Dostupni linkovi

Stabilnost ili crnogorska Potemkinova sela?


Odlučne akcije policije kao predstava za naivnu javnost: Goran Danilović
Odlučne akcije policije kao predstava za naivnu javnost: Goran Danilović

Ako je suditi po najnovijim nalazima Vijeća za nacionalnu bezbjednost, građani Crne Gore nemaju razloga da strahuju za sopstvenu sigurnost, pošto je ta najviša bezbjednosna instanca u državi konstatovala kako je situacija "stabilna i zadovoljavajuća". U prilog tome idu nikad učestalije policijske racije, koje već mjesecima traju u više crnogorskih gradova.

Međutim, takvo viđenje prilika u društvu u oštroj je suprotnosti sa crnom statistikom punom ubistava ili pokušaja ubistava, eksplozija ili paljenja automobila i nastavka bjesomučnog rata kriminalnih klanova.

Tokom sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, kojoj je predsjedavao premijer Duško Marković, rečeno je i da država odlučna i sposobna da obezbijedi stabilnost, mir i sigurnost građana i imovine.

U tom kontekstu Vijeće je pozdravilo aktivnosti policije na suzbijanju svih vidova organizovanog kriminala i registrovalo dobru saradnju u tom smjeru između Specijalnog tužilaštva, Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije.

Da je takvo viđenje bezbjednosnih prilika u Crnoj Gori realno, uvjerava u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) član Vijeća za nacionalnu bezbjednost i parlamentarnog odbora za bezbjednost i odbranu Obrad Mišo Stanišić.

"Urađena je kompletna analiza i na osnovu informacija koje je predočila Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno sektor za kriminalistiku, zaista se može ocijeniti da je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori zadovoljavajuća i stabilna. Veoma dobar primjer za to jeste da smo imali ovogodišnju turističku sezonu, nikada bolju od kada se Crna Gora bavi turizmom, a da tokom sezone nije bilo ekscesa, nije bilo teških krivičnih djela", kaže Obrad Mišo Stanišić.

Međutim, aktuelni predsjednik opozicione partije Ujedinjena Crna Gora i bivši ministar policije u tzv. Vladi izbornog povjerenja, koji je formacijski bio član Vijeća za nacionalnu bezbednost Goran Danilović, ističe da su ocjene Vijeća o bezbjednosnim prilikama u Crnoj Gori neutemeljene i paušalne.

"Nažalost, imam iskustva sa radom Vijeća za nacionalnu bezbjednost i znam da bi, i u težim prilikama od postojećih, njihova ocjena bila upravo ovakva – poslovična i paušalna, da je sve u redu i da je bezbjednosno stanje u Crnoj Gori zadovoljavajuće. Drugačija ocjena od Vijeća za nacionalnu bezbjednost podrazumijevala bi traženje odgovornosti onih koji su zaduženi za borbu protiv organizovanog kriminala i organizovanih kriminalnih grupa. Na veliku žalost i razočaranje, u tom segmentu se ne mijenja ništa", ukazuje Danilović u izjavi za RSE.

Da Crna Gora mora da odlučnije krene u borbu protiv organizovanog kriminala, posebno na visoko nivou, sugerisano je u gotovo svakom izvještaju Brisela u kome se skeniraju dometi Podgorice u suočavanju sa tom narastajućom društvenom pojavom.

Da razloga za zabrinutost itekako ima, dovoljno je ilustrativan podatak kako je u ratu dva najjača kriminalna klana u Crnoj Gori, Kavačkog i Škaljarskog iz Kotora, u prethodne skoro tri godine stradalo 24 ljudi. Da je kriminal uzeo maha običnim građanima više je nego vidljivo i prema učestalim ubistvima ili pokušajima ubistava, eksplozijama bombi postavljenim pod automobile ili brojnim paljenjem automobila.

[RSE/Fotogalerija, januar 2017.]

Već mjesecima se na malim ekranima građanima Crne Gore serviraju snimci spektakularnih policijskih racija u ranu zoru, u kojima se osumnjičenim za kriminalna djela stavljaju lisice na ruke, oduzima im se oružje, zapljenjuje droga.

"Ono što je evidentno jeste da javno mnijenje i građani Crne Gore svakim danom sve veće povjerenje imaju u nadležne organe, posebno u Ministarstvo unutrašnjih poslova i Upravu policije. Mnoge ankete govore da je to povjerenje sve izraženije i da će kriminala u Crnoj Gori biti sve manje i da kriminalcima Crna Gora nikada neće biti pogodna destinacija za bavljenje poslom kojim su se do sada bavili", kaže Obrad Mišo Stanišić.

Na pitanje RSE – da li to znači da će u Crnoj Gori podjednako usko biti i sitnim i tzv. krupnim ribama iz svijeta kriminala – Stanišić odgovara: "Normalno. Svi moraju, sitni i krupni kriminalci, doći pod udar zakona i svi moraju biti privedeni pravdi".

Ono što su za Stanišića odlučne akcije policije protiv pripadnika kriminalnog miljea, za Gorana Danilovića jesu Potemkinova sela, predstava kojom se naivna javnost pokušava ubijediti u riješenost države da se obračunava sa kriminalom.

"Ovo je, u žargonu rečeno, više akcija za snimanje nekih dokumentarnih filmova ili za plašenje sitnih riba i prestupnika. Suštinski, ne mislim da se radi dobar posao. Smatram da se svemu tome nije prišlo na način da se udari na vođe organizovanih kriminalnih grupa već više jedno predpraznično predstavljanje moći države. Pritom, nijesmo originalni, takvih akcija je bilo i u regionu. Svaka vlast tome pribjegne u trenutku kada nije u mogućnosti, kada nije sposobna ili nema volje da se suštinski bori protiv organizovanog kriminala", zaključuje Goran Danilović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG