Dostupni linkovi

Premijerski sat: Oštro, ali bez incidenata


Marković i Mandić u skupštinskoj sali
Marković i Mandić u skupštinskoj sali

U crnogorskom parlamentu održan je još jedan premijerski sat.

Sam dnevni red, odnosno sadržaj pitanja poslanika na koja je premijer Duško Marković odgovarao, zasjenio je dolazak na sjednicu poslanika najjače opozicione grupacije Demokratskog fronta (DF) koji, kao i ostatak opozicije, bojkotuje rad Skupštine Crne Gore zbog poznatih događaja u vezi sa parlamentarnim izborima u oktobru prošle godine.

Iako nije bilo incidenata kao u ranijim slučajevima, nije falilo žestoke razmjene optužbi, naročito u vezi sa sudskim procesom za pokušaj državnog udara, koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici.

Lider DF-a Andrija Mandić poručio je da njihov dolazak u parlament ne znači prekid bojkota već politički interes da pred javnosti govore o, kako je naveo, teroru koji protiv DF-a provodi crnogorska vlast, na čijem je čelu premijer.

Mandić je upravo premijera označio kao kreatora tog progona.

"Da li ste uradili procjenu rizika po ukupnu bezbjednost zemlje zbog državnog terora koji vrši crnogorska vlast nad Demokratskim frontom i sagledali sve posljedice koje mogu nastati zbog ovakvog Vašeg brutalnog odnosa prema najjačem opozicionom subjektu?", upitao je Mandić.

"Pozivam Vas, kao glavnog naredbodavca u državnoj vlasti, da odmah oslobodite naše nevine utamničene članove i zaustavite sve montirane policijske sudske procese koji se vode protiv političara iz DF-a i njihovih članova porodica", poručio je Andrija Mandić.

Mandić: Oslobodite naše nevine članove
Mandić: Oslobodite naše nevine članove

Crnogorska Vlada ne vrši teror nad Demokratskim frontom, već je to radio taj politički savez nad građanima, poručio je premijer Duško Marković.

"Premijer niti hapsi, niti oslobađa. Vi manipulišete javnošću. Vi izmišljate i blatite ljude ne navodeći ni jedan tačan argument, što smo navikli od vas. Zabrinuti ste jer jedni vladaju dugi niz godina i pokušavate da dođete na vlast. Vi i vaše kolege iz opozicije godinama vrtite se u začaranom krugu bez uspjeha da ponudite građanima konkretne argumente, pa su vam posle građani krivi kad odaberu DPS (Demokratska partija socijalista, op.s.)", istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Marković smatra da će proces za "državni udar" koji se trenutno vodi pokazati da je Crna Gora država vladavine prava i da treba strpljivo čekati kraj suđenja.

"Ne igrajte se sa stabilnošću Crnu Gore. Za zlo koje prizivate je dovoljan samo jedan neuračunljiv čovjek", poručio je Mandić Markoviću.

Lider DF-a tvrdi da "jedna strana ambasada" brani ostatku opozicije da se pridruži DF-u u borbi protiv DPS-a.

Današnji premijerski sat protekao je u oštroj razmjeni optužbi između lidera DF-a Andrije Mandića i premijera Markovića, ali nije bilo incidenata i nemilih scena kao što je to bio slučaj u februaru ove godine kada je došlo do nemilih scena nakon što su zbog istrage u slučaju "državni udar" bez poslaničkog imuniteta ostali Andrija Mandić i Milan Knežević.

Takođe, incidenata je bilo i na sjednici Administrativnog odbora u julu kada je predloženo ukidanje imuniteta za četvoro poslanika DF-a: Marinu Jočić, Branka Radulovića, Milutina Đukanovića i Milana Kneževića.

[RSE/Video, juli 2017.]

Žestoke svađe u crnogorskoj Skupštini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG