uljarević i dodaju da je Ratko Mladić kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS) prvostepeno osuđen za genocid u Srebrenici i druge zločine i očekuje se da će ta presuda uskoro postati pravosnažna.

Iz HRA i CGO podsjećaju i da je uoči masakra u Srebrenici, Mladić izjavio da je došlo vrijeme za "osvetu Turcima na ovom prostoru".

Iz nevladine organizacije Centar za demokratsku tranziciju (CDT) su najoštrije osudili, kako su naveli, odluku da se jedna ulica u Beranama nazove po ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvali su predstavnike opštine Berane da hitno prekinu dalju proceduru vezanu za taj prijedlog.

"Ukoliko to ne urade onda Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo moraju stopirati i najoštrije osuditi ovaj veoma opasan naum", saopštio je izvršni direktor Dragan Koprivica.

Iz građanskog pokreta URA, koja je dio vladajuće koalicije, su oštro osudili odluku Savjeta i očekuju da Skupština opštine Berane odbaci taj prijedlog.

"URA neće dozvoliti da nijedan ratni zločinac, zastupnik fašističke ideologije ili lice osuđeno za teška krivična djela ima čast da dobije bilo koju ulicu u Crnoj Gori", saopštio je izvršni direktor URE Zoran Mikić.

U saopštenju se dodaje da je Savjet prekršio odredbe Zakona o spomen-obilježjima, kojim nije dozvoljeno podizati spomen-obilježje licu osuđenom za krivično djelo protiv čovječnosti ili drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom ili je proglašeno ratnim zločincem.

Reagovala i opozicija

Bošnjačka stranka je osudila prijedlog da Ratko Mladić dobije ulicu u Beranama.

"Ovu inicijativu su podržali čak i predstavnici Demokrata i SNP-a, koje se deklarišu kao građanske partije", kazao je poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović na konferenciji za medije i pozvao skupštinsku većinu u Beranama da se ograde od takve politike.

Ervin Ibrahimović (na fotografiji, 5. februar) na pres-konferenciji
Ervin Ibrahimović (na fotografiji, 5. februar) na pres-konferenciji

Dio beranske aktuelne vlasti baštini ideologije koje su poražene, ocijenilo je predsjednik beranskog odbora DPS-a Bogdan Fatić i dodao da deklarativno zalaganje državne vlasti za građansku i evropsku državu svakodnevno pada na ispitu.

"Ovo je naš vrijednosni i civilizacijski sunovrat", ocijenio je poslanik opozicionih Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović na Twitteru.

"Činjenica da nekom može uopšte da padne na pamet ovakva ideja da ulicu nazove po čovjeku odgovornom za pokolj više hiljada ljudi, naših komšija i prijatelja, frapantna je i primorava nas da se zapitamo ko to stvara i podstiče takvu svijest kod ljudi, a kamoli da je neko to prihvatio u proceduri lokalnih skupštinskih organa", saopštili su iz opozicione Liberalne partije (LP).

XS
SM
MD
LG